Odp: Yongnuo YN-560 Olympus
Przy okazji. U kumpla w starszej wersji Y. styk na stopce (sanki) niestety jest zrobiony "po chińsku". Po kilku miesiacach używania, lampa zaczęła pracować z przerwami. Okazało się, że z boku, przy styku (sprężysty), chinole zostawili nadlew plastiku który po jakimś czasie się rozpłaszczył i zablokował styk w górnym położeniu. Wystarczył skalpel i 1 minuta pracy ale niesmak pozostał.
---------- Post dodany o 23:47 ---------- Poprzedni post był o 23:43 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Wszystk bedzie dzialalo dobrze. Te dodatkowe styki sa niby pod sygnal wybudzania lampy, ale ja swoje lampy ustawilem tak by nie przechodzily w tryb uspienia (systemowy Metz) wiec i wybudzania nie potrzebuje
T.
Thomasso, Czy istnieje jakaś możliwość zdobycia w miarę precyzyjnego opisu/schematu sanek/styków lampy zewnętrznej w E-system. Nie śmiem marzyć o opisie sygnałów ale to dało by się załatwić za pomocą oscyloskopu.
Przy okazji, czy może ktoś z Was widział gdzieś oryginalne kable do Yongnuo YN 560 II - USB i Zasilanie. W instrukcji jest tylko enigmatyczna nazwa "port PC" nawet bez odnośnika do rysunku.
Mam tą lampę i szczerze mówię że jestem z niej zadowolony. Faktem jest że to całkowity manual ale za to prosty w obsłudze, bardzo dobrze wykonany, bardzo mocny, nie trzeba baterii wymieniać co 5 min. I za swoją wartość można spoko kupić...!!! Polecam...
Witam
Mam i używam (~2500 zdjęć) od grudnia ub. roku. Podzielam opinię Grego. Za te pieniądze to b. dobra lampa. Polecam.
Pozdrawiam. romeq
Należy dodać jeszcze, że posiada funkcje sterowania błyskiem nie podłączając jej do aparatu... Wypróbowałem tę funkcje i ciekawy efekt daje, możne lampę zamontować na statywie i strzelić z wbudowanej lampy a lampa na statywie da światło z boku... lub gdzie tam ją kto postawi :) Daje dobre mocne światło więc można ustawić ją nawet nieco dalej :) Jeszcze raz szczerze polecam :)
Dokładnie Grego, Yn-560 posiada dobrą fotocelę, czułą nawet w dobrym świetle zewnętrznym. Ja sam używam sprawdzonych YN-468 II. Również full manual, gorsza fotocela, brak zooma ale moc ta sama i cena niższa. Ogolniee nardzo wytrzymałe lampy, choć z zdarzają się sztuki z defektem. Kupiłem na chińskim e-bay 4 szt. bo taniej się nie dało ;) Na forum Nikoniarzy jest o noch dużo napisane bo to najpopularniejsze lampy strobingowe.
To fajnie, że trafiłem na ten wątek, bo swego czasu zastanawiałem się nad tą lampą jako drugą lampą ale bałem się "chińszczyzny". Po Waszych opiniach skuszę się na nią i zobaczymy co ona potrafi w praktyce
Śmiało nie masz się czego obawiać... cena za jaką można dostać w necie YN-560 nie zrobi ci dziury w kieszeni a z pewnością zakupiona lampa nie będzie gadżetem wrzuconym w kąt. Oczywiście są lepsze lampy, które same się ustawiają itp. ale szczerze powiem po co skoro ta na prawdę radzi sobie na 5. Mam Olka i Nikona i działa w obydwu doskonale, a jej moc sprawdza się w warunkach gdy światło jest totalnie z d... robiłem kiedyś ślub, w kościele który był beznadziejnie oświetlony i naprawdę dała radę mimo sporych przestrzeni... Polecam :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Olo73
Powiedz jak to jest z przesyłką, naprawdę bezpłatna? Bo rozumiem że to z chin leci? Ile trwa zamówienie? Bo ceny atrakcyjne!
Myślę, że nasze ceny też nie są strasznie wysokie, a można i na fakturę brać:
http://allegro.pl/lampa-yongnuo-560-...836924710.html
(nie mam nic wspólnego z tym sklepem).
Co do jakości jestem bardzo zadowolony, choć mam pod inny system 560-II i 568 (z trybem synchronizacji z krótkimi czasami).
Jak najbardziej polecam!