I wszystkie te czynniki składają się na klasę Aparatu :) :) :)
Wersja do druku
I wszystkie te czynniki składają się na klasę Aparatu :) :) :)
A jeszcze jedno są to podstawy ale nadążasz widocznie za rozwojem technologii : większa matryca (czyt. więcej pixeli) -> zdjęcie posiada więcej szczegółów -> jest bardziej ostre -> uzyskamy wydruki lepszej jakości -> jest lepsza. Jak by tak nie było to wszystkie profesjonalne nawet lustrzanki zaopatrywanoby w jedynie słuszne 3mln dla obniżenia kosztów. Gdzie sens gdzie logika !!??. Nie masz o tym zielonego pojęcia a ja miałem dotychczas olka c300 z tą samą matrycą co ty i widzę teraz dużą różnicę
#c5050 : 1,8 - 2,8
c740 : 2,8 - 3,7 Czyli ciemniejszy = wolniejszy obiektyw !!!
to byl moj blad rzeczywiscie
#tryb super macro to ma teraz chyba każdy aparat
c5050 = od 3cm.
tylko ze nie wspomniales o tym trybie jak porownywales aparaty
c5050 w normalnym trybie od 20 cm
c740 w normalnym trybie od 7 centymetrow
jesli chodzi o balans bieli, posiada auto lub 5 ustawien
wczesniej takze zrobilem blad z tym balansem
w manualnej ostrosci ciągle c5050 przegrywa
w zoomie tez
natomiast o matrycy nie bede juz pisal, napisalem ci wiele ale ty jestes zbajerzony chlopak i lubisz pierdółki do niczego niepotrzebne
a jeszcze lepiej lubisz sie tymi bajerkami chwalic
na bazar nadawalbys sie z tymi bajerami jako sprzedawca, wcisnałbyś kit kazdemu kupującemu, podejrzewam ze robisz zoomy w makro
no, jeszcze do tego ci aparat szumy usuwa a w c740 NIE
widzisz? ja komentuje swoje bledy, ty o nich nie wspomnisz, np ta migawka 4 sekundowa, nie wiem gdzie to wyczytales, albo ta ostrosc manualna
ja sie przyznalem do bledow, teraz ty sie przyznaj
ciągle jednak c5050 nie jest o klase lepszy od c740, nie widze klasy w balansie bieli, natomiast moje prawe oko posiada wiekszy zoom od twojego aparatu
czesc:)
4 sekundy sa w trybie auto, w trybie manualnym masz do 16, a co Tobie chodzi z manualnym ustawianiem ostrosci w c5050??
POzdr
o nic, nie pisal o tym ten facet, napisal tylko ze c5050 od o.2 metra ma ostrosc
powoluje sie na jego slowa, nie studiowalem jego aparatu przeciez
poza tym to on mowil ze gorszą ostrość ma c740 od c5050, nie wiem skad mial takie dane, natomiast moje dane opieraly sie na jego slowach
rozumiesz juz?
natomiast jesli chodzi o moja znajomosc fotografowania, fotografowalem 4 lata temu, zenitem E, panowie to nie jest jazda na rowerze, tu sie po prostu zapomina pewnych rzeczy i trzeba sobie je przypomniec (stad blad w balansie bieli i przyslonie)
c740 nie jest gorszy w manualnym ustawianiu ostrosci od c5050
to on mial udowodnic ze c5050 jest lepszy, nie ja
czesc
no wlasnie, migawke tez skłamał w c740
c740 posiada migawke 16 sekundową, czyli taką jak c5050
Ta gadka nie ma sensu. Nie chodzi tu o żadne bajery tylko o funkcje, które się używa na codzień. Bajerem jest np. możliwość nagrywania sekwencji wideo i dzwięku. W@ przeciwieństwie do Ciebie ja mam poparcie w swoich słowach u każdego chyba specjalisty, gdzie nie zadzwoniłem, kogo nie spytałem, gdzie nie przeczytałem wszędzie c5050 jest przedstawiany jako " profesjonalny aparat kompaktowy" seria 700 natomiast są to tylko zwykłe aparaty kompaktowe z dużym zoomem i paroma manualami. Ja sam sobie nie wymyśliłem tego, że jest on o klasę lepszy , ja to wywnioskowałem z rozmów z ludźmi którzy się tym zajmują na codzień!!!
Jeśli znasz choć trochę angielski to napisz do :
www.dpreview.com
www.imaging-resource.com
lub po polsku:
www.foto-net.pl
www.eurocolor.com.pl
Tam Ci to wytłumaczą jak chłopu na granicy. A jeżeli ich autorytetu nie uznasz to już twoja sprawa i życzę powodzenia w drodze do profesjonalizmu z Olympusem C740.
Ps. Ten twój duży zoom który tak zachwalasz jest niezbędny w ok. 10% sytuacji bynajmniej - dla mnie. W większości innych natomiast rekompensuję to sobie podchodząc bliżej do obiektu i/lub kadrując zdjęcie po pstryknięciu. (5 milionowa matryca pozwala wykadrować jakieś 50-60% zdjęcia żródłowego, żeby otrzymać odbitkę A4 porównywalną z z odbitką A4 z matrycy 3mln. A to daje powiększenie rzędu 2X co w połączeniu z ogniskową (ekwiwalent) 105mm daje 210mm bez stosowania żadnych konwenterów).
