Buda....(Budapeszt)
Wersja do druku
Buda....(Budapeszt)
Załącznik 87630
Vienna (Wiedeń)
Kto przetlumaczy...:-)
"V" to dzielnica...
V dzielnica, Miasto Leopolda, ulica Świetego Stefana. :)
To wrzucę kilka fotek włoskiego miasteczka Tivoli. Miasteczko jest znane z zabytków starożytności ,fontann i ogrodów.
To Villa d'este .Z tego co się orientuję to Pałac powstały około 1550 roku. Pałac słynny z płynącej w nim wszędzie wody , z fontann i ładnego ogrodu.
Jedna fotka to zdjęcie z rynku .
Świetna ta seria z fontannami :)
Świetne zdjęcia Waruga.
Pozdrawiam.
Mam jeszcze kilka zdjęć z tego miejsca.:mrgreen:
Pałacyk ładny. Ładne miejsce.
Na ostatniej fotce, z tego co pamiętam to jest Bogini Płodności.
Załącznik 87677Załącznik 87676Załącznik 87675Załącznik 87674Załącznik 87673Załącznik 87672Załącznik 87671Załącznik 87678
Widzisz, zaciekawiły mnie z bardzo prozaicznego powodu. Nie, nie to żebym fontanny nie widział :-P Moje miasto nie ma szczęścia do fontanny. Dawniej, dawniej za starego systemu była sobie taka malutka. Potem ziemią ją zasypali i zrobili kwietnik. Po latach.... dostali pieniądze Unijne, zrobili dwie na rynku. Jedną zaraz wyłączyli, bo woda nie spływała w kratki i płyty piaskowca zaczęły się zapadać.
Druga w kształcie katafalku - olbrzymie bloki granitu - też wyłączona, bo babcie znicze stawiały, aż straż miejska musiała pilnować :D. Jak działała to wiatr wodę rozpylał i też płyty się zapadały. Potem dzieciaki dysze ukradli i nie ma fontanny. Eeech.
Tak mi się wydaje że takie rzeczy jakie opisałeś , to chyba tylko w Polsce się mogą dziać.:mrgreen:
Pozdrawiam