Odp: Fuji X-A1 - wyciekło
Zdjęcia udane :)
Aparat z potencjałem.
raczej fotograf, bo z XZ-2 też miodne fotki dawał :)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
I już nawet dzisiaj zamówiona :-)
Wygląda na to, że Lajka sporo przesadziła... z ceną oczywiście.
Pewnie zejdzie w koncu do 1000$
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
raczej fotograf, bo z XZ-2 też miodne fotki dawał :)
Witam !
XZ-2 to swietny aparat o dosc uniwersalnych zastosowaniach. Jednak tam szeroki kat jest od 28mm a obiektyw w X-A1 jest od 24mm co
nie jest bez znaczenia jak ktos lubi nieco szerzej kadrowac.
Zauwazylem, ze mocna strona X-A1 jest duzy DR i czysto oddawanie bardzo subtelnych odcieni.
To idealny aparat do krajobrazow, architektury oraz zdjec nocnych.
Takze, wychodzi z niego swietny material przeznaczony docelowo na foty BW.
Nie wiem jak Fuji to zrobilo ale na ustawieniu DR400 ladnie chroni swiatla przed przepaleniami i
najlepiej widac to na fotach robionych pod Slonce.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
XZ-2 to swietny aparat o dosc uniwersalnych zastosowaniach. Jednak tam szeroki kat jest od 28mm a obiektyw w X-A1 jest od 24mm co
nie jest bez znaczenia jak ktos lubi nieco szerzej kadrowac.
Zauwazylem, ze mocna strona X-A1 jest duzy DR i czysto oddawanie bardzo subtelnych odcieni.
To idealny aparat do krajobrazow, architektury oraz zdjec nocnych.
Takze, wychodzi z niego swietny material przeznaczony docelowo na foty BW.
Nie wiem jak Fuji to zrobilo ale na ustawieniu DR400 ladnie chroni swiatla przed przepaleniami i
najlepiej widac to na fotach robionych pod Slonce.
Pozdrawiam
Powoli oswajam się z X-A1. Podoba mi się praca tego sensora. Ładnie wszystko rejestruje. Nie ma w cieniach kolorowych ciapek (jak miałem w DMC G2). Tylko nie podoba mi się poziom odszumiania stosowany przez FUJI. Ale ustawiłem NR -2 i jest dobrze.
Udało mi się opanować jedną z wad. Mianowicie brak przycisku wyboru typu pomiaru (punktowy/matrycowy). Zapisałem sobie pomiar punktowy pod tryb Custom (jako tryb A). ISO Auto już się nie boję, więc pod górny Fn chyba pójdzie AE/AF lock. Ergonomia nie jest najlepsza (do X10 dużo brakuje), ale jednak da się go spokojnie używać. Gdyby tylko rozpoznawanie twarzy działało jak u konkurencji.
Stabilizacja w 16-50 oraz w 50-230 bardzo dobra!!! Szczególnie 50-230 mnie zadziwia (stabilizacja pracuje tak, że ją słychać), tylko znowu z 50-230 aparat lekko prześwietla fotki. Ale ustawienie -2/3 EV ratuje sytuację.
Cytat:
Zamieszczone przez
kateb
(ciach...)z 50-230 aparat lekko prześwietla fotki. Ale ustawienie -2/3 EV ratuje sytuację.
Dzieje się tak przy każdym trybie pomiaru światła, czy tylko przy matrycowym?
Cytat:
Zamieszczone przez
kateb
Powoli oswajam się z X-A1. Podoba mi się praca tego sensora. Ładnie wszystko rejestruje. Nie ma w cieniach kolorowych ciapek (jak miałem w DMC G2). Tylko nie podoba mi się poziom odszumiania stosowany przez FUJI. Ale ustawiłem NR -2 i jest dobrze.
Udało mi się opanować jedną z wad. Mianowicie brak przycisku wyboru typu pomiaru (punktowy/matrycowy). Zapisałem sobie pomiar punktowy pod tryb Custom (jako tryb A). ISO Auto już się nie boję, więc pod górny Fn chyba pójdzie AE/AF lock. Ergonomia nie jest najlepsza (do X10 dużo brakuje), ale jednak da się go spokojnie używać. Gdyby tylko rozpoznawanie twarzy działało jak u konkurencji.
Stabilizacja w 16-50 oraz w 50-230 bardzo dobra!!! Szczególnie 50-230 mnie zadziwia (stabilizacja pracuje tak, że ją słychać), tylko znowu z 50-230 aparat lekko prześwietla fotki. Ale ustawienie -2/3 EV ratuje sytuację.
Witam !
Polecam stosowac RAW-y (RAF)
Do fot z X-A1 korzystam z programu RAW FILE CONVERTER powered by SILKYPIX Version 3.2.18.0.
Ten program cuda wyciaga z materialu i mozesz sobie wszelkie odszumiania wylaczyc.
Pozdrawiam