-
Odp: RICOH GXR System
"Chyba po prostu używasz nieodpowiednich aparatów. Ja nie mam tak traumatycznych doświadczeń."
Dlatego ja cały czas jadę na sprzęcie z 2004 roku a Ty zmieniasz zabawki co sezon? :)
Nie -ok . Wiem że szukasz Św.Graala -rozumiem i życzę powodzenia.
Co do traumatycznych doświadczeń...
Kwestia wrażliwości.
Możesz to traktować jako komplement.
Co robi 12Mpix A12 M-Mount z 16Mpx Nex 5N można sobie zobaczyć tutaj> dalej sądzisz że więcej, "nowiej" i taniej znaczy lepiej?
"Crap Sony Sensor Implementation for Beginners"
Taka M8 z 10Mpix robi jeszcze lepiej, ostrzej i "kolorowiej" :) a powstała 6 lat temu (casus E-1)
Jedynym ale dla tego sprzętu jest jej "naprawialność" o czym pisałem.
Nie musiałbym szukać tańszej alternatywy gdyby wymiana lcd nie kosztowała 1000€...
A gdyby tak padła migawka_?
-
Co do "zalet" matryc z większą ilością megapixeli i teori " zmniejszania"
Teoria radosnej naprawy czegoś co jest spieprzone już na etapie pomysłu jest niesamowicie skomplikowana w swoich założeniach.
Całe i kawałek prosto z M8 (10Mpix CCD Kodak) -trochę większa od 4/3 -czy (aka Four Thirds) dołożenie jej 6 milionów pikseli przy jednoczesnym 3 krotnym zmniejszeniu jej powierzchni polepszy czy pogorszy jej warunki pracy? Hm?
No tak to jest 1:1 bez kombinowania i wyostrzania
Nie tylko nie muszę "se zmniejszać" -spokojnie se... zwiększe o tak do 200% = 20 megapixeli -starczy? -na format A2 jak znalazł jeśli nie podchodzić z lupą.
O kolorach nie wspomnę.
-
Bluzka w paski, pani ze zdjęcia powinna mieć nazwę Aberracja :wink:
-
Masz tu MIN teścik bardziej przypakowanej matrycy Sonówki NEX-7 i Ricoh GRX. Oba pudełka z podpiętymi szkłami z bagnetem M i odnieś się do tego: http://www.stevehuffphoto.com/2011/1...xr-comparison/
Pozdrawiam
-
już się odnosiłem
Nex7 ma 2 x WIĘCEJ megapixeli -jakieś korzyści?
może jak sobie zmniejszę?
-
Hej, nie porownujcie jablek do gruszek...
Obrazek z RICOH'a A12 jest ostrzejszy w rogach nie dlatego, ze matryca ma mniej pixeli, ale dlatego, ze ta matryca ma przesuniete mikorsoczewki.
Za chwile pojawi sie RICOH A16, wtedy bedzie mialo sens porownac z A12 - i rozmawiac o tym, czy warto, czy nie.
A jak chcecie porownywac RICOH A12 do matrycy Sony 16 Mpix - to nie na szklach dalmierzowych szerokokatnych.
-
BO!?
Mam szkła szerokokątne M.
Dlaczego nie mogę porównać ÷) ?
Bo to niewygodne dla "zmniejszających"?
Weźcie się idździe gdzieś odpryskać jak was żółć zalewa z tego względu.
sorry -je widzę ża GXR radzi sobie oprócz M8 i M9 najlepiej ze szkłami M.
Chyba że pomyliłem obrazki na które patrzę
PS -niedawno twierdziłeś że dopiero nowy M16 będzie miał przesunięte soczewki -weź się poinformuj z pewnego źródła jak to właściwie jest. Proszę.
Mogę porównać wszystko ze wszystkim -a matryce dzielą "światy" jak to ktoś tutaj pięknie określił.
Np. panasonicowa szesnastka to taki trzeci świat...
-
Wydajesz sady na temat matrycy 16 Mpix, wyciagasz bledne wnioski na jej temat.
Gdybys zaznaczyl, ze oceniasz pod katem uzycia z szerokokatnymi szklami dalmierzowymi - wtedy nie pisalbym co pisze.
-
nie -mam wyciągać wnioski pod kątem powielania bzdur w internecie?
Po ch... mi matryca jak nie do robienia zdjęć?
Mam se ją koło lusterka powiesić?
Razem z moim UW do M?
O czym my mówimy w tym wątku pod tytułem RICOH GXR System?
Patrz na porównanie Nex5N i GXR wcześniej -jeśli ktoś tu ściemnia to nie ja.
-
Widzialem pewnie wiecej porownan, wlaczajac ReidReviews - pokazujacych cos co jest oczywiste - im dalej od srodka kadru w przypadku NEX - tym wieksze:
- wienieta
- kolorowy zafarb
- mydlo
ALE
Jeszcze raz powtorze - tylko z szerokokatnymi szklami dalmierzowymi, do ktorych uzycia ten RICOH jest dostosowany jak Leica M8, M9.
Nie pisz zatem, ze matryca 16 Mpix jest do bani, ze nie wiesz po co zwieksza sie liczbe Mpix - skoro efekt jest taki jak na zalaczonym obrazku.
Bo tak po prostu nie jest.
Za chwile wyjdzie RICOH A16 z przesunietymi mikrosoczewkami. Wtedy mozesz sie odniesc do A12 z wykorzystaniem szkiel M.
Rownie dobrze - mozesz podpiac szkla szerokokatne M do u43 - i bedzie sie zachowywac tak samo jak NEX, mimo ze mniej Mpix.