Daj szansę wykazać się innym:cool:dopiero 30 minut minęło, a już ma być podpowiedź:roll: a że temat rzeka w google to specjalnie tak wybrałem. Ten kto uczył się historii fotografii lub sam się nią interesuje powinien znać tą pracę i jej autora.
Wersja do druku
Daj szansę wykazać się innym:cool:dopiero 30 minut minęło, a już ma być podpowiedź:roll: a że temat rzeka w google to specjalnie tak wybrałem. Ten kto uczył się historii fotografii lub sam się nią interesuje powinien znać tą pracę i jej autora.
Pruszkowski? Tylko cuś nie mogę w necie reprodukcji namierzyć, nie jestem pewien, czy o tego Alexandra Ci chodzi... ;-)
Brawo.:wink: Ja też próbowałem właśnie znaleźć i niestety nic. Twoja kolej:cool: dawaj bo nudy w robocie:-P
Mogę w skrócie opisać historię zdjęcia. Kiedy Krzysztof Pruszkowski był na stypendium w Paryżu przechodził codziennie koło jednego miejsca, w którym przesiadywał bezdomny. Za każdym razem robił mu zdjęcie. Pewnego razu bezdomnego nie było, a w miejscu gdzie zawsze siedział został ślad postaci na murze.
:-)
Tak przewrotnie trochę będzie ;-) Kto mógł wynaleźć, ale nie wynalazł fotografii? (bo nie wiedział nic o leonardowskiej camera obscura i nie uznał swojego odkrycia za "ważne") - podobnego odkrycia dokonał J.N.Niepce w latach 30. XIX wieku.
Nie wiem kogo wymienić bo mogło być parę takich osób. :roll:
Chyba ten "pierwszy". Dla ułatwienia dodam - pierwsza połowa XVIII wieku (jeśli to ułatwi... ;-) ), odkrył reakcje niektórych związków chemicznych na światło.
Johann Heinrich Schultz?
Ano :-) Odkrył reakcje na światło związków srebra, bodajże w 1727 roku.
Albo Schultze, pisownia może być różna
Dawaj pytanie ;-)
Kto w swoich pracach wykorzystuje obrazy zaczerpnięte z otaczającej nas ikonosfery?
Wyjeżdżam na weekend także jeśli ktoś odpowie i będzie pewien swojej odpowiedzi, to niech zadaje kolejne pytanie. Miłego główkowania życzę:wink: