Odp: Sigma 30mm f/2.8 EX DN MFT
Cytat:
Zamieszczone przez
psl
Weź też pod uwagę, że te fotki to prawdopodobnie jpeg bez żadnych korekcji w puszce (dobrze mówię??). To co widzisz na jepgu to efekt szkła, a nie oprogramowania. Wszystko jedno czy użyjesz PENa czy Pana.
Nie ma jpgów bez korekcji w puszce. Zresztą sami Optyczni testując Olki "zarzucają" im znaczne wyostrzanie jpegów, nawet na ustawieniu "sharpness -2". Pomimo tego publikują zdjęcia testowe obiektywów z różnych aparatów i tak samo ustawionym, znaczy dającym całkiem różne efekty, silnikiem jpg w tych aparatach. Jakby to były rawy wołane zawsze tym samym oprogramowaniem, przy tych samych ustawieniach te zdjęcia miałyby większy walor do porównań z innymi samplami z Optycznych. Zobacz na jakieś foty na Optycznych z obiektywu wpiętego do Nexa czy samsungowego NXa a zobaczysz jak niezły obiektyw daje bardzo budyniowate, nieprzyjemne pliki.
Nie chce napisać, że sample z Sigmy źle o niej świadczą, bo jest odwrotnie - są dość ładne.
Oczywiście, że jepg jest plikiem przetworzonym przez puszkę. Jest w tym sensie korekcja zawsze. Jednak PEN inaczej produkuje te jpegi z obiektywów systemowych jak np. 17/2.8 a inaczej z 20/1.7. I o tym pisałem. Mam na myśli przede wszystkim aberracje. A ta sigma pokazuje, że radzi sobie naprawdę dobrze bez pomagacza programowego w zakresie aberracji. I na dziś użytkownik PENa robiący fotki w jpegach dostaje spoko foty z puchy. Co za 800zł wcale nie było oczywiste.
Cytat:
Zamieszczone przez
psl
Jednak PEN inaczej produkuje te jpegi z obiektywów systemowych jak np. 17/2.8 a inaczej z 20/1.7 ... Mam na myśli przede wszystkim aberracje
Pierwsze słyszę.
To Panasonic koryguje aberacje w swoich obiektywach, a olkowych już nie... Peny nie korygują jej wcale, bez względu na producenta obiektywu.
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Peny nie koryguję jej wcale, bez względu na producenta obiektywu.
Też mi się tak wydaje - patrząc na jpgi z Penów + m.zd 14-150 i aberracje tam występujące oraz łatwość z jaką można je osunąć w sofcie, nie wydaje mi się, żeby te obrazki były już po takich zabiegach.
W komentarzach na Optycznych ktoś wspomniał, że Sigma planuje ponoć jakieś jaśniejsze szkło pod m4/3. Była mowa o 24 albo 30 mm (skoro 30 wypuścili to raczej to pierwsze) ze światłem 1.8.
Przy korpusach w rodzaju GF/GX oraz Penach - wybór jest jasny: 20/1.7
Ale bardziej zasobny posiadacz G-1/2 lub GH-1/2 może sobie pozwolić na zestawik: 25/1.4 w środku pola i obie Sigmy na skrzydłach :grin: Trochę większe obiektywy jakoś bardziej mi pasują "optycznie" do tych korpusów.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Przy korpusach w rodzaju GF/GX oraz Penach - wybór jest jasny: 20/1.7
Wciąż mam nadzieję, że Oly nie odpuści i da nam lepszy optycznie 17mm naleśnik "w MSC".
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Ale bardziej zasobny posiadacz G-1/2 lub GH-1/2 może sobie pozwolić na zestawik: 25/1.4 w środku pola i obie Sigmy na skrzydłach :grin: Trochę większe obiektywy jakoś bardziej mi pasują "optycznie" do tych korpusów.
A guzik prawda z tym PL25/1.4; tzn. warto mieć oba tu pan wyjaśnia fotkami dlaczego
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=40885787
Po prostu naleśnik ma taką moc, że nakręcasz na EPM/GF, wrzucasz do kurtki i wypad "na miasto". To oczywiście zaowocuje tym, że masz więcej zdjęć a np. dodatkowo z leciutkim 14/2.5 i - imho - tele naleśnikiem tj. Oly 45/1.8 masz w kurtce lekki zestaw "na każdą okazję".
Ja żałuję, że sprzedałem 20/1.7 i - imho - 25/1.4 w ogóle go nie zastępuję (mniejsza uniwersalność - FOV, i rozmiar z innej galaktyki).
Sigma jest fajna patrząc przez pryzmat optycznych i zapowiadanej ceny jednak mówić o niej "mikro" w aspekcie jej światła to lekka przesada.
Te Sigmy pewnie się fajnie sprawdzą z Nexami, jeżeli na APS będzie tak dobrze jak na 4/3. NEX nie ma konkurencji w postaci innych obiektywów, a 30mm to będzie tak akurat.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Wciąż mam nadzieję, że Oly nie odpuści i da nam lepszy optycznie 17mm naleśnik "w MSC".
A guzik prawda z tym PL25/1.4; tzn. warto mieć oba tu pan wyjaśnia fotkami dlaczego
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=40885787
Po prostu naleśnik ma taką moc, że nakręcasz na EPM/GF, wrzucasz do kurtki i wypad "na miasto". To oczywiście zaowocuje tym, że masz więcej zdjęć a np. dodatkowo z leciutkim 14/2.5 i - imho - tele naleśnikiem tj. Oly 45/1.8 masz w kurtce lekki zestaw "na każdą okazję".
Ja żałuję, że sprzedałem 20/1.7 i - imho - 25/1.4 w ogóle go nie zastępuję (mniejsza uniwersalność - FOV, i rozmiar z innej galaktyki).
Sigma jest fajna patrząc przez pryzmat optycznych i zapowiadanej ceny jednak mówić o niej "mikro" w aspekcie jej światła to lekka przesada.
Masz rację, z tym zastrzeżeniem, że ja nie mam GF/GX i nie zamierzam go mieć. Do kieszeni wkładam EX-1 i to się raczej szybko nie zmieni. Zastanawiam się czy w przypadku body z gripem taki naleśnik jest wygodny. Zgadzam się, że 20/1.7 jest optymalny choćby z przyczyn ekonomicznych - jedno dobre jasne szkło typu standard w dobrej cenie. Wszystko zależy od ostatecznych wyników tego 19/2.8. Światło światłem, ale zobaczymy jak będzie z innymi cechami - np. rozdzielczością, dystorsją, winietą. Odkąd robię zdjęcia EX-1 zauważyłem, że moją "naturalną" ogniskową stało się 24 mm(konstrukcja kompaktu niejako to wymusza). Więc jeśli będę coś kupował to w pierwszym rzędzie będzie to 12/2.0 (tylko cena mnie irytuje i wady optyczne tego szkła, beczka 6% w tej cenie to jednak straszny obciach). Czyli jak będę miał jedną jasną stałkę, to druga może być trochę ciemniejsza ale za to dwa razy tańsza - o ile jakość będzie tylko trochę słabsza. Od biedy za jednego Panasa można mieć obie te Sigmy.
---------- Post dodany o 15:04 ---------- Poprzedni post był o 15:00 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
Te Sigmy pewnie się fajnie sprawdzą z Nexami, jeżeli na APS będzie tak dobrze jak na 4/3. NEX nie ma konkurencji w postaci innych obiektywów, a 30mm to będzie tak akurat.
Ale z NEXów warta uwagi jest tylko 7-ka. Jak ktoś już ma kasę na taki sprzęt to te Sigmy wydają się takie tanie:wink:.