Odp: M.Zuiko Digital 17mm f/1.8 - spekulacje
"Olympus plans to release the new lens in the first half of 2013" (źródło: http://www.dslrphoto.com/dslr/olympu...ent,28166.html)
Koleś z Bostonu chwali się na dpreview, że człowiek z Oly szepnął mu $500. Znaczy się tanio będzie kolejne fajne szkiełko.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Koleś z Bostonu chwali się na dpreview, że człowiek z Oly szepnął mu $500. Znaczy się tanio będzie kolejne fajne szkiełko.
Było by super...
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Było by super...
Ja odpuszczam (za blisko 12/2), ale z doświadczenia przy kupnie m75 można rzec, że w OJ będzie baaardzo dobra cena :)
Panas po prostu w cieniu optyki Oly, imho. Dla mnie szok. Może 43/1.2OIS to zmieni, wczoraj musiałem zapiąć 25/1.4 bo f/2 (12mm) już nie dawało rady, nawet na 12800, mam teraz fazę na macro, fajnie by było dostać teraz małe 150/2, lub 150/2.8 macro. To tak w ramach spekulacji.
O taaak. Odpowiednik S150 w m4/3. To byłoby coś. Obawiam się tylko, że w najbliższej przyszłości nie zobaczę nic takiego.
Kiedy kupowałem E-300 jako nowość na rynku to plotki głosiły, że wyjdzie (wkrótce :wink:) 100mm makro. To tak na temat spekulacji.
Ale pomarzyć zawsze można.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
O taaak. Odpowiednik S150 w m4/3. To byłoby coś. Obawiam się tylko, że w najbliższej przyszłości nie zobaczę nic takiego.
Kiedy kupowałem E-300 jako nowość na rynku to plotki głosiły, że wyjdzie (wkrótce :wink:) 100mm makro. To tak na temat spekulacji.
Ale pomarzyć zawsze można.
Ależ ta setka była do końca w planie obiektywów Olka dla 4/3. Było też Sigmowe 105mm macro, zdarza się do dziś na wtórnym rynku czasami. Może dlatego tej setki nigdy nie zobaczyliśmy.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ja odpuszczam (za blisko 12/2), ale z doświadczenia przy kupnie m75 można rzec, że w OJ będzie baaardzo dobra cena :)
Panas po prostu w cieniu optyki Oly, imho. Dla mnie szok. Może 43/1.2OIS to zmieni, wczoraj musiałem zapiąć 25/1.4 bo f/2 (12mm) już nie dawało rady, nawet na 12800, mam teraz fazę na macro, fajnie by było dostać teraz małe 150/2, lub 150/2.8 macro. To tak w ramach spekulacji.
150 mm/2=75 mm. To może być według Ciebie małe :?:
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Ależ ta setka była do końca w planie obiektywów Olka dla 4/3. Było też Sigmowe 105mm macro, zdarza się do dziś na wtórnym rynku czasami. Może dlatego tej setki nigdy nie zobaczyliśmy.
Konkretnie miałem na myśli to olkowe. Po prostu pamiętam jak co chwilę plotka ożywała. Boje się, że jasne 150 pod m4/3 to też będzie taki "plan".
A z sigmy już wybrałem 150.
Jak zwykle ponarzekam ;) Dziś położyłem obok Panasa 20mm mojego Oly 45mm i tak po dotychczasowych zdjęciach nowego Olka 17mm to chyba o ponad połowe większy baedzie od Panasonikowego naleśnika :( W kieszeń tak łatwo noe wejdzie ani w moją neoprenową kaburkę. Ciekawe jak z tą optyką będzie bo brak szybkiego AF w 20stce czesto mnie boli...
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Jakby to było w okolicach 2000 zł ceny sugerowanej, to byłbym całkiem szczęśliwy :)