Odp: exif - czym to się je.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Ależ marudzisz,/.../
W ogóle ostatnio taka stara-malutka się zrobiłaś: to nie tak, a tu za dużo... wyluzuj.
---
edit:
dane exif warto chronić a do tego bardzo fajny jest ExifPilot eksportuje i importuje dane do różnych
formatów. Można więc bez obawy utraty z ORF wyeksportować exifa i po zakończonej obróbce
zaimportować je do jpg, png czy tiff
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
...dane exif warto chronić a do tego bardzo fajny jest ExifPilot eksportuje i importuje dane do różnych
formatów. Można więc bez obawy utraty z ORF wyeksportować exifa i po zakończonej obróbce
zaimportować je do jpg, png czy tiff
Że się czepnę:) do .png chyba się nie da zaimportować EXIF-a bo ten format nie wspiera danych EXIF ?
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Że się czepnę:) do .png chyba się nie da zaimportować EXIF-a bo ten format nie wspiera danych EXIF ?
Za chwilkę Ci odpowiem, ok?
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Za chwilkę Ci odpowiem, ok?
OK. Mam na myśli taki zwykły zapis, odczyt danych EXIF, a nie sposobami jak napisał w pierwszym poście Bodzip.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
OK. Mam na myśli taki zwykły zapis, odczyt danych EXIF, a nie sposobami jak napisał w pierwszym poście Bodzip.
Już, miałem aktualizację (top secret) zaimportować można, jednak masz rację ta sekcja w "zwykłym" podglądzie jest nie widoczna, natomiast już w notepad++
daje się bez problemowo odczytać.
png jest specyficzny. Bo z jednej strony faktycznie nie wspiera exifa, z drugiej jak powyżej Saboor napisał, a i ja w pierwszym poście (forum przerobiło png na jpg) więc jest.
Co więcej - Hugin do złożenia panoramy potrzebuje exifa i odczytuje dokładnie parametry zdjęć z png i doskonale składa mi panoramy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Dla nas niewiele i sporo.
Ot przykład: Sprzedajesz zdjęcie. Kupiec żąda dużej rozdzielczości, więc fałszujesz i zmieniasz. Zmieniasz nazwę pliku z ORF na NEF. I zadowolony wysyłasz.
Inny przykład, bardziej praktyczny. Katalogujesz zdjęcia. Aplikacja do katalogowania dopisuje do EXIF-ów Twoich zdjęć sygnaturkę z imieniem, nazwiskiem, adresem poczty elektronicznej, numerem kontaktowym, typem licencji, linkiem do strony domowej, etc. Dodajesz do EXIF-u tagi, opis sytuacji, lokalizacje fotografii. Agencja, z którą współpracujesz dostaje opisany plik bez żadnych dodatkowych plików towarzyszących, które mogłyby zaginąć w akcji. Operator dodaje Twój plik do bazy. Automatycznie ładuje się wszystko co w EXIF było zapisane. Twoje zdjęcie od teraz funkcjonuje w bazie pod Twoimi danymi kontaktowymi, jest wyszukiwane przez tagi, opisy, lokalizacje, autora.
EXIF to nie do końca tylko dane o sprzęcie i warunkach ekspozycji. To także dodatkowe dane do opisywania zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ale tam jest więcej informacji:
nazwa aparatu, jego numer seryjny i firmware
nazwa obiektywu, jego numer i firmware
zakres ogniskowych i przysłon w obiektywie
hiperfokalna
...
Takie głupstwa, a mogą pogrążyć potencjalnego oszusta :mrgreen:
... dopóki nie przyjdzie Mirek z RAW-em ze Smieny 8M. Nawet numer seryjny ma super oryginalny...
Pamiętam ten numer Mirkowy ze Smieną :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
W ogóle ostatnio taka stara-malutka się zrobiłaś: to nie tak, a tu za dużo... wyluzuj.
Ktoś musi trochę marudzić, żeby za słodko nie było ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Ktoś musi trochę marudzić, żeby za słodko nie było ;)
Marudź dalej :) Przed dyskusją "czym się to je" warto się zastanowić, czy warto to jeść. Jakimś cudem fotografia "przedexifowa" miała się dobrze i jak już zauważył Mirek: exif nie zapisuje światła :)