stempel stemplem, ja wycialbym kawalek z innego miejsca, zakleil i gumka wyrownal :)
sposobow jest wiele.
Wersja do druku
stempel stemplem, ja wycialbym kawalek z innego miejsca, zakleil i gumka wyrownal :)
sposobow jest wiele.
juz dopsz..wiem co i jak..nie wychodzilo mi to bo sie bawilem bardzo malym stemplem i po malych kawalkach probowalem to zamazac..katorznicza robota zdeczko...a sprobowalem wczoraj duzym stemplem i jest git
dziekowac dziekowac :)
ps. a w ogole to fotka ujdzie..czy raczej kiepski panning?
Za pozwoleniem Wanilii wziąłem do fotoszopy* jej obrazek. Jak zobaczyłem EXIF(C5D) to trochę się zniechęciłem( :lol: )... ale po kilku dniach ostatecznie sprawdziłem czy potrafię coś poprawić. :)
(*fotoszopa daje kopa)
Ogólnie fotka bardzo ładna i dobrze naświetlona. Całkiem możliwe, że zwykłe auto-levelki by dały lepsze rezultaty od moich :D
Jakoś mi się ostatnio dobrze układa z kanałem LAB, więc tryb RGB zostawiłem tylko do zapisania wynikowego JPGa.
Co zrobiłem:
1. Wyprostowałem obrazek za pomocą linijki (ruler tool). Kreśliłem oczywiście wzdłuż poziomu morza.
2. Przeszedłem do trybu LAB ażeby podciągnąć kontrast i kolorystykę.
Użyłem następujących poleceń:
a) curves:
b) shadow/highlight:
Promień(radius) ustawiłem dla oryginalnego zdjęcia w rozdzielczości 12,7Mpix.
3. Zdjęcie zmniejszyłem i wyostrzyłem kanał L(lightness):
Promień(radius) jak i threshold tyczy się oczywiście zmniejszonego zdjęcia.
4. Wystempelkowałem niechcianego gościa buszującego w krzakach i zapisałem fotke w JPG.
biforek:
afterek:
Chciałbym tylko nadmienić, że minimum połowa moich działań to zabawa "na oko" :-)
Masz troszkę inne ujęcie, ładnie Daniello :grin: , ja skorzystałam z filtra cooling na niebo bo troszkę mnie ten odcień nie pasował (do monitora:lol:)
czy doświadczeni koledzy mogliby poopiniować? :wink:
ŁAŁ ale widoczek!!!
A co do obróbki i tego filtru... MZ niebo niebieskie może być, ale nie chmury :/
Masz rację :???:
Mogą być niebieskie, mogą:
http://szkut.com/016.html
Nie wiem co ma za bardzo pokazywać ten link.
Na pewno widzę na nim korygowane kolory, choć chmury mają swoje białe obszary.
Mimo wszystko dla mnie wyglądają nienaturalne tak jak te Wanilii.
A ja polarka bym zakrecil i doswietlil cienie :grin::-P
Lucca, jak to zrobiłeś????:shock:
Po prostu pięknie!
Jak doświatliłeś te palmy- osobno zaznaczałeś???
No i chmury dużo ładniejsze- nasze są płaskie.
Poproszę o podpowiedź!