Ładne jesienne kolory
Wersja do druku
Ładne jesienne kolory
Mój miś... :)
I jeszcze jedno:
Jesienne jeszcze...
Mis zaszumiony mocno, traci przez to swoj urok. Szkoda. Poza tym tlo nieciekawe, lepsze byloby jakies biale. Buzia tez srednio doswietlona.
Pzdr
A to? Jedna z praskich uliczek.
A mi się z tych wszystkich podoba 19, bardzo ciekawe ujęcie żywe kolory, faktura, a w tym wypadku zupełnie mi nie przeszkadza puste miejsce po lewej, gdyż równoważy ono prawą część obrazu a skadrownie tego centralnie było by kolejnym zdjęciem z wielu na wprost.
Podobają mi się trzy ostatnie i to że są tylko trzy, ale jak się domyślam wyselekcjonowane z trzech serii tematycznych, co pokazuje wachlarz umiejętności autora.
Portret jest zapisem chwili, ale wyrasta wysoko ponad typ fotek, które nazywamy pamiątkowymi. Mimo, że światełko jest trochę, ciutek za rozproszone (po prostu zastane), to widać nastrój, optymizm w pozie i spojrzeniu. Choć ułożenie głowy i gest podparcia dłonią sa troszczkę "celowane" pod fotkę, tonie widać jaskrawego wymuszenia, jak na wielu portretach. Jasność twarzy kontrastuje z ciemnym sweterkiem i ciemnymi włosami. Żółte tło oparcia, jak dla mnie, nie kłóci się z czernią, kompozycja jest prosta, czytelna, łatwa w odbiorze, nie ma elementów konkurujących z oczami. Spojrzenie jest jasne i otwarte. Pozioma linia oparcia z tyłu troszkę burzy ten porządek, ale jak na portret a vista, nie stanowi dużej przeszkody estetycznej.
Fotka z grzybkami bardzo przypada mi do gustu. Niekonwencjonalne - niesymetryczne ujęcie nadaje oklepanej na forach tematyce nową jakość. Swiatełko pieści kapelusze i nóżki prawdziwków, ożywia, wydobywa z trawy, niskie ujęcie nadaje im charakter cennego znaleziska, trofeów, budzi pożądanie grzybiarzy.
Uliczka praską uważm za jeszcze lepsza fotkę niż dwie poprzednie. Dużo, zadumy, samotności, ulotności, światełko ładnie ściele się po kamiennych kostkach. Taki zdawało by się banalny zakątek, a jak ujęty, to się nazywa umiejętności fotograficzne.
Pzdr, TJ
Dziękuję za wypowiedzi, a przede wszystkim za obszerną wypowiedź Tadeusza.
Poza tym cieszę, że się podoba. Takie komentarze sa zawsze miłe i zachęcają do dalszych prób i zmagań z aparatem : )
A nawiasem mówiąc, zazdroszczę Ci takiej umiejętności opisywania zdjęć : )
Pozdrawiam
Przemek
ostatnia fotka bardzo ładna, ma nastrój czego wielu fotom architektonicznym brakuje. Spokój, ład, ładne światło...
To jeszcze jedna - wprawdzie odgrzewany kotlet, no ale...
23.