Odp: E-500 na E-3 czy E-30
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
to ja dorzucę jeszcze jedno pytanie, pasujące w tym wątku. Chcąc zostać z pełną premedytacją w 4/3, mając e500 i niezłe szkła, plany dokupienia jeszcze innych w tym systemie, czy jest rozsądnym kupić e5 korzystając z OJ??
Wyboru na ta chwile to chyba nie ma zadnego wiec jesli nowe to zostaja TYLKO E5.
Osobiscie wolalbym E3 plus diengii odlozyc na
a: lepsze szklo,
b: pojawily sie tutaj glosy, ze niby cos ma wyjsc pod koniec roku - dozbierc i poczekac na to cos :)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
A kupowanie sprzętu foto ma cokolwiek wspólnego z rozsądkiem???
słuszna uwaga:grin:
---------- Post dodany o 12:33 ---------- Poprzedni post był o 12:32 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Wyboru na ta chwile to chyba nie ma zadnego wiec jesli nowe to zostaja TYLKO E5.
Osobiscie wolalbym E3 plus diengii odlozyc na
a: lepsze szklo,
b: pojawily sie tutaj glosy, ze niby cos ma wyjsc pod koniec roku - dozbierc i poczekac na to cos :)
pozdro
po przemysleniu może się okazać, że ta koncepcja jest rozsądna, dzięki nyny
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
A swistak siedzi i zawija..
Zeby jeszcze bardziej wytknac Twoja nieswiadomosc w tym temacie:
Przejzalem znany polski serwis aukcyjny:
aparat: D300/D300s || E3/E5
sztuk: 62 || 4
najnizszy przebieg: ~6000 || ~11000
ceny: od 2kpln (aukcje juz od 1.700pln) || aukcja od 1.700pln/E3, 6000pln/E5
Na pewno sumiennie przejrzałeś serwis, ale czy przypadkiem dane nie są lekko nagięte?
Zakładając, że żadna aukcja nie zniknęła w międzyczasie, są 2 nowe E-5 i 2 używane E-3, z czego tylko w jednej z aukcji podany jest przebieg na owe 11000. Jedna wartość na dwa używane aparaty nie jest miarodajna. Poza tym argument z najniższym przebiegiem też jest taki sobie. Dla udowodnienia, że kolega RobertW3D się myli dużo lepszym i rozkładającym na łopatki jego argumentacje byłoby podanie mediany. Ale informacja z takiej próby (około 60 aukcji) mogłaby nie zmieścić się w teorii.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
No i gdzie te zajechane kloce,
Załóżmy na chwilę, że jestem złośliwy . Wybrałem dwie aukcje z pierwszych jakie ukazały mi się na liście i były w nich podane przebiegi http://allegro.pl/nikon-d300-nikkor-...958579194.html (deklarowany przebieg 90 tyś.) i druga aukcja http://allegro.pl/nikon-d300-stan-id...946780163.html (przebieg 80-90 tyś.). Nie chce sprawdzać reszty, jeszcze mogłoby się okazać, że ten ze stanem 6 tyś. to rodzynek.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Takze na drugi raz jak takie brednie chcesz wyglaszac prosze rozeznaj temat...
Nyny, RobertW3D, w dyskusjach zdarza się posługiwać stereotypami lub statystykami, które do końca oddają obraz sytuacji. Trzeba wykazać odrobinę zrozumienia dla drugiej strony, wyluzować odrobinę, a przede wszystkim złagodzić język. Te dyskusje czasami poszerzają wiedzę, ale nie prowadzą do wynalezienia leków na groźne choroby. Nie ma potrzeby by je zaogniać.
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
to ja dorzucę jeszcze jedno pytanie, pasujące w tym wątku. Chcąc zostać z pełną premedytacją w 4/3, mając e500 i niezłe szkła, plany dokupienia jeszcze innych w tym systemie, czy jest rozsądnym kupić e5 korzystając z OJ??
Moim skromnym zdaniem zakup E5 jest jak najbardziej na miejscu.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Nyny, RobertW3D, w dyskusjach zdarza się posługiwać stereotypami lub statystykami, które do końca oddają obraz sytuacji. Trzeba wykazać odrobinę zrozumienia dla drugiej strony, wyluzować odrobinę, a przede wszystkim złagodzić język. Te dyskusje czasami poszerzają wiedzę, ale nie prowadzą do wynalezienia leków na groźne choroby. Nie ma potrzeby by je zaogniać.
