Odp: Początkujący SP-560 UZ
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Musisz trochę zacząć bawić się jakimiś programami do obróbki i wyciągać ze zdjęć jakieś rzeczy kosztem innych. W tym 3 może trzeba by było trochę rozjaśnić tłum i przyciemnić niebo? Takie na szybko przerobione 3 zdjęcie :)
no włąsnie tez doszedłem do tego wniosku kilka dni temu.
Niestety nie mam PS i szczerze mówiąc nie za bardzo sie w nim łapie bo kiedys troche bawiłem się w GIMP-ie
i cieżko było mi przejsc potem na PS
Mam olympusa viewer 2 i gimp-a i muszę pokombinowac zeby podobne efekty wychodziły mi do Twoich choc czuje ze moze byc ciezko ale zobaczymy
Próbuj, próbuj to w końcu dojdziesz. Jak już to lepiej PS'a - musisz załapać do zdjęć podstawowe rzeczy typu warstwa, wycinanie a potem już pójdzie z górki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kszan
Mam olympusa viewer 2 i gimp-a i muszę pokombinowac zeby podobne efekty wychodziły mi do Twoich choc czuje ze moze byc ciezko ale zobaczymy
Też mamOV2 i Gimpa. Efekty, które uzyskuję, mnie w zupełności zadowalają. Dla tych paru, których nie udaje mi się uzyskać, nie mam zamiaru wywalać kasy na PS-a ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Jak już to lepiej PS'a - musisz załapać do zdjęć podstawowe rzeczy typu warstwa, wycinanie a potem już pójdzie z górki.
1. nie warto ryzykować wydania kasy, jeśli nie wiadomo, czy PS mu potrzebny/poradzi sobie.
2. podstawowe rzeczy, to MZ kolory (kontrast, jasność, balans bieli), ostrość i kadrowanie. Do tego, nawet gimp nie jest potrzebny.
Zdecydowanie, kupować jakikolwiek program do takich podstaw to głupota.
Kiedyś używałem Coreal Photo Paint mojego taty. Teraz lecę takie rzeczy w gimpie i starcza w zupełności. Pracuje się na nim wolniej co robi różnice profesjonalistom. Nam chyba nie.
A jak już wydawać kasę na soft to tylko i wyłącznie Lightroom. Z ostatnim numerkiem nawet cenę opuścili.
na próbę zaczołem bawić sie krzywymi w GIMP-ie i wyszło mi cos takiego
Najpierw pobaw się jasnością, kontrastem, kadrowaniem oraz jakimś prostowaniem a potem baw się kolorami - nie zaczynaj od pupy strony. No chyba, że to laska to wtedy jak najbardziej :)
krzywe na razie zostawiłem w spokoju i wyszło tak
i cos takiego :)
To pierwsze to całkiem fajna kompozycja - podoba mi się (to jest Praga?) tylko trzeba było wywalić te kilka listków na górze po prawej i jaka szkoda, że ten balon nie był gdzieś bliżej :)
Co do drugiego to taka jakaś kibicowska fota? Fota jak fota dla Ciebie pewnie ma znaczenie bo z tego co widzę zapalony kibic jesteś :)
Numeruj swoje zdjęcia - każde dodane zdjęcie to kolejny numerek - będzie łatwiej opisywać :)
Tak to Praga :)
a tu coś z dzis znaczy juz wczoraj :)
1-Plac Jana Pawła II w Rudzie Śląskiej
2-Zabytkowe Familoki i Dom Towarowy na osiedlu "Kaufhaus" również w Rudzie Śląskiej
1 podoba mi się ale nie wiem czy nie było by lepiej gdyby kościół był centralnie. Bawiłeś się w jakimś programie bo chyba tak? Jedyne uwagi jakie ja mam jeżeli oczywiście używasz jakiś programów bo bez nich trudno osiągnąć to co napiszę to mogłeś przyciąć dół aby nie było chodnika widać i wyrzucić barierki oraz naprostować zdjęcie aby budynek po prawej i te po lewej doprowadzić do pionu :)
2 dla mnie taka normalna ale tez widzę, że się chyba czymś bawiłeś no i lewą krawędź budynku też by pasowało doprowadzić do pionu i na upartego wyrzucić ten kabel na górze :)