Zamieszczone przez
szara
king: wyluzuj przyjacielu ;)
osobiście wybierając swoją pierwszą cyfrówkę kierowałam sie tym, że po pierwsze wcześniej też miałam olympusa (e100), zaś po drugie (może nawet i po pierwsze) tym, że podobał mi się nastrój na tym forum (czas przeszły)
okazało zaś się, że to kolejne forum wzajemnej adoracji powtarzających się użytkowników - patrz zestaw achów i ochów wśród stałych bywalców :)
niczym się to nie różni od innych for dyskusyjnych - więc spoko
wracając do meritum i tematu Twojego wątku
wydaje mi się, że wiem o co tak naprawde pytasz/prosisz
mnie osobiście też strasznie wku...rza kolor wychodzący z aparatu E520
szczególnie w porównaniu z aparatami innych firm (canon, nikon - tymi się bawiłam)
moje poszukiwania (wygląda że podobnie jak Twoje) spełzały na niczym i skończyły się spakowaniem do kartonów :(
jako jednak wredny i nieustępliwy babsztyl wypakowałam i zaczęłam walkę od nowa nie prosząc jednak tego forum i jego użytkowników o pomoc i wskazówki - okazało się, że od wredniaków nikonowców i canonowców więcej konkretnych rad i wskazówek można dostać
(choć odsyłek do googli też było sporo)
moja droga wygląda w tej chwili tak, że staram sie uzyskać "soczystsze" kolory poprzez fotografowanie w jak najlepszym świetle zastanym - często nawet w pełnym słońcu wspomagając się fl36r :)
na kompie (zaczynam dopiero używać rawtherapee), właściwie tylko aby poprawic balans bieli ew. troszke nasycenie kontrast
wg mnie i na mój gust poprawa jest megaznaczna
zycze powodzenia i cierpliwosci
pozostałych szanownych forumowiczów prosze o odpuszczenie sobie osobistych wycieczek ...
pzdr