niedługo będę to testował na biometarze 80mm i sonnarze 180 - faktycznie może dawać ciekawy/pozytywny efekt
Wersja do druku
niedługo będę to testował na biometarze 80mm i sonnarze 180 - faktycznie może dawać ciekawy/pozytywny efekt
Jeszcze przypominam, że maska ma być umieszczona na końcu adaptera (tak jak na tym zdjęciu) ---Szkoda. że producenci adapterów (nawet Olympus) nie robią tego ustrojstwa z cienkiej czernionej blaszki --byłoby dobrze od razu...
https://forum.olympusclub.pl/download.htm?id=3128
Pozdrawiam
Ja kupiłem czarny matowy karton format A3 w sklepie papierniczym za pare groszyCytat:
Zamieszczone przez tank_driver
Irku, czy przy odwrotnym mocowaniu obiektywu M42, np Helios, Jupiter (zdjęcia makro) też należy stosować maskę na obiektyw (od strony body)?
Tak oczywiście
Jak to zamocować do przejściówki, gdy obiektyw dość mocno cofa tylną soczewkę (prawie do płaszczyzny brzegu przejściówki) ?
ja przykleiłem do krawędzi przejściówkiCytat:
Jak to zamocować do przejściówki, gdy obiektyw dość mocno cofa tylną soczewkę (prawie do płaszczyzny brzegu przejściówki) ?
Dzięki. Jeszcze jedno pytanko:
Jakie wymary prostokąta przyjąć, gdy średnica tylnej soczewki to:
a. 29mm
b. 12mm
Czy do każdego obiektywu oddzielna maska?
Kris: Mimo, iż średnica soczewki manualnego obiektywu będzie większa to w systemie 4/3 boczne promienie i tak nie tworzą obrazu na mniejszej matrycy. Wystarczy jedna wielkość prostokąta w adapterze dla różnych obiektywów tzn. 14x18mm (sprawa wygląda tu podobnie jak z osłoną przeciwsłoneczną--także należy ograniczyć ilość światła wchodzącego, aby nie błąkało się wewnątrz obiektywu :) )--pozdrawiam
Dzięki :D
Jeśli chodzi o słony przeciwsłoneczne, to na stronie Eltec są tanie osłony zarówno tulipan (27zł) jak i zwykłe, gumowe (17zł). Kupowałem tam niedawno tulipany do swoich manuali i mimo że chińszczyzna, to dość solidnie zrobione. Pierścień na dole służy do zablokowania w dowolnej pozycji.
Patrząc od góry, "listki" tulipana wychodzą z pierścienia o wyraźnym brzegu do którego można spokojnie coś dokleić.