-
Rozdzielczość 20 MP moim zdaniem to wysoka rozdzielczość wystarczająca właściwie do każdego rodzaju fotografii ,chociaż gdyby fotografia krajobrazowa była moją ulubioną kupił bym pełną klatkę 40 MP ,głównie po to aby móc kadrować i wyciągać niuanse świetlne , format APSC dla mnie jest bez sensu ,sprzęt nie jest już tak mały i lekki jak m 4/3 ,jest od niego nie wiele lepszy a gorszy od troszkę większego FF, tak uważam .
-
E tam. Trochę mijające się z prawdą stwierdzenia. Mały obrazek jest lepszy o tyle samo od APS-C jak APS-C od MFT. I to wyłącznie w niesprzyjających warunkach oświetleniowych. Aktualnie dostępny sprzęt MFT nie jest wcale znacznie mniejszy od APS-C. Mało tego, czasem MFT jest nawet większy. Zależy, jakie modele porównamy. Szkła, to inna bajka, ale najmniej poręczne szkła ma niestety mały obrazek i wyższe formaty. APS-C jest bez sensu? Rynek jednak pokazuje coś innego, szczególnie przy zestawieniu z MFT. Osobiście bardzo lubię MFT. Nie wyobrażam sobie sprzedać mojego G9, czy G80. Uwielbiam ten sprzęt i robienie nim zdjęć oraz nie mam zastrzeżeń do jakości generowanych obrazów, ale znam także ograniczenia tego sprzętu. I co, jak co, ale w fotografii niektórzy są skłonni zapłacić olbrzymią kasę za, często dla innych, nieistotne niuanse.
-
jak widzę spora część tu piszacych uwaza ze zdjęcie jest tym lepsze im więcej ma pikseli i szczegółow :-) Ciekawe podejście :-)
-
Ten aparat z małą stalką jest bardzo stylowy i trochę idzie w kierunku fuji zabawami z jpg (color profiles) wbudowanymi w body.
Myślę, że rynek będzie szedł w te stronę tzn. w aparaty premium dla ludzi, którzy chcą obcować z ładnymi przedmiotami i nie chca siedzenia przy kompie i obrabiania RAW.
-
Swoją drogą przy premierze tego aparatu powinni wypuścić jeszcze jakiegoś naleśnika, tak jak to zrobił ostatnio Fuji przy premierze X-E5 (XF 23 mm f/2.8 R WR). OM chyba, żadnego sensownego naleśnika w MFT nie wypuścił a ostatnio wypuszcza tylko lunety które nie pasują do systemu pokroju 150-600 czy 90 mm. U Panasonica można wyróżnić np. 20 mm (dobry ale wolny AF), 14 mm (chyba najmniejszy naleśnik w systemie) czy 12-32 (mały zoom z OIS). Ale z kolei Panas ma teraz w ofercie tylko cegły które nijak do nich pasują... Idzie to w złą stronę.