Odp: Panasonic Lumix GM-1
popatrzmy od drugiej strony - jest to chyba najtańsza kieszonkowa wersja bezlusterkowca dająca taki kąt widzenia jak ekw. 24 mm na FF. W fotografii obiadowo-rodzinej bezcenne... tak, też wolałbym cenę 2,5 tys. ale te zapowiadane 3 koła to na razie zapowiedź, myślę, że za przykładem GX7 także GM1 potanieje gdy trochę na rynku okrzepnie...
Najfajniejszy z tego zestawu dla mnie będzie obiektyw - chetnie odkupię jak ktoś kupi zestaw ;)
GM1 to już chyba o krok za daleko z pomniejszaniem. Już poprzednicy byli mali, a ten to mikrus totalny... http://www.dpreview.com/products/com...nasonic_dmcgm1
Po świątecznym szale zakupów cena spadnie poniżej 2000,-zł - a i tak to była by wysoka cena. Całe szczęście, że Panasonic nie ma w zwyczaju kiszenia cen, tak jak to robi Olympus, szczególnie z seriami "pro" Px czy E-Mx ...
To jest wybitnie nadający się jako drugi korpus - grono nabywców ograniczone. Ja jeśli miał bym kupić jako jedyny aparat to kupiłbym E-PM2 lub E-PL5, które są tańsze i o wiele bardziej funkcjonalne.
Dwa, nawet GM1 po dopięciu większego obiektywu traci swoją zaletę "kieszonkowości", a w jakim innym celu kupujemy GM1 jak nie ze względu jego kieszonkowości? Stopki na lampę nie ma, RC nie ma, wizjera nie ma ...
---------- Post dodany o 13:37 ---------- Poprzedni post był o 13:35 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Najfajniejszy z tego zestawu dla mnie będzie obiektyw - chetnie odkupię jak ktoś kupi zestaw ;)
Ile dajesz?
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Rozmiar jest bardzo dobry, niczym się nie różni od LX-5, a ten był / jest dla mnie bardzo dobry w użytkowaniu.
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
dostał miano narzędzie roku.
I słusznie, imho. Oglądałem w necie fotki GM-1 z różnymi szkłami. MZD45 wyglądał na nim jak Arnold w Konanie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
(...) wyglądał na nim jak Arnold w Konanie ;)
Czyli jak?
Młody i jakby z głazu wyciosany?
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Czyli jak?
Prawie za duży.
Jeszcze kilka zdjęć z różnymi obiektywami naszej rodzimej produkcji.
http://www.m43.eu/nasze-testy/troche...anasonica-gm1/
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Jeszcze kilka zdjęć z różnymi obiektywami
O! Dziękuję za link. CV 42,5mm czy 17,5mm - pięknie.