Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Nie wiem jak wy, ale ja widzę jakby te zdjęcia były poruszone. Jeśli na statywie to albo kiepski statyw i przy wciskaniu guziczka całość deliokatnie się rusza albo nie wyłączona stabilizacja. Zamiast filtra polaryzacyjnego wpierw lepiej dokupić wężyk spustowy, świetna sprawa do długich czasów i wygodniej się foci na statywie. Potoki lepiej fotografować wcześnie rano lub późnym popołudniem kiedy więcej cienia jest i światło miękkie.
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
Nie wiem jak wy, ale ja widzę jakby te zdjęcia były poruszone. Jeśli na statywie to albo kiepski statyw i przy wciskaniu guziczka całość deliokatnie się rusza albo nie wyłączona stabilizacja. Zamiast filtra polaryzacyjnego wpierw lepiej dokupić wężyk spustowy, świetna sprawa do długich czasów i wygodniej się foci na statywie. Potoki lepiej fotografować wcześnie rano lub późnym popołudniem kiedy więcej cienia jest i światło miękkie.
Nie mam pojęcia jak pojawiły się "ruszenia" zdjęcie nr 4 było wykonane ze statywu, użyłam funkcji autowyzwalacza co powinno wyeliminować poruszenie. Jeśli chodzi o stabilizację to faktycznie była włączona... yyyy... to teraz już wiem że lepiej będzie ją wyłączyć...
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
... użyłam funkcji autowyzwalacza co powinno wyeliminować poruszenie.
Niekoniecznie. Jeśli statyw jest "wiotki" to nawet klapnięcie lustra może poruszyć aparat.
Jeśli robię ze statywu, to ustawiam LiveView, wtedy lustro jest na stałe podniesione i obowiązkowo wężyk.
Jeśli samowyzwalacz, to 12 sek, aby aparat się "uspokoił" po wszelkich manipulacjach. Przy "wiotkim" statywie, 2 sek może być za mało.
2 załącznik(ów)
Kadr wg mnie poprawny i ciekawy
Prawda taka jest, że rzadko zdjęcie jest OK bez obróbki... To na ile znasz możliwości oprogramowania przekłada się na końcowy wynik...
często błędy ekspozycji można jeszcze poprawić w PS-ie czy innym podobnie działającym programie....
Tak wzorem Mirka pokombinowałem przy Twoim....Jakoś mi się chyba nudziło...:grin:
Załącznik 86934 Załącznik 86933
Krakman Mi się podoba:) Dziękuję!
w ostatnim zdjęciu przeszkadza mi pierwszy plan (kamień) zajmujący 35% kadru co skutecznie odwraca wzrok od rozmytego potoku czającego się gdzieś w oddali - Krakman częściowo uratował brak światła i ogólną jakość - może warto poszukać miejsc z większym dostępem do oświetlenia i "strzelać" z pozycji bardziej przyziemnej ?
Pozdrawiam : )
szklarka #7
a mi się podoba choć może być kontrowersyjne... pobawiłam się tym zdjęciem w pewnym programie graficznym i to jest efekt...:)
kontrowersyjne wcale nie musi oznaczać złe - tu akurat to fajnie się broni...