proponuję ZD 50-200 :D .... z/bez SWD (razem dwa :mrgreen: )
już czekam na testa :)
Wersja do druku
świetny test
+ rep
W temacie użyteczności 300@5,6 dodałem pkt. 10. Suplement I. - na pierwszej stronie wątku.
Super teścik
+rep
Dzieki Ci ktotek za ten test. Właśnie się przymierzam do zmiany 40-150 na coś dłuższego. Na jasną Sigmę nie bardzo mmnie stać, więc 70-300 to naturalna alternatywa. Brakowało mi właśnie takiego porównania tych obiektywów. Dzięki Tobie podjąłem decyzję - biorę :wink:
Bardzo solidny i rzeczowy test. Mam te szkło i potwierdzam spostrzeżenia.
ktotek, oczywiście + rep. :wink:
Mam uwagę odnośnie zdejmowania osłony przeciwsłonecznej- jeżeli jest założona odwrotnie a nie chcemy aby przy jej zdejmowaniu kręciła się nam część obiektywu odpowiedzialna za ustawianie ostrości wystarczy ustawić obiektyw na ogniskowej 300mm następnie za pomocą pierścienia ostrości wysunąć maksymalnie obiektyw i podczas odkręcania osłony złapać za część która odpowiada za ostrość.
Ktotek - bardzo fajny opis. Miałem ten obiektyw i powiem, że byłem z niego zadowolony, choć moje rosnące, albo raczej zmieniające się zainteresowania i wymagania spowodowały, że rozstałem się z tym obiektywem. Nie mniej MACRO to faktycznie mocna strona tego obiektywu. Ale wracając do opisu, bardzo mi się podoba, zwłaszcza to, że wykresy, tabelki, testy na kartach zostawiłeś z boku i zrobiłeś to od strony jak najbardziej praktycznej. Brawo.
Niestety ja się prędko nie podejmę. Kontakt z jednym i drugim szkłem miałem tylko sporadyczny, poza tym nie zajmuję się fotografią gdzie niuanse w szybkości AF miałyby znaczenie. Może ktoś inny? Na zachętę dodam, że po owym "teście" popłynęło w moją stronę morze punktów reputacji. I chociaż nie one były celem tego tekstu bardzo to miłe.
Ja pewnie za jakiś czas się podzielę wrażeniami z ZD 50 bądź ZD 9-18...
zacznij od 50 tki :)
ja chcę pomęczyć 9 - 18 we fiordach :) i uzupełnić opis 7-14