Odp: IS a obiekty w ruchu
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Teraz rozumiem :mrgreen:
No to cymes.Jesli teraz dodam,ze w zimie jest lepiej,bo ramie jest grubsze i bardziej tlumi drgania a latem na mostku polozyc mozna specjalnie uszyta trojkatna poduszeczke,to bedzie to nietaktem,czy dalszym udogodnieniem focenia na przydlugich czasach??.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Jesli teraz dodam ...
Dodawaj! Każda informacja tego typu się przyda :)
Ja napiszę tak. Fotografowałem/panoramowałem bez stabilizacji i ze stabilizacją. Różnic subiektywnie nie dostrzegłem.
Problem to dobrać odpowiedni czas migawki (tak aby fajnie wyodrębnić obiekt z tła) oraz umiejętnie i z odpowiednią prędkością podążać obiektywem za obiektem. To za każdym razem trzeba sobie metodą prób i błędów wyczaić. Walnie się 40-50 zdjęć i 2-3 berdą fajne ;-). Tak ja.
Mirek a rozwinąłbyś wątek " oddechowy " bo to ciekawe . Tylko tak ,żebym się nie udusił , a tak na poważnie jak to pomaga podczas fotografowania . Dzięki
Cytat:
Zamieszczone przez
robert1088
Mirek a rozwinąłbyś wątek " oddechowy " bo to ciekawe . Tylko tak ,żebym się nie udusił , a tak na poważnie jak to pomaga podczas fotografowania . Dzięki
Popytaj naszych wojskowych specow od maskowania i tych co ze snajperami dzialaja.To takie same zasady.Jak lezysz w czatowni to os obiektywu i Twoja to tez optymalnie 30° tak,zebys dluzej wytrzymal i mniej sie zmeczyl.A z tym miedzy oddechami to tak dokladnie to miedzy uderzeniami serca.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Popytaj naszych wojskowych specow od maskowania i tych co ze snajperami dzialaja.To takie same zasady.Jak lezysz w czatowni to os obiektywu i Twoja to tez optymalnie 30° tak,zebys dluzej wytrzymal i mniej sie zmeczyl.A z tym miedzy oddechami to tak dokladnie to miedzy uderzeniami serca.
Ściąganie spustu między uderzeniami serca to przy strzałach w głowę na dużych dystansach. :)
Przy panoramowaniu spokojnie wystarczy wstrzymanie oddechu na parę sekund.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
robert1088
Lewą rękę kładę na prawym barku - tworzy się taki mostek . Opierasz aparat - obiektyw na "mostku" i jazda .
Spróbowałem :)
Jest tylko jeden problem- układ się sprawdza (przynajmniej u mnie) przy panoramowaniu obiektów na wysokości oczu. W przypadku samolotów w powietrzu, trzeba tą lewą rękę lekko "zadrzeć" lub się lekko wygiąć do tyłu. To już pogarsza stabilność, przynajmniej u mnie- wygięty, zaczynam się kiwać :-P
Na razie, z ciężkim ZD 70-300 (w połowie wysuniętym), zszedłem do 1/160:
Załącznik 63501