Odp: "... by zapamiętać ten kwiat." - wystawa Mirka54
Nie moja to bajka, nie mam najmniejszych ciągot do takiej fotografii, ale potrafię docenić czyjąś pasję, warsztat i umiejętność patrzenia. Lubię oglądać takie zdjęcia i z przyjemnością sobie popatrzyłem na tą wystawę. Gratuluję Ci bo to wcale nie łatwe tak kwiatuszki pokazać by spodobały się komuś kto w zasadzie takich zdjęć nie zauważa. Tak trzymaj. Pozdrawiam.
Dopiero teraz znalazłem tą wystawę, zawsze uważałem że już dawno powinna się ukazać.
Gratulacje Mirku i wielki szacunek - piękne zdjęcia :!:
O i ja dopiero dowiedziałem się o tej wystawie! Gratuluje Ci Mirku i wracam do oglądania. Pozdrawiam!
Dziękuję, że zechciałeś dopowiedzieć swoją historię. Jestem pełen szacunku dla Twej wiedzy i umiejętności. Cieszę się, ze spotkałem Cię na swej fotograficznej drodze. To co wynika z tego spotkania dla mnie zostało we mnie już na zawsze.
Wystawa Twa skromna jest, ale jaka....
Chciałbym kiedyś jeszcze zobaczyć Twoją wersję fotografię ludzi.
Pozdrawiam raz jeszcze, zdrowia życząc.
AP.
Mirek,
Bardzo mi się podobają Twoje kwiatki. Każdy inny.
Podoba mi się, jak operujesz światłem. Jeszcze bardziej podoba mi się piękny światłocień w Twoich kwiatuszkach, szczególnie w ostatnim – czerwień w głębokich cieniach i kropelki-iskierki na płatkach. Muszę przyznać, że dużo wyciągasz ze swoich modeli. Precyzja w ujęciach i kadrowaniu. To nie jest takie proste, jakby się mogło z boku wydawać. Aby kwiatek miał duszę, trzeba włożyć dużo serca w fotkę.
Kwiatuszki mają charakter, wdzięczą się, kokietują, myślą, marzą, pieknią się i kraszą. A jednocześnie jest w tym jakaś powaga, tajemnica, powiedziałbym – magia. Światłocień działa.
Pzdr, TJ
Już posłodziłem :-P, to teraz sprawy techniczne.
Masz kwiatki we własnym ogródku, więc z obserwacji wiesz, kiedy je najlepiej fotografować. Jak zrobić tło, jak doświetlić czy kiedy kwiat będzie w optymalnym "wieku" do zdjęcia. To dla mnie jasne ;)
Nauczyłeś się operować suwaczkami dla uzyskania odpowiednich efektów. To widać :)
Jednak dla mnie, najbardziej intrygująca jest sprawa szczegółów na Twoich zdjęciach. Jak pokazujesz pręciki to można policzyć drobiny pyłku :D
Stąd moje pytania
Czy używasz statywu?
Czy stosujesz różne sposoby "podkręcenia" ostrości/szczegółów (stosowane w zależności od etapu obróbki) czy masz jakiś ulubiony, stosowany zawsze na tym samym etapie
Jeżeli masz kilka metod, to czy stosujesz je dla jednego zdjęcia czy raczej jedna metoda do jednego zdjęcia
Dziekuje za wpisy,dziekuje za to,ze chcieliscie popatrzyc i skreslic slow kilka.
Helmut-Za to,ze poslodziles to Ci odpowiem:mrgreen:Jesli dobrze pamietam a pamiec mam raczej wiecej jak dobra to w zadnej fotce w galerii nie byl uzyty statyw(posiadam ich trzy ).Na tych zdjeciach obracam sie z czasem najdluzej chyba 1/60,i iso max 200.Robione sa one w dobrym mocnym swietle(z przekory czesto w samo poludnie jak ostro swieci).Co do sposobu obrobki.To pomniejszanie standartowe,wyostrzanie na potrzeby neta i bardzo rzadko jakies miejscowe podkrecanie szczegolow,ale to naprawde sporadycznie.Jak juz wrzuce na dysk i przegladam to w zasadzie wiem czy dany kadr poleciec akcja z przyporzadkowanymi klawiszami czy trzeba sie wiecej pobawic.Do kazdego zdjecia podchodze indywidualnie.Podchodzenie zaczynam juz patrzac w wizjer.Czesto sie parokrotnie przymierzam bez naciskania spustu.Mam kilkanascie sposobow wyostrzania i uwierz mi,ze to nie te co mamy w PS jako wyostrzanie.Wyostrzanie to naprawde proces zlozony z wielu etapow polaczony nawet z rozmywaniem.W zaleznosci od tego co chce zaakcentowac w kadrze,jakie on ma swiatlo i co na nim jest stosuje jedna z metod wyostrzania.Dotyczy to zdjec,ktore sa do ogladania na monitorze.Do wydruku robie je calkiem inaczej.
Tak naprawde to niespodziewalem sie,ze tak banalne kwiatki dostana az tyle komentazy.
Jeszcze raz dziekuje.
Twoja odpowiedź tylko potwierdza, bardzo ciekawe, wręcz profesjonalne podchodzenie do zdjęć, poparte wiedzą, praktyką i talentem. Dlatego masz tak wielu fanów. Zapewnie nie wszyscy potrafią tak wydobyć z fotek szczegóły, wyostrzyć detale, podkręcić kolory etc. Brawo Mirku za doświadczenie którym się z nami dzielisz i liczne cenne wskazówki.
Bądź zdrów i ciesz nas swoja obecnością:grin:.
Pozdrowerki