Odp: Bezlusterkowce Nikon
Na ISO200 szumi jak E-3 (oczywiście porównywanie z E-3 to potwarz dla tej puszki ale niech tam) na 800 albo i lepiej.
No ale ma napis Nikon więc taki szum jest cacy, jakby miał napis Olympus to by suchej nitki nie zostawili.
Ja już czekam na "profesjonalny" test Optycznych, pewnie im wyjdzie że nawet ISO 3200 jest użyteczne, w końcu TO NIKON !!!
Dajcie już z tym spokój. Przez takie opisywanie sytuacji, sprawiacie, ze właśnie sytuacja tak wygląda.
To tylko zabawka...
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Próbowałem ze trzy razy w życiu coś tam napisać, ale to jest niestety piaskownica pełna kretynów. Po prostu nie wypada zabierać tam głosu.
Tak na marginesie, wrzucanie takich śmieciowych zdjęć jako pierwszych, które zobaczą zainteresowani, nie najlepiej świadczy o Nikonie. Przecież przed takim ''łał'' daje się kilka egzemplarzy wybranym fotografom i w dniu premiery wypuszcza w sieć wybrane, obrobione zdjęcia.
Ale Nikon jakoś nigdy nie grzeszył marketingiem. I ci ochroniarze, ja bym po prostu wyszedł.
Taki Nikon to tylko w Polsce jest.W innych podworkach inaczej on postepuje.
A ja jestem obrazkami z tego aparatu pozytywnie (acz umiarkowanie) zaskoczony. Myślałem, że będzie gorzej. Optyczni pewnie powyłączali odszumianie, więc można było się spodziewać katastrofy. Widzę szum, ale nie widzę budyniu, a to już coś pozytywnego.
Jest sporo programów do odszumiania. O sofcie do odbudyniania jeszcze nie słyszałem. Dlatego lepszy jest umiarkowany szum. No i ciekawe jak będzie wyglądała współpraca z Nikkorami. 105 makro może dać fajny efekt, jest też gotowa portretówka 35/1,8 ;).
Sample jajec nie urywają, ta matryca pracuje w miarę równo w sensie szumu - wraz ze wzrostem czułości zaszumienie nie zwiększa się zbytnio, ale szum dokucza już od najniższych czułości. Wolałbym gładziutkie 100, względnie używalne 400 i wystarczy. Sample z Fotopolis trochę lesze niż z Optycznych ale na liściach, trawie, dachówce ze szczegółem kiepsko.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Po prostu Nikon usiadł na Olku okrakiem. 2,7/2 = 2/1,5. Chcesz mały i wygodny sprzęt -> Nikon, stawiasz na jakość obrazu -> Nikon.
Co oznaczają te obliczenia?
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Co oznaczają te obliczenia?
zdaje sie crop
Oznaczają że pod względem wielkości matrycy 4/3 jest dokładnie w połowie drogi między bezlusterkowcami Nikona, a lustrzankami z cropem.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
pod względem wielkości matrycy 4/3 jest dokładnie w połowie drogi między bezlusterkowcami Nikona, a lustrzankami z cropem.
matryce 4/3 które są używane także w lustrzankach z cropem są w połowie drogi do lustrzanek z cropem.........
ktoś oprócz freta to rozumie?
Chyba każdy rozumie, że rozmawiamy o Nikonie i jego cropie.