Czy ktoś ma obiektyw z tytułu wątku i może sie podzielić wrażeniami ?
Wersja do druku
Czy ktoś ma obiektyw z tytułu wątku i może sie podzielić wrażeniami ?
Jak juz to nie wybierał bym pomiedzy Olkiem a Tamronem ale najnowszym Panasonikiem a Tamronem
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...=850&add3=1212
masz na myśli ten lżejszy i z mniejszą ilością soczewek? myślisz że optycznie będzie lepszy od starszej wersji?
Wieść netowa niesie że lepszy. Ten starszy Panas 4.0-5.8 jest najstarszym i pierwszym długim zoomem w systemie m43 - starszym o rok od Olka 14-150.
to ciekawe, bo ten nowy wydaje się też być tańszy...
szkoda że Optyczni nie wzięli tych zoomów na warsztat
Z testem, a lepiej sensownie zrobionymi samplami, sam bym się z zapoznał. Tamron ze swoim doświadczeniem w produkcji megazoomów zapowiada się bardzo ciekawie. Swoją drogą w mikro sporo tych szkieł z przedziału 14-150, zarówno w jednym kawałku, jak i w "dual kitach" w różnych wersjach - materiał na doktorat ;-).
ja kiedyś się dałem wkręcić w mit o idealnym obiektywie. Czyli jak robić zdjęcia to stałkami, najlepiej jasnymi.... Ale po kwietniowym obcowaniu z Olympusowym 14-150 zmieniłem zdanie - w pewnych warunkach chętnie zrezygnuję z jakości optycznej na rzecz funkcjonalności.
Nie sądzę by pomiędzy tymi czterema zoomami o dużej rozpiętości, które są dostępne dla m4/3 były duże różnice w jakości. Sample z linku WoRaS'a i owszem przyzwoite, ale dużej różnicy w stosunku do Olympusa (Panasonica nie znam) nie widzę.
Jakość wykonania pewnie też będzie podobna.
Cóż, dobrze że jest obiektyw "niezależny" w ofercie, bo właśnie mały wybór "niefirmowej" optyki jest tym czego brakuje systemowi w porównaniu do systemów lustrzankowych. Ale rewolucja to żadna (moim zdanem) nie jest.
Mnie nie chodzi o rewolucje ale o to który z tych czterech (jeden Olek , dwa Panasy no i ten nowy Tamron) wyraźnie wyróżnia się na plus w stosunku do pozostałych bo chce wejść w obiektyw o takich ogniskowych .
Założyłem nawet wątek na ten temat https://forum.olympusclub.pl/threads...om-wybra%C4%87
W obecnej sytuacji, najlepiej chyba brać Olka 14-150. Podsumowując naszą wcześniejszą dyskusję:
Panas 14-140 I - dużo cięższy i większy niż pozostałe
Tamron 14-150 - jak narazie testów nie ma, więc jego jakość, szybkość i celność AF to zagadka, ponadto za parę miesięcy pewnie cena trochę spadnie, narazie trzeba zapłacić "podatek od nowości"
Panas 14-140 II - w części recenzji ich autorzy piszą, że lepszy jest od wersji poprzedniej i od Olka, ale te różnice chyba są niezbyt wielkie, a ten obiektyw jest droższy.
Olek to sprawdzona konstrukcja, od dawna na rynku, większość użytkowników jest zadowolna, pomimo, że ostry jak brzytwa nie jest :) Wydaje mi się, że mozna go określić słowami "co najmniej przyzwoity".