Wies turecka i lancz.
:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgr een::mrgreen::mrgreen:
Mistrzem slowa jestes dla mnie
To sie porobilo matko jedyna.
Wersja do druku
Wies turecka i lancz.
:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgr een::mrgreen::mrgreen:
Mistrzem slowa jestes dla mnie
To sie porobilo matko jedyna.
Ciekawe zdjęcia, opisy, całość przyjemnie się ogląda. Jedno do czego bym się powiedzmy doczepił to wolałbym trochę większy rozmiar zdjęć. Jak się nie mylę tu na forum bez potrzeby kilkukrotnego klikania mieszczą się o dłuższym boku 800pix i takie mogłyby być. 640pix to trochę małe...
Wątek się rozwinął - podoba mi się. Pozdrawiam
No mogłeś występlować. W poprzednim komentarzu, chodziło mi o rozmiar, nieważne... Co do reputacji, na tym mi nie zależy. Nawet chciałem to wyłączyć ale nie mogę jakoś znaleźć gdzie jest ta opcja...
Dla kogoś kto nie był (jak ja) interesujący reportaż z pobytu w Turcji.
pozdr.
Schabowego to tam raczej się nie zje. Kiedyś w Istambule z nudów włączyłem turecką telewizję. Akurat był program o "nielegalnej fermie świń" odkrytej pod Istambułem. Pokazywali to z takim obrzydzeniem, jak by to była ferma szczurów szykowanych na szaszłyki :-) W państwach "islamskich" "świniny" się nie jada.
Za to baraninę mają pyszną. Zresztą nie tylko.
Ajan dawaj dalej.... Dobrze Ci idzie
Zdjęcia oglądnęłam jednym tchem. Czuję jakiś niecodzienny pociąg do tego kraju. Cieszę się, że pokazałeś ten kraj taki jaki naprawdę jest, a nie taki jaki pokazują na broszurach reklamacyjnych. Tak jak większość będę czekac na kolejne zdjęcia. :D Pozdrawiam
Jak patrzę na te ornamenty, to oczopląsu dostaję. Wszystko w meczetach jest koronkowe - kolumny, portale, sklepienia, kazalnice. Nie twierdzę, ze brzydkie, ale dekoracje wnętrz są ograniczone do ornamentyki, nieraz wysublimowanej, wyrafinowanej, ale ornamentyki.
Islam zabrania malować postaci. Zapewne to miało wpływ na historię malarstwa. W Europie ikony, Średniowiecze, tematyka biblijna, Odrodzenie, tematyka mitologiczna, światło, rozbuchane postacie na freskach Michała Anioła, etc., a w świecie islamskim - koronki.
Pzdr, TJ
Ciekawe ciekawe. A nogi sprawdzają czy umyte? :).