-
Odp: Dolina Narwi
waruga, oczywiście światło przy drugim lepsze, a dodatkowo miał on ciut jaśniejszą karnację. Ruchliwe toto jest i ciagle nurkuje w szuwarach, tak że jest trochę zabawy z ich foceniem.
lisijamka, z myszakiem fajna przygoda, zdarzało mi się że sowa zwabiona szmerem rozpoczynała atak, ale myszak pierwszy raz
pozdrawiam
-
-
piasbog - piękne ptasie fotki pokazujesz Narew z Twojego odcinka pamiętam z jesiennych spływów z mazur do Nieporętu. Jest gdzie i co focić.
Pozdrawiam i gratuluję AP.
-
Bardzo piękne zdjęcia, nie mogę się napatrzeć zwłaszcza na te gęsi :)
-
-
Pisząc o Dolinie Narwi nie można pominąć Batalionów, pięknych ptaków brodzących które właśnie teraz (tj. na początku maja) tokują czyli odbywają swoje "zaloty". Samce batalionów w czasie toków wykonują tańce godowe (oczywiście by zwabić jak najwięcej samic) a ich pióra na przodzie szyi tworzą jednobarwną lub prążkowaną kryzę (czarną, czerwonobrązową lub białą). Długie, zakręcone pióra na potylicy tworzą rodzaj uszu. Kolory "uszu" i kryzy są niepowtarzalne - od bieli, beżu, żółci, pomarańczu, po niebieski, purpurowy, czarny i od jednolitego koloru po plamki i prążki. Wszystko to sprawia, że ubarwienie każdego z samców batalionów jest równie niepowtarzalne jak ludzki odcisk palca (za Wikipedią). W ostatnią niedzielę fotografowałem bataliony w okolicy Drozdowa (o którym jeszcze kiedyś napiszę).
jeden z tokujących batalionów
znudzona "panienka"
kolejny ufryzowany amant
tokował jeszcze jeden zawodnik w otoczeniu "robali"
ten z kolei dopiero nabierał stosownych kolorów
Mam nadzieję w najbliższą niedzielę spotkać kolejne okazy, bo palta barw tych ptaków jest nieskończona, a za 2 tygodnie może ich już nie być nad Narwią.
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających wątek.
-
Super ujęcia, gratuluję:wink:
-
Podoba mi sie bardzo wrzutka.
-
Przyjemnie się ogląda Twoje foty, cieszą oczy :grin:
-
Zazdroszczę Batalionów, najbardziej ujęło mnie zdjęcie "tokował jeszcze jeden zawodnik w otoczeniu "robali" " .