Odp: Fotografia produktowa.
Ale tutaj jest dobre wyjaśnienie czemu tło, które powinno być białe jest szare. http://www.fotografujesz.pl/index.ph...miaru-swiatla/
Jak widać należy kręcić trochę czasem migawki i przysłoną. Sęk w tym, że jak pokręcę przysłoną tak aby tło było białe to kolor portfela robi się za jasny ( nie natrulany)
W przypadku fotografii produktowej nie powinno się zdawać na wskazania światłomierza zgodnie z tym co wyczytałem.
(...) światłomierz zachowuje się poprawnie w sytuacjach, kiedy średnia ilość światła odbitego od sceny równa jest średniej wartości tonalnej (...)
No widzisz jakie to proste?
Sam zadajesz pytania i po chwili sam udzielasz sobie odpowiedzi :)
Tak trzymac :)
Proszę cię! W fotografii produktowej używasz światła błyskowego i nie używasz światłomierza przez obiektyw (TTL). Kup sobie jakiegoś wypasionego Gossena czy starą dobrą Minoltę i baw się w ten sposób. Link do strony z czapki (kryptoreklama?).
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
No widzisz jakie to proste?
Sam zadajesz pytania i po chwili sam udzielasz sobie odpowiedzi :)
Tak trzymac :)
Jak widzisz to nie takie proste, bo na podstawie tego co powiedzaił RadioErewan moja odpowiedź była błedna. :) Proste jest więc tylko to co umiemy. To czego się uczymy nie zawsze jest proste.
Jaki link do strony z czapki masz na myśli ? Żadnego linka do strony z czapką nie zamieszczałem ?
Instrukcja na dobre pakszoty do sklepu internetowego.
- Spakować i sprzedać na Allegro zestaw do robienia pakszotów, który wcisnął wam sprzedawca z Allegro albo sklepu fotograficznego. (tak tak, światło ciągłe i namiot bezcieniowy nie uczynią z was doskonałych pakszotowców).
- (opcjonalnie - wersja full wypas) Wśród ludzi, których uczyłem fotografować do ich witryn internetowych propaguję metodę - zrozum co chcesz osiągnąć i dopiero nabądź potrzebne do tego narzędzia. Zazwyczaj wydają więcej jak przed szkoleniem, ale za to sensownie.
- W standardowych przypadkach (nie są to na przykład rowery albo szkło), kupić dwie lampy błyskowe o energii błysku 300+ Ws z łynną regulacją energii błysku, i cały majdan akcesoriów (statywy, wyzwalanie kablem i/lub radiowe, statyw dla aparatu)
- Softboxy i boom lub coś co pozwoli wyprowadzić światło z góry rozproszone (może być jakiś system mocowania sufitowego z pantografem).
- Zadbać o jakieś wygodne miejsce do pracy (najlepiej stół bezcieniowy, ale może być biurko i jakiś kawałek plexi mlecznej.
- Robić zdjęcia
- Nie ma magicznego przepisu na robienie zdjęć bez pracy. Nawet szafki do zdjęć rotacyjnych wymagają obsługi. Pogodzić się z tym, że będzie trzeba trochę popracować.
- W studio błyskowym za normalne pieniądze nie działa światłomierz. Zapomnieć o światłomierzu.
- Po jakimś czasie pomyśleć o trzeciej lampce.
Koniec przepisu.
Pozdrawiam
Dziękuję bardzo za ten przepis :) Aby go zrealizować muszę w takim razie dokupić jeszcze jedną lampę i softboxy. No i wywalić namiot bezcieniowy, a kupić sobie stół.
Tymczasem robiłem dziś cały dzień zdjęcia. I zauważyłem, że jeśli robię zdjęcia z większej odległości to tło jest białe - tak jak chciałem. Natomiast później kadruje sobie zdjęcie i ... no właśnie i sam portfel jest troche zbyt jaskrawy. Więc zacząłem kilka autoamtycznych operacji w GIMP-ie na nim wykonywać. Oczywiście zdjęcia wczytuje z profilem adobe RGB, a po wszystkim (po wszystkich zmianach ) zapisuje sobie do sRGB. Poniższe pliki mają już zapisany w sobie profil sRGB.
Zdjęcie z daleka wygląda tak:
www.dzionek.proste.pl/dal.JPG
Zdjęcie z opcją kadrowania:
www.dzionek.proste.pl/dal_kadr.JPG
Zdjęcie z opcją kadrowania i balansem bieli:
www.dzionek.proste.pl/dal_kadr_balans_bieli.JPG
Zdjęcie z opcją kadrowania i rozciągnięciem kontrastu:
www.dzionek.proste.pl/dal_kadr_rozc_kontrastu.JPG
co o nich sądzicie ?
A poniżej te same zdjęcia ale zapisane z profilem adobe RGB. Najlepiej otworzyć sobie w nowym oknie to samo zdjęcie z profilem adobe i obok w drugim oknie z profilem sRGB. Różnice są widoczne gołym okiem.
