Odp: Pomocy! Jak pracować nad zdjęciami na ANDROIDZIE-TABLECIE???
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
Jeżeli już to mięsnym jeżem ;)
Grzyboo, zaraz dostaniemy, i to słusznie, po łapach za zaśmiecanie wątku (mea culpa, ja zacząłem:oops:). Niemniej jednak bylem dwa razy szczęśliwym posiadaczem takiego cuda z Androidem. Raz jak go kupiłem, a drugi raz jak go sprzedałem. Do pokazania zdjęć super sprawa (jeśli chodzi o zastosowanie foto) ew wysłania na FC czy tym podobnym, i moim zdaniem zalety "fotograficzne" w tym miejscu się kończą. A gwoździem do przyslowiowej trumny, była próba użycia tabletu do LV. Za pieniądze z tabletu kupilem netbooka i jestem zadowolony. LV bez problemu, a i pozostałe funkcje (te do foto, oczywiście) z tabletu jakby tak łatwiej i przyjemniej.
Zaznaczam , że jest to tylko moja opinia oparta na własnych (ok roku) doświadczeniach z tabletami i Androidem.
---------- Post dodany o 10:26 ---------- Poprzedni post był o 10:24 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Ale Wam odwaliło........:wink:
Oj tam, oj tam :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
A co masz przeciwko obróbce na notebooku?
Ja ponad 10 lat pożegnałem się ze stacjonarnym PC i nie narzekam na notebooki.
Zaglądnąłem w Twój Profil fotograficzny i podejrzewam, że mówiąc "obróbka", masz na myśli skalowanie.
Ja pisałem o "poważnej obróbce" :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
... niestety w pociągu, samolocie, parkowej ławce używanie notbooka jest niewygodne ...
A w łóżku, w saunie, na plaży, w kinie ...?
Czy jest miejsce, do którego się udajesz bez notebooka? :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Zaglądnąłem w Twój Profil fotograficzny i podejrzewam, że mówiąc "obróbka", masz na myśli skalowanie.
Ja pisałem o "poważnej obróbce" :wink:
A czy poważnym jest wyciąganie wniosków na podstawie zaglądania w profil :wink: (nie odpowiadaj, pytanie retoryczne).
Poza tym notebooka/tableta W8 używam do wielu innych "poważnych obróbek" związanych z pracą zawodową ... :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
A w łóżku, w saunie, na plaży, w kinie ...?
Czy jest miejsce, do którego się udajesz bez notebooka? :roll:
W łóżku owszem, czasami jak dopada grypka, to człek się nudzi wylegując w łóżeczku.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
A czy poważnym jest wyciąganie wniosków na podstawie zaglądania w profil :wink: (nie odpowiadaj, pytanie retoryczne).
A jednak odpowiem :)
Nie znam innego miejsca, żeby zobaczyć jak wyglądają Twoje, obrobione zdjęcia a głównie o tym jest ten wątek.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Poza tym notebooka/tableta W8 używam do wielu innych "poważnych obróbek" związanych z pracą zawodową ... :wink:
Czy te "poważne obróbki", związane z pracą zawodową, mają coś wspólnego z edycją zdjęć?
nie obrabiałbym zdjęć na androidzie.
Z wielu względów - to nie jest do tego.
Dla mnie istotne jest abym coś wiedział na temat monitora - aby był skalibrowany
istotne aby podpiąć sobie dwa monitory.
Istotne aby zdjęcie przygotowane na monitorze było jakoś zbieżne z odbitką.
matryca netbook a a skalibrowany monitor to trochę dwie inne bajki
Istotne aby zdjęcia były opisane otagowane i łatwe do wyszukania
Trzymane na dysku i na dysku zewnętrznym będącym kopią zapasową.
Istotne czasem aby podpiąć sobie tablet
Nie widzę możliwości podpięcia do tabletu "świecidłeka" tabletu " z piórkiem" dwóch monitorów dysków zewnętrzbnych i pracy na skalibrowanym monitorze ( ach)
Może się mylę i technika poszła do przodu... Jednak - do obróbki mam dedykowany w tym celu komp
a laptopa / netbooka już dawno do tych celów nie używam - Nie używałbym też tabletu w tym celu
Pewnie toto lekkie wygodne mobilne - ale.... Ja bym się nie pokusił.
Może żeby mieć ze sobą i klientowi lub komuś ważnemu spotkanemu pokazać portfolio - to tak
No ale - każdy sobie sam obiera ścieżkę i wie dlaczego. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Może się mylę i technika poszła do przodu...
Oj poszła poszła ... a pójdzie jeszcze bardziej, szczególnie w dziedzinie sprzętu pod W8. Ale niech każdy robi to co uważa za słuszne, jak dla mnie kupno tableta z Androidem to wyrzucenie kasy w błoto.
PS
Ciekaw jestem ilu tu wypowiadających się miało w rękach tablet z W8 i to dłużej niż parę pacnięć w LCD w sklepie na wystawie.