Ta gadka nie ma sensu. Nie chodzi tu o żadne bajery tylko o funkcje, które się używa na codzień. Bajerem jest np. możliwość nagrywania sekwencji wideo i dzwięku.
1. Przeciez sam MIRO wymienil te bajery jako duzy PLUS c5050 ?! jako plus wymienil wlasnie mozliwosc nagrywania sekwencji wideo, zeby nabic wiecej plusow dodatkowo sklamal nie wymieniając tego samego plusa w c740, przeciez on TEŻ posiada nagrywanie wideo.
2. Jako plus wymienil kolejny durny bajer i chodzi o redukcje szumów, przeciez to bajer ktory posiada kazdy dobry program graficzny
Dodatkowo Miro wymienial funcje c5050 w rozszezonym jezyku i TE SAME funkcje c740 wymienial juz w skrocie.......tak piszecie aby tylko wiecej o waszych przeplaconych aparatach napisac. Nie wiesz o ktora wypowiedz chodzi? przejrzyj sobie jego wypowiedz odnosnie lampy blyskowej w c740 i c5050 albo wczesniej pare linijek o kontroli ekspozycji......aby tylko napisac wiecej o c5050, niewazne jaka jest prawda, wazne aby pisac duzo.
Potem zaraz wpadles TY na forum i bardzo podobnie pisales tyle ze tobie juz calkiem pokiełbasiły sie funkcje aparatu z jakims innym.
a to przyklady:
c5050 - 16s - 1/2000s
c740 - 4s - 1/100s The winner is c5050 nieprawdziwe dane c740
Manualne ust. ostrości:
c5050 - 0,2m - niesk.
c740 - 0,5m - niesk The winner is c5050 nieprawdziwe dane c740
natomiast reszta tych niby plusow ktore wymieniles nie jest znacząca
Zapis:
c5050 - xD,SM,CF,Microdrive
c740 - xD. The winner is c5050 komu ta bzdura tak naprawde potrzebna? mnie na pewno nie, ale takim jak ty.......oczywiscie......lecicie na ilość
Matryca:
c5050 - 5mln
c740 - 3,35mln The winner is c5050 malo znaczący bajer ktorego efektów i tak nie widac, juz mowilem......projektor gdybys mial to tak......fajny plus, poki co.......nikomu niepotrzebny
Korekta (+,-) balansu bieli :
c5050 - tak
c740 - nie The winner is c5050 a tu juz ujales plus PO SWOJEMU, nie napisales po prostu "balans bieli" bo wtedy musialbys wymienic 5 ustawien tej bieli z c740, wygodnie prawda? fajne sztuczki stosujesz
dodatkowo w tych wszystkich plusach nie wspomniales o zoomie jaki posiada c740, bo to ujma dla twojego cacusia prawda? jak obiektywny jestes to powinienes ten zoom wymienic i powinno to wygladac tak:
[color=black]zoom optyczny:
c5050 - syfiaski
c740 - 10X the winner is c740!!![/color]
powinienes wiedziec ze o zoomach sie nie gustuje podobnie jak o jednym z plusow c5050 ktore wymieniles i chodzi mi o mnogość pamieci, dla jednych te wejscia pamieci sa przydatne dla drugich NIE, skoro wymieniles te pamieci jako duzy a moze nawet wielki plus to powinies takze wymienic tego zooma wielkiego z c740 a ktorego nie posiada c5050
na koniec podsumowales cale wlasne wyliczenie jako jedna z wielu cześci plusów, a ja pytam co z pozostałymi plusami twojego aparatu? GDZIE one są????? przeciez napisales ze to tylko cześć wszystkich plusów.
Jeszcze raz ci powtarzam, skoro wydales na +/- balans bieli, na gorna granice migawki i na pamieci 1300 zlotych wiecej niz JA na c740 i zrezygnowałeś z duzego zooma, to twoja brocha chłopie.......tylko nie mow ze twój aparat jest o klase lepszy od c740 bo nie jest, skoro nie posiada czegos co posiada c740.
I nie cytuj mi tu ludzi ktorzy sprzedają sprzęt, wyobrazasz sobie aby ktos na stronie napisal:
wspanialy kompaktowy aparat za 3.800 zlotych!!!!!!
wyobrazasz sobie to? te aparaty stałyby na polkach i nikt by ich nie kupił
Jak tak wierzysz w marketing to zatrudnij sie w optimusie, tam marzą o takich co to byle gówienko umieją zachwalać
Masz rację c740 jest tak samo dobry jak c5050 i nawet e-20 - bo te są o wiele drozsze i maja nieprzydatne funkcje. A taki Canon eos1ds to w porównaniu z c740 to w ogóle ***** bo kosztuje ponat 20000PLN i ma jeszcze więcej "niepotrzebnych funkcji" i na dodatek jest sprzedawany bez żadnego obiektywu. Co za palanty kupują aparaty lepsze i droższe od c740??? Narka...Będę na forum dopiero jutro.
nieżle chlopy! zaczyna mi sie podobać dyskusja miedzy wami he he :twisted: :twisted: