Będzie... ze zmienioną okleiną :grin:
Wersja do druku
Jeżeli wszystkie dotychczasowe plotki są prawdziwe, to nowy wynalazek Olympusa ma parametry takie same lub gorsze od EM-5.
Jedynie procesor jest lepszy.
Póki co nie wiadomo nic na temat obudowy i uszczelnień...
Zgodnie z zapowiedzią - entry level
W sumie chyba 2 sprawy na plus od EM-5 - wyświetlacz o lepszej rozdzielczości i nowy procesor. Reszta to niestety pójście w cięcie kosztów. Jak wystartuje z podobnej ceny co obecna E-M5, to postawiłbym jednak chyba na starszy model.
Ja czytając wyciek specyfikacji nie widzę za wiele, co by mnie miało przekonać do em10 względem gx7.
GX7: pewnie lepsze wideo (a przynajmniej 25p i 50p FullHD), 1/8000, o niebo lepsza ergonomia.
Patrząc na taką politykę cenową mam raczej ochotę na wiosnę zagłosować portfelem na G6, mimo jego braku IS.
nowszy procesor dawał nadzieję na szybszy tryb seryjny, szybszą pracę aparatu, dodatkowe funkcje - focus peeking, wifi, sterowanie smartfonem itp. Przy rezygnacji z 5-cio osiowej stabilizacji, uszczelnień korpusu oraz nieco niższej cenie E-M10 byłby do rozważenia. Ale z takimi parametrami jakie na dziś są podawane, to ten aparat nie ma sensu. Nie za więcej niż 3 tys. z kitem na starcie.
GX7 Fotojoker jest z kitem po 3624 zł. Tak jak Iwo pisał, lepsze parametry + w promocji 5 lat gwarancji.
E-M10 będzie miał prawdopodobnie Wi-Fi a to dla niektórych może być argumentem aby wybrać go zamiast e-m5 (chyba że będzie ograniczone funkcjonalnie tylko do wyzwalania migawki i podglądu zdjęć tak jak w nikonie d5300), do tego w porównaniu do panasonic'ów będzie (tak myślę) sterowanie bezprzewodowe lampami (dobrze kojarzę że panasonic nie wspiera bezprzewodowo lamp olympusowych R ? ) ja tu widzę ciekawe body dla posiadaczy e-pl3/5 o ile będzie zauważalnie tańsze od em5 to będzie się sprzedawał, wizjer, dobry wyświetlacz o fotograficznych proporcjach no i nareszcie wbudowana lampa, zdarzyło mi się kilka razy zapomnieć tej śmiesznej małej lampki i o wyzwalaniu bezprzewodowym nie było mowy, a wbudowanej ciężko zapomnieć ;)
Marzy mi się kit E-M10 z 25/1.8 w rozsądnej cenie :)
Czyli poprawiony będzie LCD względem EM5 - będzie taki jak w EM1 czyli powyżej 1mln pkt. To dobry krok, zważywszy, że w EM5 wyświetlacz trochę odstaje od konkurencji (bezpośrednie porównanie do GX7 i wielu innych aparatów nawet entry level vide Canon 700d). Reszty nie będę powtarzał (wbudowana lampa etc.)
Wizjer pozostanie bez zmian - czyli będzie 1,44 mln (szkoda, no ale to byłoby zbyt piękne żeby dali wizjer z EM1). Mam pytanie w związku z tym. Jakie proporcje ma wizjer w EM1 i EM5 - 4:3 czy 3:2 - testowałem ostatnio EM5 ale nie przyjrzałem się dokładnie, miałem wrażenie że 4:3 ? Można zmieniać proporcje wyświetlanego obrazu w wizjerze ?
Zapowiadali, że piątka będzie dalej produkowana. A więc ja tu widzę następujące ruchy:
-cena znacząco tańsza od piątki, ale wtedy muszą potanieć peny
-zaprzestanie produkcji penów (ew. pozostawienie e-p5) i zastąpienie dziesiątką e-pl5
Inaczej to nie widzę sukcesu tego aparatu. Właśnie jestem na etapie kupna body, z tym, że nie mam ciśnienia i na dzień dzisiejszy biorę piątkę, muszę się też przyjrzeć lepiej GX7, ale zależy mi własnie na uszczelnieniach i stabilizacji 5 osiowej.