Japonia to biedny kraj, dlatego ceny mają niższe ;) U nas to co innego :cry:Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
Wersja do druku
Japonia to biedny kraj, dlatego ceny mają niższe ;) U nas to co innego :cry:Cytat:
Leica jest odpowiednikiem klasycznych 50 a nie reporterskich 35 - porównywanie jej z 35 jest bez sensy z technicznego punktu widzenia - 35 1,4 o wiele trudniej zrobić i o wiele wyższa musi być jej cena.Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
dla nas 25 to jak 50 - do tego taniej ją mozna zrobić ze względu na wielkość sensora, mniej szkła potrzeba :)
Nie pisz proszę o ekwiwalencie ponieważ dla niektórych 35mm to również w ekwiwalencie mniej więcej 50mm. Proszę wytłumacz mi dlaczego jest trudniej wykonać 35mm od 25mm. I proszę wytłumacz mi dlaczego SIGMA 35/1,4 jest w niemal tej samej cenie co 24/1,8 Macro :?:Cytat:
Zamieszczone przez Magus
Mi się dotąd wydawało, że im mniej mm tym trudniej skorygować szkiełko bez względu pod jaką wielkość matrycy jest robione no, ale ja szczerze nie mam pojęcia o produkcji soczewek dlatego liczę na Twoje tłumaczenie problemu.
Zważywszy, że wymienione przeze mnie obiektywy Canon'a oraz SONY są niemal dwukrotnie droższe uważam wyżej przytoczony fragment Twojej wypowiedzi jako potwierdzenie mojej opinii na temat ceny Leica D Summilux 25/1,4 ASPH. Jest zdecydowanie tańsza od 35-tek konkurencji co może tłumaczyć (wg Ciebie) fakt, że łatwiej go zrobić i mniej kosztują materiały. To tylko potwierdza, że niecałe 4k za to szkiełko nie jest niczym nienormalnym...Cytat:
Zamieszczone przez Magus
Zawsze jednak będzie ktoś kto jest oburzony, że Leica czy przykładowo Zeiss nie produkują super jasnych topowych obiektywów poniżej 2k.
No ale cena w Japonii jest już znośna :mrgreen:Cytat:
A ja - jak zawsze - pojawię się jako wielki malkontent - i powiem ze za rok będą na forum ze dwie 25 F1,4 od Leici:)
A wiecie jaka taniocha w Chinach....
Kolejne sample http://seaandsand.exblog.jp/tags/Leica+D+25mm+F1.4/
szkło widać, że dobre. kto wie, to wie może kiedyś....Cytat:
jak cena spadnie :twisted: :twisted:
Mamy zupełnie inną retorykę - ale wnioski te same :)Cytat:
Reasumując:
Tak to nic nadzwyczajnego, że świetne szkło kosztuje kilka "tysów" - a że człowiek by chciał jak najlepiej kupić jak najtaniej to normalne :)
Żeby jeszcze tak polscy politycy :roll: :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Magus
Tak to już jest, że im coś lepsze tym droższe :mrgreen: Ciężko powiedzieć, które szkło jest w dobrej cenie, a które w cenie zdecydowanie za wysokiej. Przerobiliśmy super jasne obiektywy 35-ęcio milimetrowe od SONY oraz Canona. Ceny kosmos. Z drugiej strony taki Canon EF 135mm/f 2,0 L USM kosztuje dwa razy mniej niż nasz ZUIKO 150mm/f 2,0. Zakresy bardzo podobne. Jakość zdjęć z canonowskiej eLki znakomita i szczerze mam gdzieś, że u nas w ekwiwalencie podwaja się zakres ponieważ mała matryca miała pozwolić na produkcję mniejszych przez co tańszych obiektywów. Brak logiki, a jedyny wniosek jaki się nasuwa jest prosty jak... każda firma kroi... kwestia w którym momencie to odczujesz. Po topowych szkłach Pentaxa widać to najdobitniej.Cytat:
Zamieszczone przez Magus