Odp: Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14 mm f/2,8 PRO
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
W Twojej galerii często pojawiają się bardzo miłe widoczki, pomyślałem, ze może będziesz chciał go zakupić, aby móc więcej objąć.
Tracę szerokim na rozdzielczości, lepiej zrobić panoranę i posklejac programowo z pionowych kadrów. Moim zdaniem. Poza tym szeroko można w Bieszczadach, Niskich Tatrach, gdzie jest rzadsze zaludnienie, w Małopolsce zaraz nazbierasz do kadru domów i słupów...
Do panoram sferycznych jeszcze nie doszedłem. Choć robiłem w tę strone pierwsze kroki.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Tracę szerokim na rozdzielczości, lepiej zrobić panoranę i posklejac programowo z pionowych kadrów. Moim zdaniem. Poza tym szeroko można w Bieszczadach, Niskich Tatrach, gdzie jest rzadsze zaludnienie, w Małopolsce zaraz nazbierasz do kadru domów i słupów...
Do panoram sferycznych jeszcze nie doszedłem. Choć robiłem w tę strone pierwsze kroki.
Zgadzam się, ale jak już coś nabierzesz to zawsze można wykonać kadrowanie. Ja mimo wszystko chyba się zdecyduję. Pozdrawiam i dobrej nocy.
Ale taki szeroki kąt to nie tylko krajobraz. Ja używam do zdjęć np. Podczas zebrań wiejskich. Sala ciasna więc szerokość się przydaje :-) a działka jasności więcej to miły bonus. Tam zawsze światła brakuje
Taki szeroki kąt jednak może dać nam zniekształcenia ludzi. Choć oczywiście czasem trzeba go zastosować.
Stawiam na cenę o 1/3 wyższą od Panasonica.
Daje zniekształcenia, ale można próbować to opanować, zresztą czasami dużo ważniejsze jest udokumentowanie wspomnianego przykładowego zebrania niż wartości artystyczne zdjęcia
Ale właśnie dla zniekształceń kupuje się takie szerokie cacka. Efekt artystyczny już jest "zaimplementowany"...
Cytat:
Zamieszczone przez
jarovit
Ale właśnie dla zniekształceń kupuje się takie szerokie cacka. Efekt artystyczny już jest "zaimplementowany"...
Całkowicie się z Tobą zgadzam, tylko mnie te efekty nie szczególnie się podobają, kto potrzebuje, umie wykorzystać, kupi i bedzie się cieszyć tym szkłem.
Dla efektów, to chyba się "fisza" kupuje, a od klasycznego szerokiego kąta wymaga się raczej poprawności geometrycznej. Dla mnie wzorem pod tym względem jest ZD 9-18. Mimo wszystko kupiłam jednak M.Z.D 9-18 z uwagi na gabaryty i cenę. Jednak lepiej się z PENem komponuje niż jego starszy brat.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
Dla efektów, to chyba się "fisza" kupuje, a od klasycznego szerokiego kąta wymaga się raczej poprawności geometrycznej. Dla mnie wzorem pod tym względem jest ZD 9-18. Mimo wszystko kupiłam jednak M.Z.D 9-18 z uwagi na gabaryty i cenę. Jednak lepiej się z PENem komponuje niż jego starszy brat.
Wpadnij na któryś zlot, postaram się o któreś 7-14 natenczas, spróbujesz i wyrobisz sobie pogląd.
W wątku ze zdjęciami m4/3 są linki do nowojorskich zdjęć JerryR.
Za chwile wrzucę kilka linków. Inne sama poszukaj. Te poniżej z Lumixa 7-14.
https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post845688
https://forum.olympusclub.pl/threads/77737-Zabawa-z-μ-4-3-ZDJĘCIA?p=848405&viewfull=1#post848405
https://forum.olympusclub.pl/threads/77737-Zabawa-z-μ-4-3-ZDJĘCIA?p=852827&viewfull=1#post852827
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Wpadnij na któryś zlot, postaram się o któreś 7-14 natenczas, spróbujesz i wyrobisz sobie pogląd.
Będzie ciężko, bo jestem niezmotoryzowana, ale planuję być na tegorocznych targach FVF w Łodzi. Może będzie okazja potestować E-M10 z najnowszym 7-14. Planuję też wybrać się do Torunia - mam tam fajną bazę noclegową w Fort IV.