wyslalem maila na priva
Wersja do druku
wyslalem maila na priva
Dlaczego? BTW matryca jest urządzeniem czysto analogowym.
Zwykła semantyka + ogólnie znane historie. Niemal z kazdej cyfry jest do negatywu tak daleko jak stąd do księżyca, a z K10D tym bardziej, że jego "dynamic range" jest taki sam na ISO100 jak E-[4,5]10: 7.3EV :shock: . Mocno się zdziwiłem oglądając wczoraj wyniki u Phila, ale też, z drugiej strony, wychodzi na to, że Olek nie jest najgorszy pod tym względem ;)
Karol, co kto lubi. Mój kumpel ma K10D i jest zadowolony. Z analoga na cyfrę przesiadł się rok temu, przez poprzednie 20 lat uzywał BW ze szpuli i slajdów. Niedawno miał w Gdyni w jakiejś knajpie wystawę. Jedyne na co narzeka to wybór szkieł AF. Z manuali nie korzysta wogóle. Tak więc: każdemy w/g potrzeb.Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Dlaczego robisz założneia co do mojej osoby?Cytat:
Zamieszczone przez hydro
:?: Ale o co chodzi? Nie zaczynałem na ten temat dusykusji i nie oto ja i Radio pytaliśmyCytat:
Zamieszczone przez hydro
No to super. Każdemu w/g potrzeb. Dlaczego jednak "CYFRA NIE MA ROZPIĘTOŚCI TONALNEJ" ?Cytat:
Zamieszczone przez hydro
Zresztą, to nie ważne... Zwykła semantyka...
P:
popraw ostatni cytat, bo nie jest mój... zresztą nie miałem i nie kupię E-500...
p.s. wiele czytałem o K10D na wiadomym forum... chłopaki mają naprawdę mieszane uczucia a już pielgrzymki do wawy po odpowiedni egzemplarz dają w czajnik.
Sorki. Już poprawione. Kilka lat temu francuska rakieta Ariane chyba 5 rozleciała się w 10 sekund po starcie z powodu błędu w oprogramowaniu wynikłego z nieuważnego... copy/paste :shock:Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Odnośnie K10D - Kaarool, z całym szacunkiem, ale albo czytasz bardzo wybiórczo albo jesteś miłośnikiem tworzenia urban legends. AF Kadyszki jest o wiele szybszy od E510 czy 410. Testy przeprowadzał Foto-Kurier i były nawet cytowane / pokazywane na tym forum. O żadnych pielgrzymkach po sprawny egzemplarz puszki do W-wy nie słyszałem. Pewnie, że trafiają się czasami dziwne egzemplarze, ale tak ma każdy system. Zwłaszcza w pierwszych egzemplarzach produkcyjnych (być może stąd owe wrażenie).
Rozpiętość tonalna Kadyszki u Phila. Co ciekawe, tylko u niego wyszedł taki wynik - też już o tym pisałem - jakikolwiek inny test stwierdzał coś innego. Zresztą RE potwierdził, że ma dokładnie taką samą dynamikę, jak D80.
To nie ten wątek, bym wypowadał się na temat Pentaksa, ale czasami mam już dość tworzenia prawd objawionych na podstawie lakonicznej wypowiedzi znafcy.
Co się zaś tyczy tematu postu.
W chwili obecnej cyfra ma rozpiętość zbliżoną mniej więcej do slajdu. Z pewnością z czasem będzie coraz lepiej. Na razie jednak jest to wciąż przepaść. Z miesiąc temu fociłem modelkę, która nieświadomie założyła białe spodnie i czarną górę. Dodam, że świeciło akurat ładnie słoneczko. Na cyfrze przepały - jak można się było spodziewać. Zaś Superia nie miała najmniejszych problemów, by oddać niuanse zarówno w cieniach jak i światłach. Do tego rewelacyjna kolorystyka z tego, w sumie najtańszego, negatywu.
Zapewne z tego powodu zamiast myśleć o składaniu kasy na nadchodzący K20 po prostu kupuję właśnie skaner dedykowany.
Michu ma sporo racji i co do analoga, i co do K10
sam fakt, ze testy przeprowadzal foto-bzdurier, sprawia ze zapala mi sie czerwona lampka ostrzegawcza ;). natomiast co do rozpietosci tonalnej olympusow, to calkiem prawdopodobne, ze jest ona nieco mniejsza - w koncu mniejsza jest matryca i fotokomorki. dziwi tylko to, ze w jednych testach widac przepasc w dynamice, w innych umiarkowane badz niewielkie roznice, a w jeszcze innych w ogole nie ma o tym mowy, co moze swiadczyc o tym, ze roznica byla niezauwazalna. gdzie lezy prawda? :)Cytat:
Zamieszczone przez Michu (Pentax)
Michu:
kiedyś byłem mocno zainteresowany K10D i dlatego grubo przeryłem Wasze forum pod kątem tego modelu. nie mów, że nie czytałeś o tym jak chłopaki wpadają do stodoły z jasnymi stałkami i wybierają body z najmniejszym FF/BF...
odnośnie rozpiętości, to nie ma co się ciąć - FUJI nie będzie osamotnione przez wieczność, bo ktoś w końcu znajdzie alternatywne rozwiązanie, może już znalazł...
epicure:
wiele scen nie przekracza możliwości rejestracji obrazu jakie dają OLKI. wystarczy jednak miejsce mocno zacienione oraz ładne puszyste chmurki - oczywiście w jednym kadrze. niebo albo szczegóły w cieniach - możesz sobie wybrać. na takie zabawy przy pojedynczej ekspozycji to tylko FUJI S5 albo ewentualnie pełnoklatkowe kamunie.
w teście E-410 na DPReview widać trochę brzydkich przepałów tam, gdzie przykładowo E-1 dałby radę. wiadomo, że to JPEG'i, ale Phil i ludzie z Jego ekipy wiedzą co to korekta EV...