właśnie zapomniałem o uchylnym wyświetlaczu ani olek ani panas tego nie ma ;))))
Wersja do druku
właśnie zapomniałem o uchylnym wyświetlaczu ani olek ani panas tego nie ma ;))))
no i jeszcze to;
Novoflex i Rayqual zapowiedziały premiery adapterów dla aparatów Sony NEX. Pierwszy z producentów ma wprowadzić do sprzedaży adaptery w cenach od 89 do 169 EUR pozwalające na podłączenie obiektywów Nikon, Leica R, Minolta MD /MC, Canon FD, Pentax K, Contax/Yashica i M42
Rayqual planuje natomiast przejściówki do obiektywów Nikon, Canon FD, Pentax i Leica, których ceny będą się kształtowały w granicach 210-275 USD
Robi się coraz ciekawiej ;))))))
Jeżeli się nie mylę to 1 punkt to 1 piksel
i jeszcze to
Firma Kipon, chiński producent akcesoriów fotograficznych, poinformowała o rozpoczęciu produkcji adapterów obiektywów dla aparatów Sony NEX. W rezultacie po 16 lipca do sklepów mają trafić 23 modele przejściówek do różnych systemów, a wśród nich znajdziemy również cztery adaptery typu „Tilt”
Pełna lista zapowiedzianych przejściówek wygląda następująco:
- L/M-NEX
- L39-NEX
- L/R-NEX
- NIKON-NEX
- NIKON G-NEX
- SONY-NEX
- MD-NEX
- OM-NEX
- PK-NEX
- C-NEX
- ALPA-NEX
- CONTAX G-NEX
- CONTAREX-NEX
- M42-NEX
- T2-NEX
- ROLLEI-NEX
- EXAKTA-NEX
- FD-NEX
- CONTAX/YASHICA-NEX
- TILT NIKON-NEX
- TILT M42-NEX
- TILT CONTAX/YASHICA-NEX
- TILT L/R-NEX
no i jest super i chyba wybiorę NEX-5
dzisiejszy test na fotopolis przekonał mnie do NEXa-5 jak tylko będzie dostępny to zamawiam ;))))
W Saturnie jeżeli się nie mylę mają (tj. był w gazetce).
Firmy celowo podają ilość punktów aby to ładniej wyglądało. 1 punkt nie ma nic wspólnego z 1 pikselem.
Podając rozdzielczość ekranu w punktach, de facto nie wiesz jaka jest jego rzeczywista rozdzielczość w pikselach. Ekrany składają się z pikseli a nie z punktów! Punkty to jest jednostka typograficzna.
Ten ekran ma rzeczywistą rozdzielczość 640 x 480 czyli 307 200 pikseli.
Mały OT: Wszędzie wszyscy (komputery, telefony, TV)podają rozdzielczość przez wymiary w pixelach (640x460, 1024x768), albo słitaśną nazwę (VGA, WXGA, WWWktóźTamWieCoJeszczeVGA)... skąd w foto się wzieły te nieszczęsne iloczyny? Analogia do rozmiarów matrycy? Jest tak od pradziada, czy wcześniej podawano inaczej...(nie kojażę)?