dałem west73 plusa ale za ociąganie powinienem dać mu raczej minusa bo ma teraz niepotrzebny wyzwalacz radiowy ;-).
Działa mi E-3 + FL50R + Powerlux V200 z czasem 1/8000 :-).
Proszę przerzućcie ten wątek do Porady dotyczące fotografii
Wersja do druku
dałem west73 plusa ale za ociąganie powinienem dać mu raczej minusa bo ma teraz niepotrzebny wyzwalacz radiowy ;-).
Działa mi E-3 + FL50R + Powerlux V200 z czasem 1/8000 :-).
Proszę przerzućcie ten wątek do Porady dotyczące fotografii
Bo jak skromny człowiek jestem:wink:. Jak to wyczaiłem pomyślałem że skoro to takie proste to każdy już dawno z tego korzysta :-P
wyzwalacz radiowy na pewno Ci się przyda chociażby do wyzwalania lamp przy ostrym słońcu :)
Ja głównie szukałem sposoby jak użyć małych przesłon i uzyskać małą GO przy żarówkach błyskowych. Czasami nie warto za dużo wiedzieć :cool::grin:
A ja was zabije chyba, właśnie obejrzałem film na fototv, a dzień wcześniej zainwestowałem w nd8 i po co mi on teraz? Wypas sprawa, z moim chińskim egzemplarzem sprawdze dopiero w weekend ale mam nadzieję że będzie tak pięknie jak na filmie.
dzis przyszly lampy-dzieki westowi wyzwalcze na fotocele a nie radiowe :)
zaoszczedzilem troszke kasy, lampy blyskaja w rytm 4/3 :)
plusik powedrowal na twoje konto :)
a przetestowaniu czasow i efektow masz u mnie jednego plusa w zapasie :)
Witam, a co z trybem HSS w lampie Sony HVL-F42AM. Niby wszystko OK, ale jak palnik jest na wprost (tak, lampy Sony tak mają że jak się ustawi palnik inaczej niż na wprost to tryb HSS sie wyłącza automatycznie). Można niby zjechać mocą lampy aby nie doświetlała obiektu ale to nie to samo jakby palnik był na bok lub w górę. Jest jakis sposób na lampę Sony? (aparat to A350)
Oczywiście trywialny: osłonka-lustro na lampę odbijająca światło np. w górę.
Jak dobrze poszukasz znajdziesz opis jak to zrobić z pudełka po papierosach :lol:.
Dzięki koledzy, ale okazało się iż w ogóle u mnie to nie działa z moim Soniaczem. Nawet jak palnik jest na wprost :-x Synchro jedynie do 1/160. Lampa nie ma wyjścia PC, a co do stopki to musze taką zakupić ale i tak nie wiem czy do tego eksperymentu ma ona sens...