No dobra to rozszerzę swoją wypowiedź... Ja ten obiektyw kupiłem za 1000zł+przesyłka. Co on mi dał? Pstrykam różne fotki i co jakiś czas patrzę jakie zdjęcia robiłem i na jakich ogniskowych. Zatem podpowida czego potencjalnie potrzebuję do fotografowania (przesadziłem to na razie jedynie pstryki bo się uczę); jest to też teleobiektyw - odpowiednik 300 z FF. Z tego co widzę bardziej uniwersalny (np dla mnie) jest zakres 12-100 f4 tyle, że drogi. Pytanie brzmi czy chcesz wydać większą kwotę bo na drugim końcu wydatków stoi jednak FF(tam gdzie mieszkasz są dobre warunki do astrofotografii a obecnie m43 ma zbyt słabe czujniki do tego rodzaju fotografii). Bo jak wsiąkniesz to dokupisz lepsze body, kolejne stałki, kolejne tele i gdzieś tam podliczysz sumaryczne koszta i pytanie czy nie będziesz żałować. Dzisiaj mając jakąś swoją wiedzę aby spróbować zabawy z fotografią to kupiłbym jedynie (jeśli już z systemu olimpusa) 12-100 f4+ body m1mark2 lub m5mark3. Bo tak patrząc w perspektywie dłuższej najbardziej przyszłościowym/najtańszym/rozwojowym jest wejście w system sony. Niestety... bo on też ma wady.
Albo kup jedynie 14-150 za tego tysiaka i pobaw się ten rok czy dwa i wtedy zdecydujesz w co tak naprawdę zainwestować- w sensie który system, które obiektywy. I wtedy wydasz na ten system większe pieniądze.I może się okazać, że będziesz żałował jedynie wydatek tych 2-3 tysięcy (na to co masz plus 14-150) zamiast 8-10 tys. na m1 mark 2 i 12-100 f4.
Ja zostaję na olympusie i będę w niego pakował kasę ale to moje pieniądze i moje wydatki :mrgreen:
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Obawiam się, że nasz kolega jest na tyle początkujący, że tego nie ogarnie ze względu na brak doświadczenia. Dużo lepszą metodą jest kupno jakiegoś tele w uniwersalnym zakresie, robienie zdjęć i analiza co zrobiłem i na jakich ogniskowych. Bo to "moje" zdjęcia i nabywam doświadczenie pt "to robię tak i na takiej ogniskowej". Osoby doświadczone mogą skorzystać z metody której proponujesz, niedoświadczonym to nic nie da bo nie widzą jak jest różnica w wizjerze pomiędzy 17, 25, 35, 50 a 80 mm. Bo nie wiedzą w jakiej odległości od fotografowanego obiektu stanąć i jakiej ogniskowej do tego zdjęcia użyć.