Odp: Luźne gadki o konkursie Fotografia Listopada 2012r.
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
1. Nie mam dzieci w przedszkolu.
2. Do pracy jeżdżę drogą ekspresową - po bokach ekrany dzwiękochłonne - nic nie widać
3. A mój aparat jest już trzeci miesiąc w serwisie:evil:
I kto ma gorzej?!:-P
Mogę Ci pożyczyć analoga, a Nikon Polska znany jest ze swoich wybryków.
Na pozostałe przypadłości nie znajdę rozwiązania.
Są tacy co piękne zdjęcia komórką robią.
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
w listopadzie jedną złotą godzinę spędzam w drodze do przedszkola z dzieciakami, a drugą w pracy... oby do wiosny...
pozdr
Złota godzina jest przereklamowana:wink:.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Jak wszystko zresztą....
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Nie odrobiłes lekcji - większość moich zdjęć powstaje w drodze do pracy, lub w czasie przejazdu z pracy do pracy. I to nie ma nic wspólnego z litością lub jej brakiem.
Moja droga do i z pracy to ciągły wyścig z korkami, czasem i godzinami otwarcia przedszkola. Dlatego chyba nie mam ani jednego zdjęcia, które bym zrobił właśnie wtedy... ale część zdjęć, nawet z tych, które są na forum powstały w czasie pracy :)
Mam nadzieję, że mój szef tego nie przeczyta (ponieważ jest z Czech, to wielkich obaw nie mam)...
Ale chyba pokierowałem dyskusję trochę na boczny tor w stosunku do tematu wątku - sorry :)
Pozdr
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Mocno się z tym pozwolę nie zgodzić.
---------- Post dodany o 10:25 ---------- Poprzedni post był o 10:24 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
...
Ale chyba pokierowałem dyskusję trochę na boczny tor w stosunku do tematu wątku - sorry :)
Pozdr
Po to są luźne gadki. jest OK.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Mocno się z tym pozwolę nie zgodzić.
Bo w pejzażu jest inaczej. W realiach miasta - to olbrzymia część jego obszaru jest w tej złotej godzinie w cieniu. Są takie miejsca, których prawdopodobnie nigdy nie dostaniesz w złotej godzinie - zawsze będą w cieniu. W dodatku, nawet w przypadku statycznych kompozycji, często nie ma sensu czekać na optymalne światło - bo jak już się pojawi to nie ma już bardzo czego fotografować. Ktoś zabierze samochód/rower, ktoś odsłoni żaluzje, które były w fajnym kolorze i tak dalej...
W mieście tez Ci się zdarza złota godzina - jak budynek ma front od północy/północnego zachodu to jedynie w złotej godzinie złapiesz go ze słońcem...
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
W mieście tez Ci się zdarza złota godzina - jak budynek ma front od północy/północnego zachodu to jedynie w złotej godzinie złapiesz go ze słońcem...
Jasne - ale położyłbym nacisk na "się zdarza". :wink: Poza tym rano "barwa" światła jest OK, ale przed zachodem - to już zależy od kontekstu, gustu i zapotrzebowania. To cudowne złoto czasem bardziej przeszkadza niż pomaga. Innymi słowy - nie ma reguł. Ja tam uwielbiam jak niebo jest zachmurzone - po deszczu zwłaszcza warunki robią się super.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Jasne - ale położyłbym nacisk na "się zdarza". :wink: Poza tym rano "barwa" światła jest OK, ale przed zachodem - to już zależy od kontekstu, gustu i zapotrzebowania. To cudowne złoto czasem bardziej przeszkadza niż pomaga. Innymi słowy - nie ma reguł. Ja tam uwielbiam jak niebo jest zachmurzone - po deszczu zwłaszcza warunki robią się super.
A te ciepłe róże i czerwienie i granaty rano? I czasami wieczorem? Wiem ,że zahaczam o niebieską godzinę , w mieście są jeszcze dodatkowo sztuczne światła... I jak sie to uda wszystko spasować obrazek wychodzi miodzio.