Z tego co pamiętam, a pod ręką przykładów nie mam, taki i taki. Bardzo wkurzająca rzecz, gdy na gładkiej marynarce widzisz kolorową kratę :)
Natomiast bardziej widoczne, przynajmniej u mnie, były jednak pionowe pasy.
Wersja do druku
Nigdy nie widziałem nic co mogłoby świadczyć o poziomym bandingu w E-3. Albo go nie ma albo szczęśliwie żyłem w nieświadomości ;-). Chętnie zobaczę jakieś sample.
Podepnę się pod ten wątek, bo mam jedno pytanie do właścicieli e-620, a nie chcę robić bałaganu.
Czy chcąc zrobić tym aparatem zdjęcie w formacie 3:2 mamy zmniejszony widok w wizjerze? Na pewno robiąc zdjęcie przez LiveView będziemy mieli automatycznie zmniejszone pole od góry i od dołu z formatu 4:3 do 3:2. Ale w lustrzance wolę robić zdjęcie przez wizjer i ustawiać kadr widząc go na żywo. Pytam, bo czasem wywołuję zdjęcia w takim formacie.
Pozdrawiam.
Jeśli dobrze pamiętam, to z proporcji innych, niż 4:3 korzystać możesz jedynie w trybie LV. Po wyłączeniu podglądu na żywo proporcje wracają do 4:3. W wizjerze nic się nie zmienia, no i nie może.
Korzystać z proporcji możesz zawsze (o ile na to pozwolisz - opcja w menu) ale:
1) RAW zawsze będzie 4/3, tylko z dodanymi informacjami jak przycina
2) W wizjerze trzeba sobie "wyobrazić" proporcje, bo nawet linii pomocniczych na matówce nie ma nie mówiąc o wyświetlaniu/zaciemnianiu czegokolwiek, poza LV nie polecam