Odp: Histogram i poprawne naświetlenie kadru
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
A wie ktoś jak wywołać RAWa bez korekcji programowej dystorsji szkła? Chciałbym np. wywołać zdjęcie z 20/1.7 przed korekcją. Da się coś takiego zrobić?
W Lightroomie się nie da.
Dlaczego nie do końca co potrzebuję?
Maca mam to nie problem akurat ;)
Z ciekawości sprawdzę co to potrafi, także dzięki za zaangażowanie ; )
No właśnie nie chce robić presetów, bo wydaje mi się że wprowadzi to bałagan i zamieszanie. Jak wiadomo nie ma jednej recepty na każde zdjęcie a gotowy preset z ustawieniami narzuca jakieś ograniczenia. Jednak po coś te profile barwne dla C i N są w tym LR i chciałbym móc wykorzystywać je tak samo w Olympusie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
A wie ktoś jak wywołać RAWa bez korekcji programowej dystorsji szkła? Chciałbym np. wywołać zdjęcie z 20/1.7 przed korekcją. Da się coś takiego zrobić?
Darktable - linuxowy odpowiednik LR to potrafi. UFRaw też
http://ufraw.sourceforge.net/
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Darktable - linuxowy odpowiednik LR to potrafi.
On po prostu nie potrafi zrobić korekcji :-)
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
On po prostu nie potrafi zrobić korekcji :-)
Potrafi, nie znasz programu
Załącznik 107491
Programy oparte na dcrawie nie potrafią z automatu stosować korekcji. Coś się zmieniło?
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Programy oparte na dcrawie nie potrafią z automatu stosować korekcji. Coś się zmieniło?
Pisałem że potrafi wywołać bez korekcji, lub "z" jeśli potrzebujesz. Możesz ustawić zakres korekcji. W LR nie masz takiej możliwości
a w dcraw? można wywołać bez korekcji? Bo mi wywołuje tak samo jak w LR.
Zobaczę jeszcze w UFRaw, wczoraj zainstalowałem ale już było późno i nic nie robiłem, dzisiaj kompletnie o tym zapomniałem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Nurtuje mnie następujący problem.
Fotografuję scenę. Histogram nie pokazuje przepaleń. Po wykonaniu zdjęcia przepalenia wychodzą. Rozumiem, że pomiar światła typu centralnie ważony lub punktowy może do takich sytuacji doprowadzić. Ale matrycowy? Jak w takim razie można poprawnie naświetlić kadr?
tam ma być zwłaszcza w przypadku pomiaru matrycowego, oprócz "ogółu" światła, aparat analizuje główny motyw (dane z obiektywu o odległości przedmiotu) i w tym momencie coś poza ostrością może zostać przepalone ze względu na próbę poprawnego naświetlenia "w ostrości", druga sprawa, że fotografując w JPEG "zmniejsza się rozpiętość tonalna fotki" przy ustawieniu w meni wyższego kontrastu, czego nie analizuje pomiar, może właśnie dochodzić do sytuacji, że niby ok, a po wykonaniu fotki lekkie przepały
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
tam ma być zwłaszcza w przypadku pomiaru matrycowego, oprócz "ogółu" światła, aparat analizuje główny motyw (dane z obiektywu o odległości przedmiotu) i w tym momencie coś poza ostrością może zostać przepalone ze względu na próbę poprawnego naświetlenia "w ostrości", druga sprawa, że fotografując w JPEG "zmniejsza się rozpiętość tonalna fotki" przy ustawieniu w meni wyższego kontrastu, czego nie analizuje pomiar, może właśnie dochodzić do sytuacji, że niby ok, a po wykonaniu fotki lekkie przepały
bogdi, dziękuję za wyjaśnienie. Wg Ciebie jest jakieś rozwiązanie tego problemu, poza "wyczuciem" matrycy i korygowaniu ekspozycji?