No a jak rozwiązałeś przymocowanie tego do statywu . Mocowanie statywowe ma chyba gwint fotograficzny .
Wersja do druku
No a jak rozwiązałeś przymocowanie tego do statywu . Mocowanie statywowe ma chyba gwint fotograficzny .
No tylko przesmarować muszę śrubę bo rdza się zbiera :D
Test w wątku o tutaj: Test stacku
No to zaczynaj z tym stackowaniem, a na system to też się wkurzam :D
Bardzo prosto. Wywiercony otwór, gwint i kostka szybkozłączki (gwintownik do dostania w sklepie)
Załącznik 154534Załącznik 154535
Sprzęt widzę bardzo dobrze się sprawuje, aż jestem pod wrażeniem :D
@Nipo: a widziales moze te ich gotowce?
pozdro
@Nyny masz na myśli ze śrubą?
Tylko w katalogu, ale średnio mi się podoba pokrętło za wyświetlaczem, chiałem skopiować, ale jakoś wygodniej mi z ręką z boku.
Zastatnawiam się czy nie zamówić jednej sztuki dla sprawdzenia. Jak Igusa przycisnąć potrafią za darmo na testy wysłać 1 szt.
A i trapezówka ma jedną dużą zaletę - jest samochamowna możesz pionowo dużą wagę powiesić i nie zjedzie, czego nie można powiedzieć o normalnych gwintach.
Przy OMD mZD60 to nie ma znaczenia ale przy Twoim sprzęcie :D
E no co ty to jest proste:D
Proszę idziesz TU http://www.igus.pl/wpck/2363/DryLin_SLW_der_Kompakte
Potem wybierasz i np masz śruba M8 skok 100mm, pokrętło do regulacji M8 ma tylko 1,25mm na obrót, ja mam teraz T10 (niestandardową) i jest 3mm na jeden obrót. Łącznie z ceną.
Załącznik 154539Załącznik 154540
Odkopałem stary wątek....
Tak ostatnio se łaziłem z kolegami i fociłem plaże Bałtyku.
Kolega używa fitrów NISI kurcze ale mu zazdroszczę łatwości wymiany filtrów..... otwiera pudełeczko wyciąga szybkę wkłada.
Załącznik 199501
Ja natomiast filtry nakręcane, w torbie kilka pudełek i teraz wymiana:
otwieram torbę, szukam pudełka pustego otwieram je, następnie odkręcam filtr i wkładam do pudełka zamykam, szukam drugiego pudełka otwieram wyciągam i nakręcam, stare pudełko zamykam.
Trochę to irytujące.
Pomyślałem że se kupie coś szybkiego i znalazłem tego typu futerały:
Później to:
w sumie nie złe dostępne na Aliexpress:
https://www.aliexpress.com/item/Filt...713915486.html
Ja chciałbym również coś podobnego i żeby łatwo filtry się wyciągało....
Jak ktoś kiedyś powiedział: "Jak chcesz oglądać dobre zdjęcia to se je ku.. zrób" to idąc za tym pomysłem stwierdziłem że zrobie se nowe pudło na filtry.
Na razie używam głownie 3: polar, szara połówka i nd 500 - to pudło będzie na 3 filtry.
wymyśliłem se coś takiego (projekt wstępny):
Załącznik 199503Załącznik 199504
Zamkniecie na magnesik neodymowy, natomiast otwarcie się blokuje na obudowie.
Teraz czas na zaprojektowanie systemu na 3 filtry:
Załącznik 199502
Chyba jeszcze się pokuszę o zrobienie mocowania do paska.
Projekt czeka na wydruk 3D a to już niebawem.... gdyby ktoś był plikami wsadowymi zainteresowany to udostępnię.
Myślę że niedługo pochwalę się wydrukowanym modelem.....
Pozdrawiam
Udało się zrobić prototyp :D
Brak magnesu jeszcze który utrzyma wszystko zamknięte.
Za namową kolegi zamiast mocowania na pasek zrobiłem mocowanie do statywu.
Dziś po małych testach w domu jestem bardziej niż zadowolony czas na testy w terenie.....
Załącznik 199596Załącznik 199597Załącznik 199598Załącznik 199599
Gdyby ktoś miał ochotę na coś podobnego zapraszam do kontaktu....
Pomysł świetny. Prototyp i wykonan9ie godne podziwu i szacunku.
Ale naszła minie taka refleksja. Dokąd z tymi wszystkimi gadżetami zmierzamy. Zmieniłem system z "C" na m4/3 żeby zminimalizować konieczny dla uprawiania tego hobby ciężar i jego objętość. Ale znowu zaczęło sie gromadzenie dodatkowych gadżetów. A to dodatkowe obiektywy, lampy, filtry. konwertery, statywy, blendy. torby , plecaki. pokrowce, .... I "minimalizowanie" ciężaru i objetości skończy się zatrudmnieniem szerpy.:mrgreen:. I tak zaczynamy "gonić własny ogon.".
P.S. Teraz pokrowiec z tkaniny nijak nie pasuje do statywu. Trzeba nad tym popracować. :grin:.
A może wystarczy smartfon?.
Teraz serio!. Szacunek dla pomysłu i możlowości wykonawczych.