I co, takie wstawiasz, a na forum mają trochę ponad 100KB?, a skąd rozmiar 1612x1209?
Zmniejsz sam zdjęcie do dłuższego boku np. 900pix, zapisz je na dysku z odpowiednią kompresją i takie dopiero wstaw na forum.
Wersja do druku
Na dysku to u mnie co niektore waza po jeden giga.
Wstawiajac zdjecie na forum,na forum fotograficzne wstaw je obrobione i przygotowane wg zasad forum.Ludzie ogladaja ,oceniaja i proponuja co jak jak polepszyc w tej pracy ,ktora widza a nie widza tego na dysku u Ciebie.Wstawiajac kopie tego obrazu co masz na dysku pozwalasz automatowi na wolna amerykanke z plikiem.Chyba,ze wstawiajac modelke z sesji zatytułujesz "Kasia w sukience czerwonej w groszki zielone"Mozesz jeszcze to z angielska podkreslic.Wtedy juz kazdy widzi,ze to Kasia,ze wsukience i ze tam sa groszki.Kolor se kazdy dopasuje.Jakosc obojetna bo to kazdy i tak patrzy na Kasie,na sukienke i na te groszki.Ja jako odmieniec policze groszki i podam ich ilosc nie patrzac na reszte,bo to nie NK i ilosc groszkow ma decydujace znaczenie.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Nie krzyczcie na chłopa bo się zamknie w sobie, każdy kiedyś zaczynał. Dawaj 800x600 z kompresją ustatwioną na wysoką jakość i patrz co tam waga pokazuje. Z reguły jest tego do 200 k i wtedy będzie grało i buczało. Oczywiście to co napisał Mirek jest podstawą, znaczy się Kasia ma być ładna :mrgreen:, tfu ma mieć sukienkę w groszki.
Jutro wstawię te zdjęcia tak jak opisał apz i poproszę moderację o zrobienie porządku w temacie. Po ponad 10 godzinach w pracy, wybraniu kilku zdjęć z kilkudziesięciu i usłyszeniu kolejnego opierdolu na dziś mam dość;)
U mnie na dysku każde zdjęcie waży grubo ponad 1MB, jakość JPG najwyższa z możliwych, na forum wyglądają tragicznie - czemu tak się dzieje, nie mam pojęcia. Załączałem przez explorera (na firefoxie wywala błąd), którego szczerze nienawidzę.
---------- Post dodany o 21:23 ---------- Poprzedni post był o 21:20 ----------
Mirek,
jesteś najlepszy!:)
---------- Post dodany o 21:25 ---------- Poprzedni post był o 21:23 ----------
Dzięki za instrukcję!
Najprostszy program do edycji plików graficznych - IrfanView.
Otwieranie: File -> Open -> szukasz i wybierasz fotke do edycji
Zmiana rozdzielczości: Options -> Resize/Resample -> z prawej strony zaznaczasz 800x600 i niżej przy Resample wybierasz Lanczos (slowest) -> OK
Wyostrzanie: Options -> Sharpen
Zapisywanie gotowego zdjecia: File -> Save As -> wpisujesz nową nazwę taką żebyś odróżnił plik źródłowy od pliku zmodyfikowanego, typ ustawiasz na JPEG, a z bocznego panelu Save quality ustawiasz pasek na liczbę w granicach 80-90.
Tak, używam infran view z dokładnie tymi ustawieniami.
Jakość ustawiłem na 100%, sharpen nie używam.
Ps. Warto wspomnieć o "batch conversion" - można skonwertować od razu kilka zdjęć.
Jeśli używasz IrfanView (ver. 4.33) przy zmianie rozdzielczości: | Obraz/Zmień Rozmiar Obrazu | tam gdzie masz Nowy Rozmiar (lewa część okienka) w pole szerokość wpisz 800, 900 czy nawet 1000pix, wysokość sama się automatycznie (wpisze) dopasuje aby zachować oryginalne proporcje zdjęcia (musi być zaznaczone zachowaj oryginalne proporcje boków). Jeżeli zdjęcie jest w orientacji pionowej najpierw wpisz wysokość i tu lepiej nie przekraczać 900, a lepiej 800, 850pix. W polu rozdzielczość dpi możesz wpisać 96 zamiast 72. Kompresja raczej powyżej 95. Zdjęcie zapisz z nową nazwą dodając np. literkę a, aby nie nadpisać oryginału. Możesz też zaznaczyć Wyostrz po Przepróbkowaniu, choć nie wiem czy aby nie za mocno wyostrzy. To już musisz sam ocenić oglądając tak zapisane zdjęcie. Jakby było przeostrzone, zapisz jeszcze raz odznaczając tę opcję.
Kolejna próba...
1.
Załącznik 68359
2.
Załącznik 68358
3.
Załącznik 68360
3.
Załącznik 68361
4.
Załącznik 68362
5.
Załącznik 68363
6.
Załącznik 68364
Przypominam, że temat jest założony w "zdjęciach początkujących". Nie masz nic wartościowego do napisania - nie przelewaj na mnie swoich frustracji. Krytykantom z góry dziękuję:)