Odp: Jaki bezlusterkowiec do 5 000 zł
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Nowy aparat za 2200, obiektywy używane, ale właściciele zwykle dość się z nimi pieścili, bo ślubów się tym nie robiło, a z racji wagi często zostawał w domach na rzecz kitów - 2300, widzę na A. dwie sztuki. Zresztą to dość pancerny obiektyw, trudno popsuć. Plus przejściówka i można jeszcze dozbierać na wizjer, albo od razu celować w epl5.
Panas lepszy, ale krótszy no i za tę cenę się raczej nie znajdzie.
Jak do ludzi jednak dotrze, że nie będzie już lustrzanek 4/3 (żadne E-7) to pojawi się więcej 12-60 w sprzedaży.
Ja się zastanawiam czy sprzedać. Obrazek fajny, sentyment jest, ale 12-35 i 35-100 w tej chwili wygrywają przy przypadkowym foceniu.
Oprócz obiektywu i np. epl5 trzeba jeszcze doliczyć przelotkę m4/3-4/3. Też parę złotych kosztuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
.....Jak na razie dla mnie jest to za duży kloc z body m4/3 i nie chce mi się go tachać w góry.
spoko, jak już odejdzie mi moja torba z FF - to chyba bym dał radę ;)
Tylko muszę go pomacać i na własne ręce zobaczyć ;)
Rozumiem, że ten obiektyw jest do 4/3 i potrzebna jest przejściówka - czy wówczas cała automatyka działa?
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Już bym już sprzedał ZD 12-60 ale czekam na E-M1 bo chcę zobaczyć jak to razem działa to w końcu najszybsze szkło. Jak na razie dla mnie jest to za duży kloc z body m4/3 i nie chce mi się go tachać w góry.
No dokładnie. Ostatnie wypady robione prawie wszystkie ZD 9-18, a zbliżenia 14-150. Plus E-PL5 oczywiście. Ten zestaw jak dla mnie jest wystarczający w zupełności.
---------- Post dodany o 19:11 ---------- Poprzedni post był o 19:10 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Hom_er
Rozumiem, że ten obiektyw jest do 4/3 i potrzebna jest przejściówka - czy wówczas cała automatyka działa?
Działa, trochę wolniej ale działa. Krajobraz nie ucieka :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
No dokładnie. Ostatnie wypady robione prawie wszystkie ZD 9-18, a zbliżenia 14-150. Plus E-PL5 oczywiście. Ten zestaw jak dla mnie jest wystarczający w zupełności.
chciałem się tylko upewnić czy MZD 9-18 czy ZD 9-18 bo jak dla mnie to właśnie mały MZD 9-18 to podstawa.
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
chciałem się tylko upewnić czy MZD 9-18 czy ZD 9-18 bo jak dla mnie to właśnie mały MZD 9-18 to podstawa.
Duże ZD, małego nie mam. Większy jest lepszy optycznie i ciut jaśniejszy. I chyba ciut lżejszy.
To oczywiście kwestia tylko gramów i milimetrów. Co do jakości optycznej - tak piszą :D - nie zauważyłem żadnych wad, nic nie muszę korygować.
No i co jeszcze - poluję na Samyanga 7,5 w miarę dobrych pieniądzach.
Ciekawe. Wg mnie jest odwrotnie, m.zd 9-18 jest lepszy optycznie. Porównywałem kiedyś rawy które dostałem od Karola z moimi zdjęciami i ta mi wyszło :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Ciekawe. Wg mnie jest odwrotnie, m.zd 9-18 jest lepszy optycznie. Porównywałem kiedyś rawy które dostałem od Karola z moimi zdjęciami i ta mi wyszło :-)
Ok, i tak Ci nic nie zrobię bo jesteś większy :mrgreen:
A tak bez żartów, to mam co mam, no przecież nie będę sprzedawał. Sprawdza się doskonale i to najważniejsze :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ok, i tak Ci nic nie zrobię bo jesteś większy :mrgreen:
A tak bez żartów, to mam co mam, no przecież nie będę sprzedawał. Sprawdza się doskonale i to najważniejsze :)
Różnice były minimalne. Wiesz co? Zrobimy test porównawczy w Chełmnie na jakiejś średniowiecznej, ceglanej ścianie.
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Różnice były minimalne. Wiesz co? Zrobimy test porównawczy w Chełmnie na jakiejś średniowiecznej, ceglanej ścianie.
Każdy obrabia po swojemu ?
Przyjmuję :D
podstawowe pytanie.
czy sprzęt musi być nowy?