Taki sam problem jest na mocowaniu pentaxa , dokładnie ten sam efekt z adapterem do 4/3 i wprost do u4/3 , pozostałe szkła pentaxa chodzą poprawnie- więc to pewnie specyfika tego fisha .
Wersja do druku
Nie będzie potwierdzenia ostrości? Przecież nawet w m42/OM jest jak się użyje chipa. Do Samyanga trzeba też będzie chip dokupywać?
Myślę że Darkelf chodziło o ten obiektyw z mocowaniem do Nikona lub Pentaxa i podpiecie go przez przejsciówkę z adapteram do Olka. Oczywiście do Samyangów dedykowanych z mocowaniem pod 4/3 chipa nie da się podłączyć, choć wydaje mi się że i taki zabieg moze być możliwy jeżeli chip nie bedzie zbyt gruby.
Ja robiłam, Peleng 8 i ZD8 mają identyczne kąty widzenia. A Peleng chodził po <1tyś zł. A Samyanga w rękach nie miałam, ale hmm skoro ma inny kąt widzenia i będzie minimalnie tańszy... Po co... Kto to kupi... Pelengi są produkowane, czyli też nówki, też porządnie wykonane. Przysłona w Samyangu działa automatycznie? Bo chyba to by była jedyna różnica na plus.
Hmm, to czy ta przelotka da potwierdzenie? Jest taka dla nas, czyli 4/3->N z chipem?
Fajnie fajnie, chociaż ja i tak poluję na Helioska... Tylko te ceny :/
Chodzi mi o to, czy Samyang na 4/3 będzie miał wbudowanego chipa, bo jeśli nie, to lepszym wyjściem będzie użycie tego obiektywu z innym mocowaniem i użycie adaptera z chipem, nie widzę sensu kupowania obiektywu manualnego bez potwierdzenia ostrości.
darkelf, w przypadku szerokich szkiełek (takich jak ten fish) to dramatu z ostrzeniem ręcznym nie ma...... prawdziwy hardcore robi się przy 85 1.4 :( W Nikonie mam potwierdzenie ostrości (z body), jednak przy takiej jasności jest to bardzo nieprecyzyjne (dopiero przy 2.8 jest to przydatna rzecz).
Myślę, że odpowiednia matówka będzie lepszym rozwiązaniem do jasnych szkieł manualnych.......
Używalem przez długi czas Pancolara 50/1.8 i wiem jak przydaje się potwierdzenie ostrości, oczywiście chodzi mi o 85/1.4, bo tu system 4/3 będzie ciekawszy od konkurencji.