Odp: Mój teścik - łódzki spacerek z mZD 17/1,8
Panasa 20mm mam i nie oddam. Na rynku wtórnym jest ich trochę, ceny niewygórowane można zanabyć poniżej 1000 zł. Nowe też nie straszą ceną.
Jest mały (naleśnik), jest ostry, jest jasny, ma ciekawą ogniskową - zbliżoną do kąta widzenia ludzkiego oka (podobno). Nie za szeroko, nie za wąsko. Na 17/1.8 bym nie zamienił, Sigmę rozważałbym tylko ze względu na cenę.
Popatrz sobie na testy tych szkieł na przykład na photozone.de. Ja gdy zastanawiałem się nad kupnem OM-D to naleśnik panasa był pierwszy w kolejce do kupienia i sporym atutem systemy m4/3. Ostatecznie wybrałem jednak inny system więc potraktuj moje rady z przymrużeniem oka :-)
Olek jest szybszy i Olek jest ciut szerszy. To się przydaje. 1,7 vel 1,8 nie biorę pod uwagę :D
No właśnie to też mnie minimalnie przekonuje ale waham się trochę, bo czytałem, że optycznie panasonic jest rewelacyjny.
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
No właśnie to też mnie minimalnie przekonuje ale waham się trochę, bo czytałem, że optycznie panasonic jest rewelacyjny.
Bo jest rewelacyjny, ale jest wolny. Miałem go do zabawy jak Karol był u mnie w Beskidzie, a na zlocie w Łodzi macałem 17-kę.
Po to są m.in. zloty :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Bo jest rewelacyjny, ale jest wolny. Miałem go do zabawy jak Karol był u mnie w Beskidzie, a na zlocie w Łodzi macałem 17-kę.
Po to są m.in. zloty :mrgreen:
Ta 17 ZD dużo gorsza jakościowo, na tyle by było to bardzo widoczne na zdjęciach?
Ja zamienłem Panasa 20 na olka 17 i nie żałuję. Ostrość jest dla mnie wystarczająca. Zyskałem trochę szerszy kąt i szybkość AF, zwłaszcza w trudnych warunkach. No i nie ma bandingu przy wysokim iso :)
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Ta 17 ZD dużo gorsza jakościowo, na tyle by było to bardzo widoczne na zdjęciach?
Widzisz, kwestia gustu. Tu trzeba Janka Muzykanta zapytać. On potrafi ostatnie soki z takiego słoika wycisnąć :D
Ja tam w wielkości internetowej koszmarków nie widziałem.
Jest jeszcze Panasonic Leica 25mm f1.4 - troszkę węższa ale szybsza, jaśniejsza, dająca świetny obrazek, ale ciut większa i droższa ;-(
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
Jest jeszcze Panasonic Leica 25mm f1.4 - troszkę węższa ale szybsza, jaśniejsza, dająca świetny obrazek, ale ciut większa i droższa ;-(
Raczej w kwestii tych dwóch rozważam. Generalnie posiadam ZD14-54II i mZD 12-50 i nimi głównie w podróży robię zdjęcia. Niemniej czasami przydałoby się szkiełko, którym np w ciemnym kościele, kaplicy, zaciemnionym budynku mógłbym zrobić fotkę. Dlatego też zastanawiam się nad wspomnianymi przez Was panasoniciem 20 i mZD17. Panasonic w testach wypada lepiej ale trochę gorszy kąt jak dla mnie no i AF szkoda, że nie tak szybki jak w 17. Z drugiej strony jeśli różnica w jakości zdjęć byłaby znikoma, niezauważalna, lub na tyle mała, że pomijalna to wtedy wybrałbym 17.