Zdjęcie z daleka wygląda tak:
www.dzionek.proste.pl/dal - Kopia.JPG
Zdjęcie z opcją kadrowania:
http://www.dzionek.proste.pl/dal_kadr - Kopia.JPG
Zdjęcie z opcją kadrowania i balansem bieli:
http://www.dzionek.proste.pl/dal_kad...li - Kopia.JPG
Zdjęcie z opcją kadrowania i rozciągnięciem kontrastu:
http://www.dzionek.proste.pl/dal_kad...tu - Kopia.JPG
Chyba lepiej będzie jak zmienię w aparacie profil zapisu do sRGB. Skoro i tak z adobe RGB konwertuje później do sRGB, bo zdjęcia docelowo zamieszcza w necie, więc nic nie stoi na przeszkodzie chyba aby od razu je zapisywać z profilem sRGB. Plus z tego taki, że w GIMP-ie mogę ustawić sobie cały czas ten sam profil czy sRGB i nie muszę zastanawiać się czy zdjęcie, które właśnie teraz otworzyłem ma profil adobe RGB czy sRGB, ani nie muszę sprawdzać czy otwieram zdjęcie programem, w którym jest ustawiony profil adobeRGB no i wreszcie na koniec nie muszę przełączać w programie graficznym profilu koloru do sRGB kiedy chcę obejrzeć wynik konwersji adobe->sRGB :)
Ale o co pytasz tym razem?
Chciałem zapytać o to moje spostrzeżenie dotyczące fotografowania przedmiotu z większej odległości i o to jaki jest Wasz odbiór jak patrzycie na te zdjęcia. Pomijajac fakt, że nie wiecie jak wygląda rzeczywisty kolor portfela. Wydaję mi się, że wyglądają lepiej niż te które zamieszczałem wcześniej.
A część wypowiedzi z poprzedniego posta to moje własne doświadczenia z dzisiaj, którymi chciałem się podzielić. Być może ktoś kiedyś będzie miał podobny problem jak ja i trochę sobie czasu zaoszczędzi czytając ten wątek (konwersja adobe->srgb)
Poza tym doszedłem do wniosku, że tło idealnie białe być nie może. Dlaczego ? Ano wyszło mi tak na postawie analizy histogramu oraz informacji na stronie fotopordnik.pl
Zgodnie z tym co tam piszą histogram nie może mieć słupków o najwyższej barwie jasności (255), bo tak to zdjęcie nie będzie dobre - będzie prześwietlone. Skoro tak to zacząłem robić zdjęcia zmniejszając natężenie światła z lampy błyskowej do takiego momentu kiedy wykres na histogramie nie będzie miał słupków o najwyżeszej barwie jasności (255) tylko słupki o trochę niższej barwie jasności (około 250). Wynikiem tego są zdjęcia zamieszczone powyżej. Tło nie jest idealnie białe, ale dzięki temu zdjęcie nie było prześwietlone. Zgodnie z tym co piszą na fotoporadnik.pl histogram zdjęcia był dobry. Natomiast kolor portfela nie do końca mi się podobał, więc w GIMP-ie zmodyfikowałem je na różne sposoby, aby uzyskać kolor bardziej zbliżony do rzeczywistego.
No to musisz sie zdecydowac- albo chcesz jak najwierniej odwzorowac oryginal, albo jak najbardziej przypodobac sie klientowi- niekoniecznie te dwie rzeczy ida w parze.
Wg mnie pokazales dwa rozne kolory- jako klient zastanawialbym sie ktory wybrac, bo dla mnie sa dwa rozne portfele- jeden czerwony, a drugi brazowy.
To co pokazałem - to zrobiłem specjalnie, aby uzmysłowić innym jak istotne jest otwieranie i zapisywanie zdjęć zgodnych z profilem sRGB lub adobe. Jak sam zauważyłeś ten sam portfel na jednym zdjeciu był czerwony na drugim brązowy. Przeglądarka internetowa odczytuje zdjęcia zgodnie z profilem sRGB. Jedno z tych zdjęć było zapisane zgodnie z profilem sRGB, a drugie zgodnie z profilem adobe. To zdjęcie, na którym portfel jest brązowy było zapisane zgodnie z profilem adobe i kiedy je otworzyłeś przy pomocy przeglądarki to nastąpił problem. Przeglądarka informacje o kolorach zapisane w profilu adobe źle zinterpretowała, bo myślała że odczytuje plik z profilem sRGB.
Zrób sobie taki test. Zapisz na pulpicie zdjęcie portfela z profilem adobre RGB czyli tego, które jak otworzysz w przeglądarce to widzisz kolor brązowy. I otwórz je programem graficznym z profilem adobe RGB. Po otwarciu powinieneś zobaczyć czerwony kolor portfela.
Pokazałem to, żeby inni też zwracali na to uwagę. Jeszcze do wczoraj nie miałem pojęcia o takiej zależności. A o wrażenia jakie wywołują moje zdjęcia to pytałem ale tylko o te, które są prawidłowo wyświetlane w przeglądarce czyli te które są zapisane z profilem sRGB. O te drugie nie pytam, bo zdaję sobie sprawę, że przeglądarka błędnie je interpretuje :)