To jest OVF - 4 MC. :-D
Wersja do druku
A to i ja się wypowiem w kwestii wizjerów elektronicznych, w końcu miałem LVF-1 do Panasa, a teraz mam taki w G3. Jesli chodzi o LVF-1 to pominę milczeniem, dramat i porażka w jednym. Natomiast ten z G3 jest bardzo dobry jeśli chodzi o jakość obrazu, niezastąpiony przy słonecznej pogodzie, kirdy to kadrowanie na LCD jest prawie niemożliwe. Świetną funkcją jest możliwość podglądu zdjęć w wizjerze, przy słońcu to JEDYNA możliwość w miarę sensownej oceny zdjęcia.
Natomiast niestety mają one wszystkie jedną wadę, któa mnie bardzo wkurza, a mianowicie opóźnienie. To co widzimy w EVF to już BYŁO (choć purysta czy fizyk powie, że w optycznym też już było ;) ) i choć opóźnienie jest minimalne to daje się czasem we znaki. Np. ostatnio robiłem córce zdjęcia podczas zabawy liśćmi. Ekspozycja zablokowana, focus także, a więc z tego tytułu opóźnień nie było. Słońce pełne, więc wizjer to konieczność. Plan był taki - Marysia rzuca liście, one opadają, i jak już zaczynają otaczać głowę to strzelamy (gdybym robił na liście wznoszące to wszystko byłoby ponad głową... wizualnie słaby efekt). W D700 byłoby 100% trafień. A tu co? Pierwsze zdjęcia wychodziły z liśćmi dokładnie na twarzy, o ułamek sekundy za późno! W G3 shutter lag jest wręcz pomijalny, więc to nie mogło być to. Opóźnienie obrazu? A jakże, oczywiście! Ponieważ nie lubię strzelać na czuja z minimalnym wyprzedzeniem tego co widzę, to trzeba było nacelować, zablokować AE/AF, podnieść głowę i patrząc na córkę NAD aparatem dopiero strzelać migawką. Wtedy wyszło jak należy. Ale czy o to chodzi??? Także do mocno dynamicznych ujęć EVF się wg mnie nadal jeszcze nie nadaje...
WIeczorem wrzucę jak to wygląało z opóźnieniem. A tak jest poprawnie, tyle że musiałem zrezygnować z wizjera aby to złapać:
Jeśli podgląd LV na ekranie ma opóźnienia, to obraz w wizjerze elektronicznym też je będzie miał - nie ma bata. A jakie są opóźnienia obrazu w LV, to chyba każdy wie.
Jest wbudowany wizjer w nowym PEN'ie.
A tak w skrócie i po czekistowsku: VF-2 czy VF-3?
jak nie masz węża w kieszeni to VF-2, proste :]
Tylko VF-2.
Rozdziałka i powiększenie!