Odp: [OlyTest] Mega test mikro 4/3 Wrażenia za zlotu w Wysowej
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Trzeba też wziąć pod uwagę, że ta różnica wynika z różnicy 1EV przy naświetleniu zdjęć. (EM1 czas 1/30s, EM5 1/60s) Podnosząc o 1 EV ekspozycje tego z EM5 histogramy już wiele się nie różnią.
Edit.
Z lepiej naświetlonego nie trzeba tyle wyciągac z cieni i efekt bedzie lepszy.
Zmiana histogramu w przypadku M1 nie wynikła z korekcji EV, która była poprawna, ale z korekcji krzywej tonalnej.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Trzeba też wziąć pod uwagę, że ta różnica wynika z różnicy 1EV przy naświetleniu zdjęć. (EM1 czas 1/30s, EM5 1/60s) Podnosząc o 1 EV ekspozycje tego z EM5 histogramy już wiele się nie różnią.
Edit.
Z lepiej naświetlonego nie trzeba tyle wyciągac z cieni i efekt bedzie lepszy.
Zdjęcia wejściowe były naświetlane na histogram, inne są ustawienia fabryczne producenta dla obu aparatów, prawdopodobnie uwzględniające róznice we własnościach matryc.
Chciałem dowieść wyżsości zdjęc z E-M5, nie udało się mi...
Widać inżynierowie Panasonica odrobili dobrze zadanie domowe, po latach, wreszcie.
Mi z kolei wydaje się, że warunki były te same (chodzi mi o te na iso 1600). Jesli były robione w priorytecie przysłony (tej samej f4.5) to może należało pozwolić aparatom aby same dobrały czas lub zastosować taka sama korektę ekspozycji, a nie różniącą się o 1EV... ale pewnie nie mam racji. Gdyby nie ta korekta ekspozycji byłyby prawie tak samo naświetlone (byłby ten sam czas), teraz widać od razu, że z EM-5 jest ciemniejsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Mi z kolei wydaje się, że warunki były te same (chodzi mi o te na iso 1600). Jesli były robione w priorytecie przysłony (tej samej f4.5) to może należało pozwolić aparatom aby same dobrały czas lub zastosować taka sama korektę ekspozycji, a nie różniącą się o 1EV... ale pewnie nie mam racji.
Wyrównanie ekspozycji kompensacją dałoby zgubienie większej ilości informacji w światłach - zwiększenie przepałów = zwiększenie utraconej informacji w jasnych częściach obrazu. Porównaj histogramy.
Dlatego wyrównałem tylko przebieg histogramu do podobnie wyglądającego pozostawiając pozostałe parametry sztywne. Czasy dobierała automatyka, Ja tylko ustawiałem histogram na osi poziomej, dokładnie jego ułożenie na wyświetlaczu względem osi jasności obrazu (poziomej).
Naświetlone zostały tak by dynamika obrazu była większa od dynamiki rejestrowanej przez matrycę.
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Wyrównanie ekspozycji kompensacją dałoby zgubienie większej ilości informacji w światłach - zwiększenie przepałów = zwiększenie utraconej informacji w jasnych częściach obrazu. Porównaj histogramy.
Porównałem histogramy RAW-ów z kontrolą miejsc przepalonych w LR. Z E-M5 przepalenia są np. na połówce pierwszego okna. Z E-M1 pierwsze obydwie połówki okna przepalone, także na drugim oknie przepalenia i dalej (w e-M5 ich nie ma). Nawet podnosząc w LR ekspozycje RAW-a z E-M5 o 1EV jest mniej miejsc przepalonych niż w E-M1. Także sadzę, że nie masz racji.
Edit. Na czerwono miejsca przepalone w LR
E-M1Załącznik 119831 E-M5Załącznik 119832
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Chciałem dowieść wyżsości zdjęc z E-M5, nie udało się mi...
Widać inżynierowie Panasonica odrobili dobrze zadanie domowe, po latach, wreszcie.
Coś mi się wydaje, że jednak masz rację Andrzeju w kwestii udowodnienia przewagi M5. Poproś Jaśka o zdjęcia wysokiego ISO do porównania. Jestem prawie pewien, że E-M1 polegnie.
No i nalezy pamietac, ze filtrerek jest sporo oslabiony wzgledem M5, co powodowuje wrazenie lepszej ostrosci zdjec z M1 :)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
exify mówią o dwóch nocnych zdjęciach z E-30
Pierwszy plan z E-30, niebo z EM-1.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Coś mi się wydaje, że jednak masz rację Andrzeju w kwestii udowodnienia przewagi M5. Poproś Jaśka o zdjęcia wysokiego ISO do porównania. Jestem prawie pewien, że E-M1 polegnie.
Obawiam się, że może nie polec. Zdjęcia są Andrzeja i ISO 1600 jest najwyższe. Ja to gdzie indziej się portretowo integrowałem.
Plan wykonania testów dla apz'eta na rejs przygotowałem. Jak będą pomyślne dla niego wiatry (głównie dla testu rzecz jasna!) to będzie sensowny materiał porównawczy.
Sam jestem ciekaw tego, bo będą mieli na pokładzie M1, M5 i M10!
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
Sam jestem ciekaw tego, bo będą mieli na pokładzie M1, M5 i M10!
na pewno M5 (kilka sztuk) , M10 (kilka sztuk), E5 i canon jeśli dobrze pamiętam 60D :)