-
Push o co znowu trzymanie kciuków :?: Stabilizacja od czego jest :?: 1/60 to czas spokojnie do utrzymania (tyle to trzymam z ręki... ze stabilizacją i do 1/30 bym zszedł, a to już nawet za długo). Lampa dodatkowo "zamrozi" ruch na pierwszym planie. Tak więc o 4.0 na 60mm bym się zanadto nie martwił - jakaś głębia ostrości musi być żeby się wszystko, co trzeba w niej zmieściło.
Poza tym Push czym chciałbyś focić ślub :?: FF i 50/1.4 :?:
12-60 możesz szybko przejść z szerokiego planu do zbliżenia. AF jest szybki i pewny (nawet przy niedostatku światła), więc na prawdę nie wiem czego się czepiasz tego szkła...
Zibi przecież WildLight ma 12-60 więc po co miałby kołować 14-54 :?: (dla 1/3 EV przy końcówce zakresu).
-
Sorki, to ja źle zrozumiałem, push tak zamieszał, że wydawało mi się że ma focić, kitem, ale z 14-54 wiele gorzej by nie miał :)
-
Z FL-50 to i z kitem dałby radę ;-) A z FL-36 i 12-60 też powinno się wszystko ładnie udać :-)
Zibi 14-54 jest nawet jaśniejsza od 12-60 (w końcówce zakresu) ale za to 12-60 jest i nieco szersze i nieco dłuższe... bardzo przyjemny zakresik :-)
-
reasumując :
:arrow:nie stersuj się
:arrow:pozałatwiaj wszystko Cerkwii pójdź wcześniej obczaj światło
:arrow:weź sporo aku do lampy - 2 , 3 komplety. Lepiej mieć za duzo niż za mało prądu
:arrow:raczej nie wal pełnym błyskiem używaj zastanego światła jak najwięcej możesz aby mieć ładnie sfotografowany ikonostas a nie czarną plamę w tle. Na mniejszej mocy lampa strzela jak kałasz
będzie dobrze :)
sprzęt na pewno podoła tu się nie ma co martwić - pytanie jak Ty :)
-
te 2 mm na poczatku robie spora roznice ;) testowalem
Co do pozwolenia poprosilem panna mlode o dowiedzenie sie, Moge robic smialo ale warunek byl zebym tylko ja uzywal lampy. Prawdopodbnie Hades przyjedzie na slub by zobaczyc cermonie i pewnie wesprzec mnie odrobine;)
Dziekuje wszystkim za uwagi, krytyka sie nie przejmuje bo to ona mnie motywuje. Staram sie dac z siebie wszystko jak tylko moge. W kazdym badz razie jesli bede mial jakies jeszcze watpliwosci pytania czy cos bede pisal :) tak samo jak ktos ma uwagi wskazowki piszcie smialo im wiecej tym lepiej.
P.S.
Dobas nie wiem jak podolam, chyba kieliszek sobie strzele na rozluznienie ;)
-
robiłem dużo zleceń - nie ślubów.
przed pierwszym ślubem - też dla znajomych i non profit miałem takiego stresa że się nie uda, ze to jedyny ślub i coś nie wyjdzie
a potem się okazało że całkiem nie potrzebnie :)
Co więcej przed tym pierwszym ślubem posypał mi się mój aparat.
I tylko dzięki uprzejmości Jacka - miałem czym fotografować.
Jesli chcesz wejść w śluby na poważnie - sądzę że w przyszłości zapasowy korpus może się przydać. Jak nie własny to pożyczony. Gdyby aparat posypał mi się 11 godzin później - była by wielka porażka
-
WildLight - popróbuj baterii litowych do lampki to dodatkowe ułamki sekund krótsze czasy ładowania...
A... i poprzestań na jednym kieliszku (stabilizuje), większe ilości wprowadzają znaczną precesję, co może przeszkadzać ;-)
-
a czy baterie linowe nie wydluzaja ladowania ? ( w tej chwilli mam aku 2500 GP)
Dobas chyba pamietam - co przyciski Ci sie "poprzestawialy"? A co do 2giej puszki mysle ze nie byloby problemy na szybko pozyczyc gdyby zaszla taka potrzeba.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A i jeszcze cos wracajac do tematu lampy.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=403461952
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=401374035
ktores z tego warto zakupic?
-
WildLight litówki nie powinny wydłużać czasów, bo mają sporą wydajność prądową, ale zabiłeś mi klina... wg. instrukcji NiMh mają najkrótsze czasy ładowania - tak więc najlepiej jak największej pojemności akumulatory. Z tym, że baterie litowe mają wyższe napięcie i z tego co wiem wyższą wydajność prądową, więc teoretycznie powinny szybciej ładować lampę... ale teraz pewności już nie mam.
Co do tych dodatków - duża butelka po szamponie zadziała ;-)
Lepiej poszukaj czegoś co zrówna temperaturę barwową błysku z oświetleniem sztucznym (pytanie jakie - czy żarowe, czy świeczki, czy jakiś rodzaj jarzeniowego)... - to takie kolorowe folie (taka pomarańczowa do światła żarowego, zieleń butelkowa do jarzeniowego itd.), ale nie wiem gdzie u nas można to dostać...
-
Push dobrze tu wypunktował i w pełni się zgadzam. Ledwo kupiłeś sprzęt i nie masz zielonego pojęcia jaki będzie efekt końcowy.
Dempsey dobrze radzi, musisz się uzbroić w zapas energii, żeby zrobić tyle zdjęć by móc wybrać.
Moim zdaniem sprzęt masz wystarczający by zrobić ten ślub ale musisz mieć dużą wiarę w swoje umiejętności. Jedyne co może Cię wyluzować to to, że robisz to koleżeńsko i obie strony mają tego świadomość.
Też jestem ciekaw jak Ci to wyjdzie, powodzenia!