Odp: Raport o stanie Wisły
Cytat:
Zamieszczone przez
jagger
jest naprawdę nieźle... stada kormoranów zimują przy wylotach w centrum miasta... nie chce im się odlatywać bo niby po co jak tyle ryb i woda ciepła... ;-)
Albo to te warszawskie ścieki w spożywanych rybach je do końca rozstroiły ...
Ciekawe jak się będą zachowywać po uruchomieniu czyszczarek w Białołęce?
Siekierki zrzucają ciepło odpadowe do rzeki , a Żerań, przypadkiem nie do kanału? Szczerze mówiąc nie pamiętam już.
Dawno mnie tym szlaku burłaczym nie było.
Wybrałem się dziś na mały rekonesans "nadwiślański".
Aura dziś co prawda niespecjalnie dopisała, gdyż było chłodno i wietrznie, ale muszę przyznać, że i bardzo spokojnie. Prawie nikogo nie spotkałem, poza... no właśnie :).
Wiem, że miejsce może niespecjalnie urodziwe, ale będę szukał ciekawszych miejsc.
Na zakończenie pstryk ze szczytu wałów, taka mała panoramka.
Jeżeli macie uwagi odnośnie obróbki zdjęć, dajcie znać.
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Aura dziś co prawda niespecjalnie dopisała, gdyż było chłodno i wietrznie, ale muszę przyznać, że i bardzo spokojnie. Prawie nikogo nie spotkałem, poza... no właśnie :).
.
Z raportu mi wynika że to przedwiośnie:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
sedge
Z raportu mi wynika że to przedwiośnie:mrgreen:
Gdybym tam nie był to też mógłbym tak pomyśleć :)
---------- Post dodany o 20:05 ---------- Poprzedni post był o 19:49 ----------
No i jeszcze mały bonusik. Co by wszyscy wiedzieli jaki to wątek ;)
Mała ta Wisła u Was :D
Sorki, za każdym razem mnie to dziwi ;)
Pora taka se na dopieszczanie wątku. Miałam nadzieję zasilić go w ten weekend ale z góry wiem, ze nic ciekawego bym nie przyniosła - ani śniegu, ani lodu, ani wysokiego stanu, ani niskiego stanu. Bez weny ani rusz ;)
Dzięki petreq że chciało Ci się ruszyć :D
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Mała ta Wisła u Was :D
Sorki, za każdym razem mnie to dziwi ;)
Pora taka se na dopieszczanie wątku. Miałam nadzieję zasilić go w ten weekend ale z góry wiem, ze nic ciekawego bym nie przyniosła - ani śniegu, ani lodu, ani wysokiego stanu, ani niskiego stanu. Bez weny ani rusz ;)
Dzięki petreq że chciało Ci się ruszyć :D
Sam kilka razy sprawdzałem, czy to aby na pewno Wisła, ale tak, to ona. Co prawda w kilku miejscach sztucznie rozdzielili jej bieg. Widok z wałów może sugerować, że kiedyś koryto rzeki było większe. Ale to tylko moje przypuszenia.
To dzięki Wam zmobilizowałem się i ruszyłem d...sko. Mam w planach trochę pojeździć po "okolicy". Może znajdę jakieś ciekawsze wiślane miejsca.
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Wiem, że miejsce może niespecjalnie urodziwe, ale będę szukał ciekawszych miejsc.
Na zakończenie pstryk ze szczytu wałów, taka mała panoramka.
Jeżeli macie uwagi odnośnie obróbki zdjęć, dajcie znać.
Dowód, że nawet gdy słońce nie dopisze, nie wszystko jest stracone - ponure niebo, kontrastujące z rudością suchych trzcin dało całkiem niezły efekt. Byle do wiosny jednak :)
Gdzie tam do wiosny? Ja liczę jeszcze na tajemnicze twory lodowe, meandry, zakola, łachy tworzone przez lód i krę. I piękne zimowe krajobrazy. Zwały śniegu, zamiecie, szadź, śryż (fajne słowa do scrabbli ;)) i szron :D Zima jest piękna. Musi być zima. Bez niej wiosna tak nie cieszy.
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Dowód, że nawet gdy słońce nie dopisze, nie wszystko jest stracone - ponure niebo, kontrastujące z rudością suchych trzcin dało całkiem niezły efekt. Byle do wiosny jednak :)
Przy takiej pogodzie zawsze bałem się "przepałów" nieba. Ale dziś chmurki były wyjątkowe.
Masz rację - byle do wiosny, ale ja z tej niby zimy będę chciał coś więcej "wyciągnąć" :).
peterq, bardzo fajna wiślana wrzutka. Napis po prostu czadowy:) Twoja Wisła przypomina mi Brdę, rzekę wpadającą do Królowej przepływający przez Bydgoszcz. Przed samą Bydgoszczą Brda jest chyba nawet jest szersza:wink:
Podobnie jak bufetowa czekam na powrót zimy, takiej z lodołamaczem:mrgreen:, -10 i słoneczko.