PPS
W tabletach jakość LCD jest najważniejszą sprawą, czego nie można powiedzieć o ekranach w notebookach a tym bardziej w netbookach.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Oj poszła poszła ... a pójdzie jeszcze bardziej, szczególnie w dziedzinie sprzętu pod W8. Ale niech każdy robi to co uważa za słuszne, jak dla mnie kupno tableta z Androidem to wyrzucenie kasy w błoto.
Jaki jest gamut tej dobrej matrycy LCD z tabletu ?
Pokrywa całe sRGB ? Całe AdobeRGB ? jakiś procent sRGB ? jaki ?
Jaka jest równomierność podświetlenia ?
Jaka jest nad tym kontrola ? Oprócz jasności ?
Panujesz nad temperaturą barwową ? panujesz nad poszczególnymi składowymi RGB ? jesteś w stanie ?
Rozumiem, że korzystając z jednego gniazda micro HDMi i jednego gniazda micro USB
Podepniesz pod tablet sobie dwa Eizo. Tak ? Podsuniesz rozwiązanie jak to zrobić ?
Kalibracja i instalacja ICC oraz panowanie nad czymkolwiek w takiej matrycy to pewnie też nie problem ?
Czy nie będziesz nic podpinał bo świetna 10 / 11 calowa matryca w zupełności wystarczy na otwarcie obydwu bocznych paneli w Lightroomie i swobodną pracę na tych kilku centymetrach, które Ci zostaną pomiędzy ;)
O możliwości rozbudowy o RAM i innym rzędzie wielkości pamięci operacyjnej potrzebnej do przetrawienia hurtowego RAWów. Duuużych rawów Dużej ilości duuuuzych rawów - nie wspominam :)
Za pośrednictwem tego jednego portu Podepniesz sobie do tego dyski zewnętrzne i tablet Wacom ? - przez micro USB HUB jak mniemam.
Praca na tym będzie wygodna ?
Wciąż to będzie tablet ? czy tak na prawdę jak sobie do tego dopniesz wszystko co potrzebujesz to czy będzie jakaś różnica między Twoim tabletem
a kompem stacjonarnym ? Na korzyść czego ? Na korzyść świetnej matrycy LCD czy dedykowanych skalibrowanych monitorów do fotografii ?
Czy może w miejsce tego serca całego układu lepiej włożyć maszynę do obróbki fotografii ?
W moim odczuciu z czegoś wynika że w wydawnictwach i drukarniach korzysta się z monitorów zewnętrznych a nie świetnych matryc tabletów W8
Na pewno się da to jakoś skonfigurować. Podobnie jak jakoś można to samo skonfigurować z MSI WIND czy Asusem EE PC.
Tylko.... Takie odnoszę wrażenie, że to nie jest sprzęt do tego i chyba lepiej sobie wywoływać zdjęcia trzymać i pracować na sprzęcie, który jest do takich rzeczy dedykowany. bo to chyba tak trochę na siłę...
Taki jest mój pogląd i nie wyobrażam sobie prawidłowego i wygodnego przygotowania pliku na 10 calowej matrycy tabletu...
Choć znów wracamy do sedna czyli potrzeb i określenia do czego ta obróbka ma służyć i gdzie finalnie kończy plik. Czy na stronie czy w labie czy u klienta czy na fb czy w drukarni...
Sprzęt na pewno jest świetny wspaniały nowoczesny i dużo może - tylko... jak dla mnie jest totalnie nie do tego :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
W tabletach jakość LCD jest najważniejszą sprawą, czego nie można powiedzieć o ekranach w notebookach a tym bardziej w netbookach.
Co jednak można powiedzieć o monitorach, które do tego są robione i dedykowane, czego zaś nie można powiedzieć o tabletach telefonach czy netbookach ;) :) których nikt nie projektuje po to aby służyły do obróbki zdjęć czy jakiejś poważnej pracy z kolorem, który nie ma być loterią a dawać coś podobnego do zamierzonych efektów
http://bitcomputer.pl/public/assets/...ję obrazu.pdf
Jejku dobas, ale Ty musisz być mądry ... tak dużo napisałeś. A dodatkowo, dla obróbki swoich fotek musisz mieć klaster za 1 mln $$$ ... cholera nie wiedziałem, że foto hobby jest takie wymagające i kosztowne, chyba przejdę na kolekcjonowanie jachtów pełnomorskich bo na foto hobby zbankrutuję :wink:
PS
A te dwa wypasione Eizo zawsze zabierasz ze sobą na każdą wyprawę?
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
A te dwa wypasione Eizo zawsze zabierasz ze sobą na każdą wyprawę?
A Ty jeździsz na wyprawy aby siedzieć i miziać tableta zamiast fotki robić? Pogratulować oryginalności.
ps.
Dobas daruj se, mojszość tymczasowego_ jest najmojsza i koniec! ;)
tymczasowy_ - tylko, że ja patrząc na zdjęcia dobasa i czytając jego wpisy mam wrażenie graniczące z pewnością, że naprawdę wie co pisze...
Problemem jest to, że obróbka obróbce nierówna i to, że na przykład mi wystarcza notebook nie oznacza, ze będzie wystarczał innym.