Jeszcze nie tak dawno dywagowaliśmy o matrycy m43 i jasnym obiektywie w kompakcie. Konkluzja była mniej więcej taka - "praw optyki" się nie przeskoczy... a jednak... Jestem bardzo ciekaw, jak sobie ten sprzęcik będzie radził...
Wersja do druku
Jeszcze nie tak dawno dywagowaliśmy o matrycy m43 i jasnym obiektywie w kompakcie. Konkluzja była mniej więcej taka - "praw optyki" się nie przeskoczy... a jednak... Jestem bardzo ciekaw, jak sobie ten sprzęcik będzie radził...
Odkręcisz tulejkę zasłaniającą gwint, zakręcisz kawałek kanalizacyjnej rurki pcv i masz osłonkę antysolar jak się patrzy ... :wink:
PS
Ja go też wpiszę na listę zakupów, ale muszę poczekać aż ktoś sprawdzi czy dobrą kawę parzy ....
PPS
Ludzie, że tak kolokwialnie powiem, Wam to się nieźle w ****** poprzewracało ...
****** d u . . . a c h
A co tu się rozwijać? Panasonic wypuścił świetny aparacik, mały, poręczny, z bardzo fajną ergonomią (przysłona na pierścieniu, czasy, kompensacja na kółkach - wszystko widać bez zerkania w EVF czy na LCD), sanki do lampy, EVF, jasny obiektyw z przyjemnym zakresem ogniskowych, całkiem spora matryca, akuratna rozdzielczość (starczy na kadrowanie i wydruki A4 - a karty nie zapełnia i nie wymusza zakupu nowego komputera), dobre tryby filmowe, a wszystko w przyzwoitej cenie. Można zaryzykować, że nastąpił mały przełom.
A tu jednemu LCD się nie giba, drugi musi nieć osłonę p.słoneczną, trzeci jeszcze na coś narzeka (ooooo, że m4/3 ze stałkami lepsze), przyjdzie czwarty i powie że matryca za mała i zacznie wyliczać ekwiwalenty przysłony .... czyli dokładnie to co napisałem, że się ludzikom poprzewracało ...
W d... Wam się poprzewracało, że macie czelność oczekiwać czegoś takiego, jak osłona przeciwsłoneczna :D
A co do ekwiwalentu.. Aby nikt ich nie musiał wyliczać :)
O ja pierdziu ... moim LX5 bez osłony p.słonecznej zrobiłem wiele tysięcy fotek, głównie w pełnym słońcu, bo to aparacik typowo wakacyjny, nie zanotowałem żadnej flary ... w LX100 będzie podobnie, ale oczywiście lokalni miszczowie foto, bez osłony ani rusz ... może trauma po fujiorbach????