Odp: Emiraty [Dubaj] - moim okiem.
Burj Al Arab (arab. برج العرب, Wieża Arabów) w chmurach, 7-gwiazdkowy, wpisany do księgi Guinnesa jako najbardziej luksusowy i najwyższy hotel na świecie "The Jumeirah Beach Resort". Budynek hotelu stoi na sztucznej wyspie położonej 280 m od plaży w Zatoce Perskiej. Kształtem przypomina żagiel, ma 321 m wysokości, co czyni go najwyższym budynkiem świata nie zawierającym pomieszczeń biurowych . Budowa Burj Al Arab rozpoczęła się w roku 1994 i została ukończona w roku 1999. Wewnątrz i na zewnątrz, ozdobiony jest fontannami i kaskadami wodnymi. Najbardziej luksusowe apartamenty posiadają złote i złocone elementy wyposażenia. Na żądanie goście otrzymują własnego kucharza, dodatkową ochronę, samochód i kierowcę. Proporcja liczby pracowników do liczby gości wynosi 6:1.Hotel oferuje obsługę w kilkunastu językach świata. Cena pobytu to ok. 20 000 zł na dobę od osoby. Uznano, że dotychczasowa, pięciogwiazdkowa klasyfikacja standardów hoteli, nie obejmuje oferty, jaką reprezentuje sobą Burj Al Arab. Właściciele hotelu zaakceptowali jednak pięć gwiazdek dla określenia standardu ich obiektu. Dodali tylko do nich słowo "Deluxe" (absolutny luksus).
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
Ładne chmurki, ja wciąż czekam na burze piaskową :)
I hotel ukształtowany w formie spiętrzonej fali.
Interesujący kolejny azjatycki wątek.
Z zainteresowaniem tu zaglądam. Te niskie chmury czy podnosząca się mgła robią wrażenie. Ciekawe jak to w takich warunkach wygląda na najwyższych piętrach.
Czekam cierpliwie na dalsze opowieści z tej krainy 1001 baśni.
Dubai Marina swietne foty z drapaczami chmur. Ciekawi mnie ile pomieszcza mariny jachtow, bo u nas w sezonie Gdansk i Gdynia pelna i kto pierwszy przyplynie ten ma miejsce a reszta na falochronie, tak jest w Gdyni :-) W Gdansku nie jest lepiej za to bardziej kameralnie, ale to sa Polskie warunki, co nam tam do "krolestwa ropy" nie ta kasa nie ten swiat :mrgreen:
Świetna opowieść i świetne foto.
Gratuluję, "zagryzam się z zazdrości" i pozdrawiam.
Burj Al Arab. Podejrzane bliżej z "za płota" ...
dojazd...
wejście...
plaża dla gości hotelu i zatoka jachtowa
ten talerz to kort tenisowy i lądowisko dla helikoptera
nie widać biało-czerwonej
Ten ciekawy wątek przypomniał mi dziecięce czasy - gdy pytano mnie kim chciałbym zostać to zawsze mówiłem, że szejkiem naftowym :grin:. Niestety nic z tego nie wyszło :cry:
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Ten ciekawy wątek przypomniał mi dziecięce czasy - gdy pytano mnie kim chciałbym zostać to zawsze mówiłem, że szejkiem naftowym :grin:. Niestety nic z tego nie wyszło :cry:
Jeszcze nic straconego. Nie wiadomo co nas spotka w przyszłości. Może odkryjesz gdzieś jakieś źródełko ropy . Kto wie. :mrgreen:
@ajan, najlepsze dla mnie zdjęcie , to ten talerz, lądowisko dla helikopterów i jednocześnie kort tenisowy. Świetnie to wygląda.
Spedzic tam urlop byloby fajnie :-)