Dempsey, dzięki za sprostowanie. Nigdy nie stosowałem skoku 1/2 i myślałem, że pewnie Olek pomylił coś w instrukcji.
Pozdrawiam.
Wersja do druku
Dempsey, dzięki za sprostowanie. Nigdy nie stosowałem skoku 1/2 i myślałem, że pewnie Olek pomylił coś w instrukcji.
Pozdrawiam.
I ta niezależność jest również powodem (oprócz ceny) drążenia przeze mnie tego tematu...choć zapewne jest to niezależność dość ograniczona..ale większa niż przy systemowych.Cytat:
Zamieszczone przez dorjan
Nie mam jeszcze żadnej puszki Olympusa (czekam na cenę 410) a te dane są jedynie z opisów w sieci...Cytat:
Zamieszczone przez dorjan
..skoro 1/160s nie wyrobi...trzeba będzie sobie radzić (np. ekran z folii alu po kanapkach) :D
dzięki,
pozdr,
Shakal jeśli cenisz sobie bardzo niezależność, to niestety zawęża się też pole wyboru i na przykład 44AF-4O odpada gdyż przez swoją konstrukcję jest de facto lampą dedykowaną tylko i wyłącznie do Olympusa zatem nie daje swobody zmiany systemu a mając ograniczenie w ruchomości palnika (względem FL-36) to jej zakup wydaje się pozbawiony sensu...
Pozostają więc tylko lampy serii MZ, które jednak nie zapewnią (z Olympusem - z innymi systemami lepiej współpracują) trybu FP (HSS)... ale można zmieniać ich dedykację poprzez kostki... coś za coś ;-)
Tak też właśnie zaczęło mi "wychodzić" po wstępnym zsumowaniu przyswojonej tu wiedzy :? Chyba jednak z FP trzeba będzie zrezygnować....
..ale to jeszcze nie powód, żebyś tak odrazu...kubeł zimnej wody :mrgreen:
Pocieszyć trzeba...przygotować po mału...a nie tak prosto z mostu - hiobowe wieści :mrgreen:
dzięki,
pozdr,
Dlaczego sądzisz, że ta niezależność jest dość ograniczona?Cytat:
Zamieszczone przez shakal
Ja takich ograniczeń nie widzę. Mam co prawda aż 5 stopek SCA do różnych systemów, ale dzięki temu mogę podpiąć te lampy do każdego Canona, Nikona, czy Olympusa. Na dodatek z cyfrowym Canonem, nawet w kilkuletnich Metz'ach ze stopką SCA 3102 M3, działa E-TTL i szybka synchronizacja (HSS).
Współpraca Metz'a z Olympusem jest również beż zarzutu i jak na razie w serii MZ niedostępna jest tylko Super FP, co jest zupełnie bez znaczenia. Mam przecież w Olympusie dostępny czas synchronizacji do 1/320s, a nie jak podaje instrukcja do 1/180s.
Pozdrawiam.
Dorian - miałem na myśli wnioski jakie wyraził Demsey w poście powyżej...mam podobne odczucia.
pozdr,
ps. jakbyś znalazł chwilę wolną to Cię privem pomęczyłem.... :razz:
Shakal zawsze zostaje Tobie jeszcze filtr szary (albo polar, bo też zabiera 2EV światła), który wydłuży czas ekspozycji do wartości powyżej 1/180 (albo i 1/320 jak pisze Dorjan) i tylko mocniej walnąć lampą :-)
No niby w sumie.... jo ;) Faktycznie....nie popatrzyłem na to w ten sposób.Cytat:
Zamieszczone przez Dempsey
Nie ukrywam, że chciałbym jednak zakupić Metza a to jest jakieś rozwiązanie.
dzięki!
pozdr,
Jakby nie liczyć i patrzeć mój polar zabiera 1 EV światła i to chyba norma dla filtrów PL...Cytat:
Zamieszczone przez Dempsey
A polarek jeszcze ładnie kolorki podbije, kontrast zmniejszy, ładnie chmurki uwypukli i bliki może zlikwidować... a te 1EV na minusie to taki bonusik ;-) (tak jak Ktotek zauważył to 1EV, czyli dwa razy dłuższy czas - pozajączkowałem) ale zawsze można polara z szarym połączyć (byle wersje slim, coby winiety uniknąć).