Odp: Kompakt z wymienną optyką
Ta II i R to oznaczenie coraz to bardziej zaawansowanych kitów , chodzi i wagę ( odchudzanie ) i nowsze, szybsze i cichsze silniczki autofokusa do wideo.
Zestawy są z 14-150, 14-42, i 14-42+ 40-150. Po uważaniu. Jak ma być małe to dualkit , jak nie ma to znaczenia to 14-150. To ostatnie szkiełko jest wygodne, nie jest najgorsze, wygodne w pieszej podróży. Ja mikro lubię, nie za ciemne zoomy, a świetne jasne szkiełka 12/2,0, 20/1,7, 45/1,8. i możliwość podłączenia prawie wszystkich jasnychstałek z analogowych czasów ( przez przejściówke ) i manualną zabawy nimi.
Na dziś , na początek wziąłbym dualkit i 45/1,8.
Pozdrawiam AP.
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
w czwartek pojadę do mediamarkt, może będą. ciekawe jeszcze czy tam można obejrzeć tylko z zewnątrz (jak w euro agd) czy włączyć i przetestować (jak w media expert) - ?
pomęczę Was jeszcze o te obiektywy, bo nadal nie do końca rozumiem, a pytania jak na zupełnego amatora przystało ;)
jaka jest różnica między 14-42 a 40-150, poza szerokością widzenia którą sprawdziłam na stronie tamron ?
może ten obiektyw 40-150 byłby bardziej uniwersalny niż 14-42 - ???
i jakby tego było mało dopatrzyłam się w oznaczeniach dodatkowych literek : II, II R, ED - co one oznaczają, powinnam zwrócić na to uwagę ?
Jak koledzy wcześniej sugerowali - kup 14-150 i będziesz zadowolony na długo. Do zastosowań któ¶e wymieniłeś jest idealny.
@Bodzip, zadowolona :)
A ja jestem z frakcji podwójno - kitowej. 14-42 jest malutki i całkiem dobry jeżeli chodzi o optykę, 40-150 podobnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
@Bodzip, zadowolona :)
Aaaa, najmocniej przepraszam :)
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
jaka jest różnica między 14-42 a 40-150, poza szerokością widzenia którą sprawdziłam na stronie tamron ?
może ten obiektyw 40-150 byłby bardziej uniwersalny niż 14-42 - ???
Największa różnica to właśnie ta szerokość widzenia.
Szeroki obiektyw jak 14-42 jest przydatny.
Przykład: zdjęcia w domu, np chce się zmieścić na zdjęciu ciocię i wujka siedzących przy stole, mając obiektyw 40-150 nie uda się ta sztuka, bo stojąc przy ścianie w kadrze mieści się tylko wujek. Dopiero mając obiektyw którzy widzi szerzej zmieścimy wszystko w kadrze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Aaaa, najmocniej przepraszam :)
NMZC :)
sama czasem sie zastanawiam kto kim tu jest ;)
więc opinie są różne.
a jeszcze trzymając się kurczowo tego zoomu (ktoś mi wisi nad głową z tym tematem) - to mając te dwa kitowe nie uzyskam zoomu jak w 14-150 ? tylko max te ok. 4x?
jeśli tak to (znowu nie mądre pytanie) - po co mi ten drugi (ups).
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Największa różnica to właśnie ta szerokość widzenia.
Szeroki obiektyw jak 14-42 jest przydatny.
Przykład: zdjęcia w domu, np chce się zmieścić na zdjęciu ciocię i wujka siedzących przy stole, mając obiektyw 40-150 nie uda się ta sztuka, bo stojąc przy ścianie w kadrze mieści się tylko wujek. Dopiero mając obiektyw którzy widzi szerzej zmieścimy wszystko w kadrze.
E , tam , zawsze można postawić drabinę za oknem, a jak wysoko to nawet strażacką - dla chcącego nie nic trudnego. A potret wujostwa będzie lepszy.
Pozdrawiam AP.
Dla mnie najlepsze do takiego zdjęcia jest 12/2
Zoom - to takie mylące mocno pojęcie. Nim się nie przejmuj.
Ważniejsza jest ogniskowa. Zarówno 40-150 ustawiony na 150, jak i 14-150 ustawiony na 150 da takie samo powiększenie.
Czyli robiąc zdjęcie kruka tak samo go powiększysz.
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
NMZC :)
sama czasem sie zastanawiam kto kim tu jest ;)
więc opinie są różne.
a jeszcze trzymając się kurczowo tego zoomu (ktoś mi wisi nad głową z tym tematem) - to mając te dwa kitowe nie uzyskam zoomu jak w 14-150 ? tylko max te ok. 4x?
jeśli tak to (znowu nie mądre pytanie) - po co mi ten drugi (ups).
Zakres od 14-150 i lepszą jakość na końcach. Podzielenie zakresu powoduje, że na większości ogniskowych masz lepszą jakość optyczną ( mniej kompromisów), za to trzeba czasem zmienić obiektyw.
---------- Post dodany o 20:47 ---------- Poprzedni post był o 20:44 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Zoom - to takie mylące mocno pojęcie. Nim się nie przejmuj.
Ważniejsza jest ogniskowa. Zarówno 40-150 ustawiony na 150, jak i 14-150 ustawiony na 150 da takie samo powiększenie.
Czyli robiąc zdjęcie kruka tak samo go powiększysz.
No ale na 14-15-16 niekoniecznie dostaniesz tak samo, może być większa beczka, większa winieta, itp.
Pozdrawiam AP.
agajan3 różnica polega na tym, że jak będziesz chciała "przybliżyć" się bardziej niż 40mm to będziesz musiała zmienić obiektyw na 40-150 ;) a mając 14-150 lecisz bez zmieniania ;)
Wtrącę swoje 3 grosze. Dla mnie mikrusy mają sens z małymi obiektywami - naleśniki itp. dopinanie wszelkich luf a tym bardziej ciemnych luf to już trochę mijanie się z założeniem "małości". Ale jak kto woli :)