Hades, a liczyłeś ile raz na zaczepki odpisywałem EOT? :) No proszę Cię, ileż można? Co pojawia się temat odnośnie sprzętu, to 99% osób stara się pytającemu odpowiedzieć pytającemu zgodnie ze swoją wiedzą i stanem rzeczywistem ... aż do momentu gdy wpada nyny i zaraz zaczyna się jatka ... przecież nikt z posiadających 4/3 na tym forum nie twierdzi, że jest to system największy i idealny. Dlatego pod wieloma względami porównywanie Olka do N czy C mija się z celem. A w przypadku nynego jest to co chwila wyciągane ... tylko po co .. dla ośmieszenia? Kaman ...
---------- Post dodany o 13:16 ---------- Poprzedni post był o 13:15 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Ziootek1971
Moim skromnym zdaniem zakup E5 jest jak najbardziej na miejscu.
Moim też - szczególnie jeżeli nie można wziąć na fakturę. Ale i tak zaraz zostaniemy zakrzyczani ;)
Z olympusa to tylko E5.Innych nie ma juz chyba.Chociaz niedawno widzialem jeszcze E3.
Oczywiscie nie biore pod uwage uzywek.Bo i po co mam po kims uzywac,bo taniej??:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Bo i po co mam po kims uzywac,bo taniej??:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:.
Żeby zostało więcej na szkła? :D :D :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Z olympusa to tylko E5.Innych nie ma juz chyba.Chociaz niedawno widzialem jeszcze E3.
Oczywiscie nie biore pod uwage uzywek.Bo i po co mam po kims uzywac,bo taniej??:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:.
Tak Mirku, pytając się, miałem na mysli właśnie czy jeszcze warto brać nowe e5, ale w cenie OJ.
To, że używane nie znaczy zawsze tańsze. W mojej rodzinie niektórzy mają "używane" drugie połowy i nie wychodzi ich to taniej:mrgreen::mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Żeby zostało więcej na szkła? :D :D :D
Szkla tez nowe, a co.:mrgreen:
Mam znajomego.Przez caly rok,za przeproszeniem szlem tylek wyciera i raz do roku na wycieczke jedzie za zaoszczedzone,i nie wazne,ze juz tam byl dwa razy,wazne bo tam nadal jest najtaniej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
No dokładnie tak. ;-)
Takie kupowanie ma sens w jednym przypadku. Kiedy nie jesteś pewien czy chcesz sprzęt zatrzymać na lata. Pierwszy aparat E-520 dual kit kupiłem nowy. Teoretycznie miał być na lata. Nie przewidziałem tego że fotografia mnie wciągnie i zachce się nowych lepszych sprzętów (popełniłem wtedy podstawowy błąd myśląc że lepszy aparat to lepsze zdjęcia, aczkolwiek lepszy aparat ułatwia robienie zdjęć w trudniejszych warunkach, więc błędne myślenie nie było do końca błędne). Po roku wpadł mi w oko E-3 i też dual kit 12-60 i 50-200. Swoje E-520 w dual kicie sprzedałem ze sporą stratą. Kupując E-3 brałem wszystko używane ale jeszcze z gwarancjami. Zaoszczędziłem niezłą sumę. Na koniec 2012 roku zmieniłem system. Sprzedałem moje E-3 i "dual kit" z bardzo małą stratą. Strata ta była by ogromna gdybym wtedy kupił nowe.
Obecne sprzęty są raczej docelowe i znowu Cię zaskoczę. Mam już kilka nowych obiektywów. Lampa też nowa (zakup w trakcie). Zresztą aparat pomimo iż z drugiej ręki nabyłem z przebiegiem 2700 zdjęć. Zerkałem na cenę jaką zapłacił pierwszy właściciel, pomyślałem ile ja zapłaciłem. Nawet nie ma co komentować. Na prawdę można podejść do tematu elastycznie. Mając większą świadomość zakupową, wiedząc że coś będzie na lata, faktycznie warto kupić nowe, lub używane ale od pierwszego właściciela i to takiego który robił zdjęcia od święta.
Kiedy ładnych kilka lat temu kupowałem samochód decyzja była przemyślana i zakup zaplanowany na lata. Dlatego poszedłem do salonu po nówkę. Jeszcze czekać kazali bo takiego na stanie nie mieli. W zeszłym roku go sprzedawałem, kupcy sami się znaleźli.
Za jakiś czas będę szukał nowego pojazdu (póki co nie ma takich potrzeb) i powiem uczciwie że mam mieszane uczucia. Czy kupić nowe na długie lata czy używany powiedzmy (3 do 5 lat) i zmieniać zabawkę częściej. Oczywiście można kupować nowy i zmieniać co dwa lata. Na pewno kupujący będą się cieszyć z tego powodu ;-)
PS.
To tyle z mojej strony w temacie używek bo taniej. Pozdrawiam i miłego dnia życzę. ;-)